A CircularRegions projekt közelebb hozza a körforgásos gazdaságot Szlovákia és Magyarország határ menti régióinak vállalkozásaihoz

Annak érdekében, hogy a körforgásos működés minden vállalkozásban bevett gyakorlattá váljon, meg kell mutatni a vállalkozóknak az utat és át kell vezetni őket a sikeres átalakulás első lépésein. A CircularRegions projekt oktatókat képez és szolgáltatást tervez azoknak a vállalatoknak, amelyek üzleti modelljeiket körforgásossá akarják tenni. Ez növeli a vállalkozók hatékonyságát, stabilabb vállalkozást és versenyelőnyt eredményez.

Mit kell tudni a projektről:

A projekt Szlovákia és Magyarország határmenti régióinak versenyképességének növelése érdekében jött létre azért, hogy a körforgásos gazdaság elveit olyan piaci szektorokban alkalmazzák, amelyek a legnagyobb mértékben befolyásolják az érintett területek életminőségét és GDP-szerkezetét.

A CircularRegions projekt fő célja együttműködés kialakítása a körforgásos gazdaság platformok – Magyarországi Körforgásos Gazdasági Platform és a Körforgásos Szlovákia – tagjai között, annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) körforgásos gazdasági modellre való átmenetét megkönnyítése.

„A különböző vállalkozásoktól kapott visszajelzések és a jelenlegi akadályok alapján a projekt legfontosabb prioritása az, hogy innovatív és fenntartható megoldásokat keressen a hulladék megszüntetésére, és tovább népszerűsítse a körforgásos gazdaság fontosságát.”- mondta Janek Bence, a projekt partnere.

Végigvezetjük a vállalatokat a körforgásossá válás útján

A projektpartnerek a kiválasztott szektorokban működő vállalatok problémáinak és igényeinek elemzését végzik el, majd kiválasztják a megfelelő módszertant és eszközöket, amelyek a lineáris üzleti modellből körforgásos üzleti modell. Ez alapján készül egy módszertan, mellyel oktatók kerülnek kiképezésre. Ezt követően az oktatókkal köti össze a vállalatokat, segítik a vállalatokat abban, hogy megoldásokat és ajánlásokat fogalmazzanak meg a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításának megkönnyítése érdekében. A projekt az élelmiszer- és csomagolóipar, a műanyagipar, az építőipar és a turizmus ágazatára összpontosít. Vállalatok, egyesületek, a nonprofit szektor képviselői, köztük regionális politikusok és potenciális oktatók is bekapcsolódhatnak a projektbe.

„A körforgásos gazdaság területén dolgozó szakemberek alacsony számának és eloszlásának megváltoztatására törekszik a projekt.  A körforgásos gazdasággal kapcsolatos gazdasági tevékenységek mindkét régióban általában alacsony hozzáadott értékkel bírnak.”- mondta Andrej Špánik, az SBA ügyvezető partnere.

A projekt partnerei a Slovak Business Agency, az INCIEN, a BCSDH és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. A projekt az Interreg Szlovák Köztársaság – Magyarország program keretében valósul meg az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül és 182 449,40 euró támogatással. A projekt 2020. decemberétől 2022. márciusáig tart.

A projektről bővebben alább olvashat.

https://bcsdh.hu/programok/circularregions-projekt/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?