MEGHÍVÓ A

MAGYAR ENERGIAHATÉKONYSÁGI INTÉZET

KONFERENCIÁJÁRA

2018. FEBRUÁR 6.

Budapest

Regisztráció

 

3 millió energetikailag elavult lakás

920 ezer otthonát energiatakarékossá tenni kívánó, ugrásra kész háztartás

1200 milliárd forintos energiahatékonysági piaci potenciál, csak a következő öt évben

  • Csak a támogatások hajtják a lakossági építőipari piacot?
  • Vagy vannak olyan megoldások, amelyek közvetlen állami források bevonása nélkül is képesek elindítani a beruházásokat?
  • Lehet nagyipari módszerrel energetikai felújítást végezni? Országos premier: bemutatjuk a holland „Energiesprong” projektet!
  • Mitől válik egy energiahatékonyságot célzó projekt finanszírozási szempontból érdekessé és támogathatóvá?
  • Milyen beruházói szempontokat kell mérlegelni? Hazai és nemzetközi jó példák bemutatása
  • A 7/2006. TNM  rendelet kihívásai: közös cél a minél nagyobb számú és jobb minőségű felújítás, de mennyire segíti, s mennyiben akadályozza ezt az épületek energetikai mutatóit szabályozó jogszabály?

Jöjjön el a MEHI szakmai rendezvényére, és megbeszéljük!

 

Részletek a MEHI honlapon: www.mehi.hu

A konferencia szakmai támogatója a
HOLLAND  KIRÁLYSÁG NAGYKÖVETSÉGE

A novemberi üzleti reggelin a KPMG legújabb, fenntarthatósági jelentésekről készült globális felmérése eredményeinek bemutatását követően, az ügy iránt elkötelezett vállalatok –, Alteo Csoport, Borsodchem, GE Hungary, Magyar Telekom, MOL Csoport- felsővezetőivel beszélgettünk jelentéskészítési gyakorlatukról és a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kapcsolatáról. Tapasztalataik alátámasztják, hogy a fenntarthatóság már nem egy különálló célrendszer, hanem szervesen beépül a mindennapi működésbe, üzleti gondolkodásba, sőt a fenntarthatóság és az átlátható működés pozitív hatással van vállalataik üzleti eredményeire is. Az SDG-k ugyan már kezdenek megjelenni vállalati stratégiákban és jelentésekben, de ennek szakmaiságát még fejleszteni kell a jövőben.

 

Bővebben:

http://gallery.cee.kpmg.com/HU/Newsletters/prezi/CSR_Reporting_2017.pdf

https://home.kpmg.com/xx/en/home/campaigns/2017/10/survey-of-corporate-responsibility-reporting-2017.html

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-fenntarthatosag-elosegiti-az-uzleti-eredmenyeket/

https://home.kpmg.com/xx/en/home/about/citizenship/global-goals-sustainable-development/sdgindustrymatrix.html

Szederkényi Zita tölti be a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) képzésvezetői pozícióját 2018. januártól.

Zita mentorként évek óta aktív szerepet vállal a BCSDH „A jövő vezetői” tehetségprogramjában.

2014 novembere óta dolgozik a Dreher vállalati kapcsolatok osztályán, ahol a kommunikációs és a fenntarthatósággal kapcsolatos területekért felel. Korábban több éven keresztül a Heinekennél tevékenykedett hasonló területen.

A fenntartható fejlődés területén elért eredményekre a legbüszkébb. Szervezete fenntarthatósági mutatószámai 2015-től ugrásszerűen növekedtek. A siker kulcsát a megfelelő partnerekkel kialakított együttműködésekben látja. Nevéhez fűződik a Prizma díjas ‘Ésszel iszom’ program vagy a LÉTRA Alapítvánnyal közös, a várandósság alatti alkoholfogyasztás veszélyeivel foglalkozó hiánypótló kezdeményezés is.

A romák integrációját segítő BAGázs önkéntese és mentora az adósságkezelési programban, emellett szeptember óta az Amnesty International munkáját önkéntes emberi jogi oktatóként segíti. Francia szakos bölcsész diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, nemzetközi kommunikáció szakirányos közgazdász végzettségét pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán szerezte. Szabadidejében utazással, különböző kultúrák megismerésével töltődik fel. Érdekli az interkulturális kommunikáció és a vállalati fenntarthatóság gyakorlatilag teljes spektruma

„A jövő vezetői” tehetségprogram képzésvezetői munkáját a Dreher Vállalati kapcsolatok vezetői funkciója mellett látja majd el.

Korábbi képzésvezetőnk, Répássy Zsuzsanna egy nagyon sikeres évfolyam után egyelőre saját vállalkozásának fejlesztésére szánja a következő időszakot. Ezúton is köszönjük lelkiismeretes munkáját!

A MAVIR családbarát működését idén két helyről is megerősítették: az Emberi Erőforrások Minisztériumának Családbarát pályázatán a munkavállalók stresszkezelésében segítő, „JÓL-LÉT” elnevezésű programunkkal érdemeltük ki az elismerést, továbbá a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által meghirdetett megmérettetésben is kiérdemeltük a családbarát címet.

Az egyéni felelősség kérdéseit dolgozzák fel a drámapedagógia módszereivel.

 Középiskolásoknak készített speciális színdarabot a Dreher Sörgyárak Ésszel iszom felelős alkoholfogyasztást népszerűsítő programja. A cél, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály szembesüljön, hogy az alkohol veszélyeivel és a személyes felelősséggel.

A Dreher Sörgyár által 8 éve indított Ésszel iszom felelős alkoholfogyasztás program azt a célt tűzte ki 2017 év elején, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztályt, a középiskolásokat szólítsa meg.

A vállalat az Ésszel iszom program kezdete óta fontosnak tartja, hogy attitűdváltozást érjen el a célcsoportoknál. Ezért a Dreher és a programért felelős kommunikációs ügynökség, a Starski szakemberei azt találták ki, hogy olyan élményt kell adni a fiataloknak, ami elég intenzív ahhoz, hogy később, amikor döntési szituációba kerülnek, eszükbe jusson.

A Kecskeméti Színjátszó Műhellyel és a HoTrio Színtársulattal közösen létrehozták a Badily című színdarabot, amelyet középiskolai tanórákon, tanítási időben mutatnak be.

A kampányban a drámapedagógia eszközeit hozták össze a közösségi médiás kommunikációval. A diákok még a darab előtt egy héttel speciális házi feladatot kapnak: követniük kell a főszereplő karakter Kirschbaum Judit Instagram-csatornáját, mire a főszereplő besétál a tanterembe, már többet tudnak róla, mint saját maga.

Egy bulizós középiskolás lány hétköznapi életét ismerjük meg, aki egy adott pillanatban rosszkor, rossz helyen van és emiatt átmenetileg tönkremegy az élete.

A foglalkozás során az osztályok játékos/interaktív formában dolgozzák fel a látottakat. A színdarab célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az alkoholfogyasztás veszélyeire és vitát indítson a felelősség kérdéskörében.

A Badily című színdarabot 2017 decemberéig 25 középiskolai osztálynak mutatják be, 2018-ban pedig további 40 osztályhoz juthat el a felelősségről és az alkoholfogyasztás kérdéseiről szóló drámajáték.

„Hiába tilos 18 év alatt az alkoholfogyasztás, tudjuk jól, hogy a középiskolás korosztály próbálgatja a határait, így kipróbálja az alkoholt is. Azt szeretnénk tudatosítani bennük, hogy egy-egy döntésüknek milyen súlya van, mennyire nem mindegy, hogy egy-egy ilyen határfeszegető akció során, hogyan döntenek– fogalmazott Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője.

 

A programról készült videó itt elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=21bESryh2sY&feature=youtu.beSz%C3%ADnh%C3%A1z

A Tesco vásárlói 178 tonna, azaz 445 ezer adag ételnek megfelelő tartósélelmiszert adományoztak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő kampányában. Az áruházlánc az adományokon felül azok értékének 20 százalékával is támogatta az Élelmiszerbank működését: az áruházlánc összesen 18 millió forintot ajánlott fel, amivel az Egyesület több mint 500 millió forint értékű élelmiszerfelesleg célba juttatását tudja biztosítani.

 

November utolsó hétvégéjén a Tesco tizedik alkalommal csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Karácsonyi Adománygyűjtő kampányához. A 161 résztvevő Tesco áruházban számos áruházi dolgozó is segítette önkéntesként a gyűjtést, így összesen 44 205 kg cukor, 41 026 kg liszt, 10 728 kg rizs, 13 162 kg konzerv, 14 900 kg tészta, valamint 7947 kg édesség, 1540 kg bébiétel és 21 556 l tej, 22 351 l étolaj gyűlt össze a rászoruló családok asztalára. A termékek összértéke közel 87,5 millió forint, amit a Tesco – a kampányban résztvevő áruházláncok közül egyedüliként – további 18 millió forint adománnyal egészített ki. Az Élelmiszerbank ebből a kiegészítő támogatásból több mint 500 millió Ft értékű élelmiszerfelesleg célba juttatását tudja biztosítani.

A tavalyi évhez hasonlóan a Tesco ruházati márkája, az F&F ismét csatlakozott a jótékony célú kezdeményezéshez. Január végéig a „Hat with a heart” névre hallgató, karácsonyi sapkakollekció minden eladott darabja után 1 eurót ajánl fel az Élelmiszerbank javára a márka és vállalta, hogy Közép-Európában minimum 7000 eurót fordít erre a célra.

 

A Tesco hisz benne, hogy együtt nagy dolgokra vagyunk képesek, ezért most először meghívta szállító partnereit is, hogy csatlakozzanak a karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő kampányához, hogy közösen még több terméket adományozhassanak a közép-európai élelmiszerbankok számára. Magyarországon 426 kilogramm konzerv felajánlásával a Szegedi Paprika Zrt. csatlakozott a kezdeményezéshez.

2017 december elején az ALTEO Group lezárta azt az ügyletet, amelynek révén a Domaszék 2MW Kft. megvásárlásával annak közel 2 megawattos domaszéki, már működő naperőművének tulajdonosa lett. Az ügylet zárásával bekerült az első működő fotovoltaikus egység az ALTEO Csoport erőművi portfóliójába. A négy, egyenként 495 kilowattos szilícium kristályos naperőmű-egység a Szeged melletti Domaszék külterületén épült meg még 2017 nyarán.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett energetikai vállalat 2018 második felében már 6 megawattnyi fotovoltaikus kapacitással rendelkezik majd, hiszen a Domaszéki erőmű akvizíciója mellett elindította két, egyenként közel 2-2 megawattos létesítmény engedélyeivel rendelkező naperőműves projektcég akvizícióját is. Az új tulajdonos ALTEO Group 2018 folyamán a Pest megyei Monor város mellett megvalósítja a beruházásokat.

Idén immár nyolcadik alkalommal nevezhetnek az általános iskolás csapatok a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőre.  A verseny négy fordulóban, egy tanéven át tart majd, a témák fókuszába pedig pénzügyeink digitalizációja kerül. És ha már digitalizáció, akkor az értékes ajándékokat is garantálják a szervezők: a legjobb csapatok tagjai többek között tabletet, okos órát, drónokat és VR-szemüvegeket nyerhetnek. A versenyzők biztosan megismerkednek majd a láthatatlan pénz és a netbankolás témájával, minden bizonnyal megértik, hogy az ingyen hirdetett autó miért kerül pénzbe, vagy, hogy attól még, hogy látszólag egy műanyag kártyával fizetünk, még nem korlátlanok a lehetőségeink. A jelentkezés 2018. január 18-ig tart. A versenyről és annak első online fordulójáról bővebb információ itt érhető el (http://www.kh-vigyazzkeszpenz.hu/).

Elsősorban vidéki munkanélküli fiatalok oktatásában jártas civil szervezeteknek hirdetett pályázatot a Coca-Cola HBC Magyarország. A vállalat #énjövőm programja 2020-ig 8000 fiatal képzését tűzte ki célul.

A tartós munkanélkülivé válásnak leginkább kitett fiatalok, tehát a munkaerőpiac mellett a közoktatásból és egyéb képzési formákból is kiszorultak esélyeit javítja az #énjövőm képzési program. Az italgyártócsoport 28 országra kiterjedő kezdeményezésének magyarországi változata az idén szeptemberben Budapesten és észak-magyarországi nagyvárosokban indult el.

„Nagy öröm számunkra, hogy rövid idő alatt több mint 600 fiatalt sikerült bevonni a képzéseinkbe. Ez alatt a néhány hét alatt bebizonyosodott, hogy szükség van erre az egynapos ingyenes tanfolyamra, ahol többek között önismeretre, állásinterjú helyzetekre és a visszajelzések kezelésére tanítjuk a fiatalokat” – mondta Tóth Valentin vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgató.

Annak érdekében, hogy jövőre országos szintre emelkedjen a program és még több fiatalhoz juthasson el, a társaság civil szervezeteknek hirdetett pályázatot. Ezek – leginkább helyismeretükre támaszkodva – elsősorban vidéken képesek még több érintett bevonására. A kiírás szerint a pályázók legalább tíz, olyan 18 és 30 év közötti fiatal mozgósításával indulhatnak eséllyel, akik sem oktatásban, sem képzésben nem részesülnek, és nem is dolgoznak. A szervezőknek 2018. március végéig legalább három, legfeljebb 20 képzést kell lebonyolítaniuk a program tananyaga alapján. Ennek átadására a vállalat ingyen felkészíti a győzteseket, hiszen a 2020-ig szóló tervek szerint a program 8000 fiatalnak nyújt elhelyezkedést segítő tréningeket.

A vállalat azért a fiatalokat célozta meg a programjával, mert az ifjúsági munkanélküliség még mindig 10 százalék körül van Magyarországon, szemben az teljes népességen belül mért 5 százalék körüli értékkel. Ráadásul a nemcsak munkanélküli, de az oktatásból is kiesett fiatalok aktivitási rátája is alacsony – tehát közülük viszonylag kevesen keresnek munkát – így esetükben a legnagyobb a veszélye a tartós munkanélküliség kialakulásának.

 

A K&H gyógyvarázs  szavazásán keresztül bárki segítheti a helyi egészségügyet

Az egészség a legnagyobb ajándék, különösen akkor, ha a gyermekekről van szó. Az idén 30 éves K&H hisz abban, hogy felelős azért a társadalomért és környezetért, amelyben dolgozik, így arra törekszik, hogy válaszokat adjon a társadalmi igényekre és hozzájáruljon ahhoz, hogy a társadalom tagjai teljes életet élhessenek. A K&H gyógyvarázs ezért területi szavazást indított, amely lehetőséget nyújt a helyi orvosoknak ahhoz, hogy munkájuk során még jobban dönthessenek, és a beteg gyerekeknek ahhoz, hogy minél gyorsabban meggyógyuljanak. Most újabb 26 gyermekegészségügyi intézmény részesülhet támogatásban, és a nyertesek kiválasztásában a nagyközönség is részt vehet a khgyogyvarazs.hu felületen és a bankfiókokban zajló szavazáson keresztül. 2017. december 31-ig bárki innovatív eszközhöz vagy színesebb, inspirálóbb környezethez segítheti a lakókörnyezetében lévő kórházat, mentőállomást, gyermek háziorvosi rendelőt vagy védőnői szolgálatot.