A jéghegy csúcsa és ami alatta van – az etikus és átlátható vállalati működés aspektusai

Mi az etika és az átláthatóság és hogyan valósul meg a gyakorlatban? Milyen hatása van a korrupciónak a gazdaságra? Mikor működünk átláthatóan? Mit és hogyan jelentsünk? Mit mutatnak a trendek a fenntartható befektetések terén? Ezeket a kérdéseket járták körbe „A jövő vezetői” tehetségprogram résztvevői az Etikus és átlátható működés szakmai napján, szeptember 7-én a Yettel Magyarország Zrt. törökbálinti székházában. A szakmai napot Mészáros Attila, a Yettel Zrt. vállalati kommunikációs és ESG igazgatója nyitotta meg.

Dr. Angyal Ádám, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa felvezető előadásában átfogó képet adott az etika és az átláthatóság fogalmáról, illetve keretbe foglalta szerepüket a vállalat stratégiai és operatív működése során. Beszélt az etikus magatartás támogatását célzó „checklist”-ről, aminek kielemzése során megállapíthatjuk, vajon tényleg etikusan járunk-e el egy adott cselekvés során, valamint kitértaz etika egy olyan területére, az infoetikára is, mellyel nap, mint nap egyre többet találkozunk.

A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, dr. Martin József Péter bemutatta a korrupció tudományos értelmezését és a gazdasági teljesítménnyel való szoros összefüggését. Beszélt az aktuális nemzetközi, EU-s illetve hazai korrupciós statisztikákról, hogy magyarországi szinten milyen tendenciák figyelhetők meg, és hogy mit lehet tenni a fejlődés érdekében.

 A folytatásban Dr. Fazekas Orsolya ügyvéd a külső és belső átláthatóság hiányának következményeit a csernobili katasztrófán keresztül szemléltette a résztvevőknek. Bemutatta a nukleáris ipar biztonsági protokolljait, az egyén felelősségét és a nukleáris tévhitek is szóba kerültek.

A délelőtti program zárásaként először Deme Ágnes a KPMG ESG & fenntarthatósági szolgáltatások menedzsere tartott előadást a globális fenntarthatósági jelentési trendekről, a CSRD jelentéstételi kötelezettségek ütemtervéről, valamint a kapcsolódó adatgyűjtési folyamatok fontosságáról és a kettős materialitás koncepciójáról. Az előadást követően a jelentéstételhez kapcsolódóan a résztvevők egy szimulációs játék keretében kipróbálhatták a döntéshozatal menetét egy-egy átláthatósági, jelentéstételi kérdéssel kapcsolatban. Az üzleti szimulációs játékot Deme Ágnes mellett Mészáros Attila és Dr. Fazekas Orsolya támogatta aktív részvételével.

A délutáni programot dr. Göbölyös-Szemenyei Andrea, a Yettel Risk and Integrity menedzsere indította. A Yettel Integrity tevékenységének bemutatása után egy compliance esettanulmányon keresztül tesztelte a résztvevők etikai érzékenységet. Olyan kérdések merültek fel, mint: Mikor érdemes bevonni a megfelelőségi csapatot? Baj-e, ha egyik ismerősünket, barátunkat hozzuk be beszállítóként? Hogyan kell viselkedni egy beszerzési folyamat során pénzügyi és időbeli nyomás alatt?

 

A folytatásban sor került a projektcsapatok egyperces filmjeinek levetítésére, amelyekre visszajelzést is adtak egymásnak a résztvevők.

Folytatva a szakmai programot, Veisz Ákos, a Danube Capital vezérigazgatója és a BDO ügyvezető igazgatója beszélt a zöld átálláshoz szükséges forrásokról, a fenntartható és a zöld pénzügyi termékek köréről. Bemutatta a legfrissebb fenntartható befektetési adatokat és trendeket, valamint kitért a hazai zöldfinanszírozási lehetőségekre.

A délután utolsó előadásában Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója bemutatta az OPTEN ESG Index-et, ami több mint 75 paramétert alapul véve mutatja meg a vállalkozások ESG szintjét, azaz a környezeti (E – Enviromental), társadalmi (S – Social) és vállalatvezetési (G – Governance) tudatosság eredményeiből kialakított 1-10-ig terjedő indexszámot. Emellett további ESG megoldásaikról is mesélt a résztvevőknek.

A vezetői interjú során Szalai Enikő, a Yettel HR vezérigazgató-helyettese osztotta meg vezetői tapasztalatait a résztvevőkkel.

A nap zárásaként Gróf András, Property and Facility Manager vezette körbe a résztvevőket a Yettel díjnyertes székházban.

 

A teljes képgalériát ide kattintva tekintheti meg.