• A 33 nyertes pályázó összesen 15 millió forintnyi támogatásban részesül
  • A pénzből általános iskolaudvar és kisközségi találkozóhely is létesül

Kiválasztották a MOL környezetépítő és szépítő akciójának, a MOL Zöldövezet Programnak a nyertes pályázóit. A 33 pályázó összesen 15 millió forintnyi támogatásban részesül.

A pénzből 9 közösség saját társasházának belső udvarát, míg további 24 pályázó települése zöldterületeit újítja meg. Dunaharasztiban például tanárok, szülők és gyerekek kertészkednek majd együtt: az általános iskola kertje kap új formát a MOL Zöldövezet Program segítségével. De egy több mint százéves budapesti ház belső udvara is megújul a Margit körúton, a lakók összefogásával visszakapja eredeti formáját. Megváltozik egy 326 fős kisközség élete is. Vasalján a régi óvoda használhatatlan kertjét alakítják át közösségi találkozó hellyé, melyet Tündérkertnek hívnak majd.

Idén rekordszámú, összesen 141 pályázat érkezett be a MOL Zöldövezet Programra, mely Magyarországon egyedülálló: helyi közösségek környezetük megújítására ilyen mértékű támogatásban más pályázat segítségével nem részesülhetnek.

A MOL Zöldövezet Programról

A MOL környezetvédelmi programja 9 éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében. A programnak köszönhetően eddig több mint 120 millió forintnyi támogatásban részesültek a nyertes pályázók. 2014-ig a MOL Zöldövezet Program keretében közel 100 ezer fa, virág és cserje települt több mint 1,5 millió négyzetméter területen. A közösségek az összegből azonban nem csak őshonos növényeket, hanem kerti eszközöket és a megvalósításhoz szükséges alapanyagokat is vásárolhatnak. A pályázatokat idén három kategóriában várták, amelyek a közösségi kertek létesítése, társasházi belső udvarok megújítása, illetve települések zöld területeinek megújítása voltak.

  • A MOL-csoport elnyerte a Kiemelkedő HR Teljesítmény Díjat munkáltatói márkaépítés (Employer Branding) kategóriában
  • A sikeres munkáltatói márkaépítés ösztönzi az üzleti növekedést és növeli a munkavállalói sokszínűséget

A MOL-csoport elnyerte a rangos Kiemelkedő HR Teljesítmény Díjat a munkáltatói márkaépítés kategóriában. A díj a MOL-csoport munkaadói hírnevének javítására irányuló erőfeszítéseit és a toborzás terén elért kiválóságát ismeri el. A díjat a Kiemelkedő HR Teljesítmény Díj éves gálaünnepségén Birmingham-ben (UK) adták át, ahol a HR projektek kiemelkedő eredményeit ünnepelték.

“Nagy öröm számunkra, hogy elnyertük a Kiemelkedő HR Teljesítmény Díjat a munkáltatói márkaépítés kategóriában, ami az erre a célra létrehozott csapatunk munkájának elismerése. Azután, hogy 2012-ben kialakítottuk az új nemzetközi HR vezetőkből és szakértőkből álló nemzetközi HR szervezetet, kiemelkedő eredményeket értünk el a munkaadói márka javításában és sikeresen alakítottunk ki egy új társasági arculatot”, mondta Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport HR igazgatója.

A zsűri tagjai a Kiemelkedő HR Teljesítmény Díj odaítélésekor hozzáfűzték „Mérési és mutatórendszerének alkalmazása révén a MOL-csoport nemzetközileg bővült, sikeresen bizonyította, hogy mindez illeszkedik a vállalati stratégiába.”

A Kiemelkedő HR Teljesítmény Díj azok az innovatív módon megtervezett és remekül végrehajtott HR stratégiák elismerése, amelyek képesek hozzátenni az üzleti teljesítményhez és a társasági eredményességhez. A győztes kritériumok a HR stratégiák új generációjának szerepére és követelményeire hívják fel a figyelmet. Azaz a megfelelő ismeretek, emberek és vezetői eszközök rendelkezésére állásának a biztosítására a szervezet teljesítményének javításának az érdekében.

Az SCA magyarországi vállalata elnyerte a Társadalmi felelősségvállalás díját a „Közös küldetésünk az egészség” programjával. A díj az SCA társadalmi felelősségvállalásának hazai elismerése.

2014. november 29-én ünnepélyesen átadták a CSR Hungary (Társadalmi felelősségvállalás) díjat, melyet vállalatunk a „Közös küldetésünk az egészség” programjával érdemelt ki.

sca

A cég képviselői balról jobbra: Venter Zoltán ügyvezető igazgató, Pessenlehner Dóra Libero brand manager, Markovics Gyula Public Affairs manager/ Personal Care, Sándor Judit trade marketing manager, Molnár László commercial director / Personal care, Tápai Dezső sales manager AfH Professional Hygiene Europe

 

Az SCA magyarországi vállalata 2013. január 1-vel indította el stratégiai együttműködését a Bethesda Kórház alapítványával. Célunk az volt, hogy a kórház Országos Égési Centruma számára anyaotthon épülhessen. Az anyaotthon lehetővé teszi, hogy az édesanyák akkor is gyermekük közelében lehessenek, ha a kórházi kezelés elhúzódó, ami a gyermekek égési sérülései esetén sajnos nagyon gyakori. A célért az SCA valamennyi divíziója összefogott, hogy fogyasztóink, üzleti partnereink és dolgozóink is támogassák a Bethesda Kórház alapítványát az Anyaotthon megvalósításában.

„Egy ilyen komoly és példaértékű programnál a Fenntarthatóság kritikus sikertényező, az együttműködés minden résztvevő számára konkretizálhatóan, hosszú és rövidtávon is hasznos kell legyen. Az egyoldalú puszta pénzadományozás káros, eleve kizárt” .A rangos díj elsősorban abban óriási megerősítés, hogy az SCA Care of Life hitvallása a társadalom egésze számára jelent konkrét és pótolhatatlan értéket.” –  hangsúlyozta Venter Zoltán ügyvezető igazgató.

További piaci növekedésre számít Magyarországon idén a Toyota, amely újjászervezett céggel erősít: 2015. január elsejével megkezdte üzleti tevékenységét a Toyota és Lexus márkákat Közép-Európában képviselő, újonnan alapított Toyota Central Europe Kft. (TCE).

A cég közleményében emlékeztet: az új képviseletek létrehozása – Magyarország mellett Csehországban és Szlovákiában – annak az átszervezésnek a része, amelyet tavaly márciusban jelentett be a Toyota Brüsszelben működő európai központja, a Toyota Motor Europe. A magyarországi képviselet központja Budaörsön van, a TCE igazgatója pedig László Richárd, a korábbi Toyota Motor Hungary sales- és marketingigazgatója lett. Az új képviseletek a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Szlovákiában „működésük során, a saját területükön közvetlen hátteret szolgáltatnak a hivatalos Toyota és Lexus partnereknek, és természetesen minden ügyfélnek”.

A Toyota azért szervezte át üzleti tevékenységét a közép-európai térségben, hogy tovább javítsa működésének hatékonyságát, és új eljárásokat honosítson meg mindhárom piacon. Az önálló tevékenységű képviseletek összehangolt, támogató háttérfeladatait a TCE magyarországi központja látja el. Az autógyártó azt várja az átszervezéstől, hogy megerősödik a Toyota és Lexus márkák imázsa, és ezzel párhuzamosan önálló piaci részesedésük is nő majd. Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában évente 400 ezer autó talál gazdára, és a TCE 12 400 új Toyota és Lexus eladásával számol ebben a régióban.

Forrás: MTI

 A KPMG a Down Egyesületet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, a Magyar Vöröskeresztet valamint a NESsT EUROPE Nonprofit Kft-t támogatja pro bono szolgáltatással, továbbá közel 2,5 millió forint pénzadománnyal és 12 számítógéppel.

 A KPMG magyarországi irodája 2009-ben azzal a céllal indította el a „Felelős Társadalomért Program” címet viselő társadalmi befektetési programját, hogy segítse az oktatás és egészségügy területén működő, közhasznú szervezeteket működésük fenntarthatóságában, átláthatóságának és hatékonyágának fejlesztésében. A KPMG non-profit szervezeteknek és társadalmi vállalkozásoknak is kínál pro bono szakmai támogatást, működési költségek fedezésére fordítható pénzadományt, valamint a cég által már nem használt számítógépeket jogtiszta szoftverekkel.

 A nyertes szervezetek alábbi pro bono projekteket valósítják meg a KPMG támogatásával:

  • Down Egyesület: 3 éves üzleti terv elkészítésének támogatása
  • Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület: belső kommunikációs és döntéshozási mechanizmusok továbbfejlesztése, SZJA és TB tanácsadás
  • Magyar Vöröskereszt: áfatanácsadás
  • NESsT EUROPE Nonprofit Kft.: szervezeti stratégia fejlesztésének támogatása, adózási képzés a portfoliótagoknak

IMG_2458

„Nagyon örülünk, hogy ismét több mint 70 szervezet tisztelt meg bennünket bizalmával. A pályázók elsődlegesen stratégiafejlesztési, folyamatfejlesztési és üzleti tervezési igényeket jeleztek, de ezúttal a különböző adótanácsadási megoldásaink is különösen népszerűek voltak. Ebből is látható, hogy a szervezetek felismerték annak szükségességét, hogy a változó környezetben folyamatosan megújuljanak, fejlődjenek és ehhez külső szakmai segítséget vegyenek igénybe”– mondta Szabó István, a KPMG vállalati felelősségvállalási menedzsere.

„Az idei projektek nagyon sokszínűek, mégis hasonlítanak abban, hogy jelentős közvetlen vagy multiplikátor-hatást érhetünk el velük. Ingyenesen nyújtott pro bono szolgáltatásaink a szervezetek professzionálisabb és kiszámíthatóbb működését, a támogatók bizalmának erősítését, hatékonyabb erőforrás-felhasználást, és az adójogszabályoknak való még magasabb fokú megfelelést biztosítják” – tette hozzá Szabó István.

„A program fenntarthatóságának alapja a KPMG-s vezetők és munkatársak személyes elköteleződése és támogatása. A pro bono munka során javulhat az egyes szakterületek közötti együttműködés, információ- és tudásmegosztás. Munkatársi szinten pedig fejleszthetőek a technikai, módszertani, projektvezetési és az úgynevezett soft skillek. Programunkkal arra szeretnénk bíztatni mind a szervezeteket, mind pedig a vállalatokat, hogy támogatás esetén tudástranszferben is gondolkozzanak, mert ez mindkét félnek hasznos és olykor ez legalább akkora értéket képvisel, mint egy klasszikus pénzadomány.” – hangsúlyozta Szabó.

A beérkezett pályázatokat objektív kritériumok mentén a KPMG 26 önkéntes munkatársa értékelte, pontozta, majd a legtöbb pontot szerző szervezetekhez el is látogatott. A látogatás célja a kölcsönös megismerkedés, az igények és lehetőség megismerése és közelítése volt. A 4 kedvezményezett szervezetről végül az értékelésben önkéntesen résztvevő munkatársak konszenzussal döntöttek.

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) új szakmai vezetői pozíciót hoz létre, amelyet 2015. január 19-től Fertetics Mandy tölt be. Az immáron 60 tagvállalattal rendelkező szakmai szervezet fejlődését mutatja az új pozíció létrehozása.

Petrik Ida ügyvezető igazgató szerint a szervezet elért egy olyan fejlődési szakaszba, ahol a szakmai programok és a tagvállalatok elkötelezettsége szükségessé és lehetővé teszik egy szakmai vezető kinevezését. Külön kiemelte, hogy nagy lehetőségként értékeli a BCSDH számára, hogy egy elismert és tapasztalt szakember tölti be az új pozíciót, aki már két éve segíti külső tanácsadóként a szervezet szakmai munkáját.

Fertetics Mandy több, mint 10 éves szakmai tapasztalatát több szerepben szerezte: dolgozott civil szervezeteknél és velük együttműködésben; oktatóként, újságíróként, kutatásai során mélyítette ismereteit a témában, és vállalati felelősségvállalás tanácsadóként több mint 8 éve dolgozik immár. Ipari tapasztalatot közvetlenül is szerzett a Dreher Sörgyáraknál, ahonnan vállalati kapcsolatok vezetőként ment szülési szabadságra.   Mandy elsősorban azért döntött úgy, hogy a BCSDH-hoz csatlakozik, mert vonzó és inspiráló számára, hogy a szervezet a vállalati fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú első számú vezetőkkel és felsővezetőkkel közösen, együtt gondolkodva és aktív bevonásukkal alakítja ki céljait és programjait. Míg a háttérben egy erős nemzetközi szervezet és annak programjai adnak egy biztos alapot, addig a hazai szervezet mindig ügyel arra, hogy a helyi viszonyokra adaptálja. Továbbá kisgyermekes anyaként az is fontos számára, hogy ez a szervezet lehetőséget nyújt a családbarát, rugalmas foglalkoztatásra.

Az új szakmai vezető elsődleges célja, hogy a vállalati fenntarthatóság mellett elkötelezett hazai vállalatvezetők még több inspirációt nyerjenek, és tettekre váltsák elkötelezettségüket a BCSDH által terjesztett üzleti stratégiák és megoldások megismerése révén.

A legizgalmasabb feladat a 2014 novemberében bemutatott Action 2020 Magyarország program folytatása lesz, vagyis azon üzleti megoldások felkutatása, kidolgozása és terjesztése, amelyek hozzájárulnak a program során kitűzött magyarországi célok teljesüléséhez.

A képzések terén rendkívül sok tapasztalattal és elismeréssel bíró szakember másik nagy felelőssége a tagvállalatok körében meghirdetett „A  jövő vezetői” tehetségprogram vezetése és továbbfejlesztése lesz. Az első év sikere után a napokban kezdődött az idei program, amelynek keretében tehetséges, fiatal, komoly vezetői potenciállal rendelkező vállalati szakemberek ismerkedhetnek meg a fenntartható fejlődés és a vállalati fenntarthatóság elméleti és gyakorlati aspektusaival csoportos tanulás formájában, mentor tagvállalatok és vállalatvezetők aktív támogatásával.

A két zászlóshajó projekt mellett folytatódik  „A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése” című  vezetői ajánlással kapcsolatos munka is, melynek keretében nem csak a hét alapelv terjesztésével és mélyítésével foglalkoznak, de a kapcsolódó jó gyakorlatokat is népszerűsítik – idén a felelős vállalatirányítás témakört helyezve a fókuszba.

A tavalyi program sikerére alapozva idén is elindult „A jövő vezetői” tehetségprogram 25 tehetséges, fiatal vezető részvételével. Január 27-én ünnepélyes megnyitón indította útjára a programot a BCSDH.

Mi a közös, például az E.ON számlázási vezetője, az SCA fogyasztói értékékesítési vezetője, a Coca-Cola HBC Magyarország PR koordinátora, a Magyar Lapterjesztő munkaügyi vezetője, a Grundfos termelésvezetője és a Shell marketing vezetője között? Többek között az, hogy rendkívül tehetségesek a saját szakmájukban és kevés év üzleti tapasztalata alatt is tanúbizonyságot tettek vezetői potenciáljukról. Ezért is vesznek részt közösen azon a kilenc hónapon át zajló fejlesztési programon, ahol megismerkedhetnek a fenntartható fejlődés elméleti és gyakorlati alapjaival, jó gyakorlatokkal, kiváló hazai és nemzetközi példákkal. BCSDH Jövõ vezetõi 2015 megyitó 2015.01.27.

2015. január 27-én a Siemens Zrt. adott otthont annak az ünnepélyes nyitórendezvénynek, ahol a kiválasztott 25 fiatal első ízben megismerhette egymást, a programot támogató és a rendezvényen is jelenlévő mentorokat. Salgó István elnök úr köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Vezetői ajánlás a vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése a lehető legjobb struktúráját adja a programnak, hiszen a fenntarthatóság legfontosabb üzleti vetületeit fedi le, amellyel egy vállalatvezetőnek foglalkoznia kell. A házigazda, Dale A. Martin, a Siemens vezérigazgatója a program jelentőségét emelte ki, amely nem csak makrogazdasági szempontból előremutató, de a Siemens vállalat saját működésében is előnyeit látja, így idén már két résztvevőt is delegáltak a programba. Petrik Ida ügyvezető igazgató a tavalyi év sikerének zálogára hívta fel a figyelmet, miszerint a tagvállalatok, mentorként résztvevő tapasztalt szakemberek és nyitott, tehetséges program résztvevők aktív együttműködése tette sikeressé az első évfolyamot a tavalyi évben.

A BCSDH újonnan kinevezett szakmai vezetője ismertette a program részleteit és bemutatta az idei év legfontosabb mentorvállalatait is, amelyek: Alteo, BDL, Ben&Loch Lomond, Biofilter, Budapest Airport, Coca-Cola HBC, Dandelion, E.ON, Grundfos, Holcim, HUGBC, KPMG, McDonald’s, MOL, Richter Gedeon, Siemens, Telenor, Unilever és Zwack. A csoportos tanuláson alapuló programban továbbra is változatos módszerekkel dolgozzák fel a résztvevők a vállalati fenntarthatóság aspektusait, vagyis gyárlátogatás, esettanulmány-feldolgozás, diskurzus, CEO-interjú, szakmai előadás, interaktív gyakorlatok segítik a tanulást és fejlődést.

DSC_2273

A vacsorát játékos ismerkedés tette szórakozatóvá, melynek többek között Dale A. Martin vezérigazgató úr – Oscar-díjat érdemlő színészi teljesítménnyel – vállalata azt a szerepet, hogy bátor önkéntesek „meggyőzzék” az Action 2020 Magyarország program egyes célkitűzéseinek fontosságáról. A bátor jelentkezők kreatív megközelítéseket demonstráltak a fenntarthatóság és üzleti kihívások összehangolására.BCSDH Jövõ vezetõi 2015 megyitó 2015.01.27.

A 2015-ös programban résztvevő 24 fiatal vezető az alábbi cégektől érkezett: BASF, BDL, Biofilter, Budapest Airport, Coca-Cola, Coface, eisberg, E.ON, Generali Biztosító, Grundfos, KPMG, Magyar Lapterjesztő, McDonald’s, Nestlé, SCA, Shell, Siemens, Syngenta, Unilever. További egy fő pedig az egyetemisták körében meghirdetett ösztöndíjpályázat keretében került ki, Beke Tomaj az ELTE MsC hallgatója.

További fotók a következő linken érhetők el: https://bcsdh.hu/galeria/?album=1&gallery=25

Ha többet akar tudni a programról vagy megnézné a 2014-es videót, kattintson ide:

https://bcsdh.hu/temak/jovo-vezetoi/

Iskolai versenyen keresik a jövő hőseit

A BASF a fenntartható fejlődés és a természettudományok kapcsolatára fókuszáló iskolai versenyt hirdet középiskolásoknak.

A Jövő Hősei Tudományos Verseny 2015. február 3-án indult el hazánkban, a BASF kelet-európai oktatóprogramjának részeként. Az immár negyedik éve sikeresen működő CHEMGENERATION.COM kémiai oktatóportálon meghirdetett verseny célja, hogy megmutassa a fiataloknak a tudományok érdekes oldalait.

A verseny fővédnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke  szerint: „Jövő Hősei verseny célja, hogy a fenntarthatóság eszméit és az ebben fontos szerepet játszó természettudományokat már a fiatalabb korosztály is megismerje, és a valóságban is alkalmazni tudja. Bízunk benne, hogy a ma fiatal újítói a holnap tanárai és tudományos kutatói lehetnek.”

 A BASF és szakmai partnerei által szervezett versenyen a jövő fiatal újítóit keresik, akik képesek a tudomány innovációit kreatívan alkalmazni egy környezetbarát megoldás megvalósítására. A versenyben részt vevő középiskolás diákcsapatoknak egy hétköznapi problémát kell megoldaniuk fenntartható módon. Ez a probléma lehet akár az iskolában tapasztalható pazarló energiahasználat vagy a túl sok hulladéktermelés – a lényeg, hogy a megoldásra tudományos eszközöket használjanak fel. A diákok a felkészülés és a feladat megoldása közben döbbenhetnek rá arra, hogy a tudomány, és azon belül a kémia és a fizika milyen fontos eszköze a fenntartható fejlődésnek.

 „Tedd jobbá a világot a tudomány segítségével!”

A Jövő Hősei Tudományos Versenyben a diákcsapatok feladata az, hogy csapatvezető tanáruk segítségével kiválasszanak egy környezetükben tapasztalt problémát, majd közösen analizálják, keressenek rá megoldásokat és valósítsák is meg az elképzelésüket.

 Támogatva a felkészülést, a verseny szervezői oktatási segédanyagot készítettek diákok és tanárok számára. A közel száz oldalas, gazdagon illusztrált és ingyenesen letölthető kézikönyv a fenntarthatóság és a tudomány kapcsolatát tárja fel, olyan, a világunkat leginkább befolyásoló globális témakörökben, mint például az energiafelhasználás vagy az ivóvíz kérdése. A tudományos cikkek bemutatják a legfrissebb kutatási eredményeket és innovációkat, valamint sok érdekes adattal keltik fel a tanulók érdeklődését. A Fenntarthatósági kézikönyv ugyanakkor a tanárok munkáját is segíti, hiszen a nemzetközi kitekintést adó cikkekből ők is megismerhetik a legújabb tudományos eredményeket.

„A BASF 150 éves múltja során számos olyan technológiai felfedezést tett, melyek elősegítik a fenntartható fejlődést, kezdve a hatékonyabb energiafelhasználását segítő innovatív anyagoktól a korszerű és környezetkímélő autóalkatrészekig.” mondta Dr. Thomas Narbeshuber a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A versenyre a diákok fenntartható megoldását bemutató videóval vagy prezentációval lehet nevezni a www.chemgeneration.com weboldalon, 2015. április 10-ig. A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, melyben Petrik Ida, a BCSDH igazgatója is részt vesz, és a legjobb csapatok értékes jutalmat kapnak. Emellett a legjobb ötleteket a nagyközönség is megismerheti, hiszen a diákcsapatok bemutathatják őket a BASF 150 éves évfordulója alkalmából rendezett innovációs roadshow magyarországi állomásán, április végén. 

Részletek és jelentkezés:                     http://www.chemgeneration.com/hu/futureheroes/ 

Képanyag:                                            http://www.chemgeneration.com/hu/press/