A klímaváltozás elterjedt, gyors és erősödő – Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC)

GENF, augusztus 9. – A tudósok megfigyelik a Föld éghajlatának változásait minden régióban és az egész klímarendszerben – derül ki az Éghajlatváltozási  Kormányközi Testület (IPCC) ma közzétett jelentéséből. Az éghajlatban megfigyeltek  számos olyan visszafordíthatatlan változást ami  példátlan az elmúlt többezer,  vagy akár több százezer évben. Ezen visszafordíthatatlan változások egyike a folyamatos tengerszintemelkedés.

A szén -dioxid (CO2) és más üvegházhatású gázok kibocsátásának erőteljes és tartós csökkentése azonban korlátozná az éghajlatváltozást. Bár a levegő minőségének előnyei gyorsan jelentkeznének, 20-30 évbe telhet, amíg a globális hőmérséklet stabilizálódik-állítja az IPCC I. munkacsoport jelentése, Climate Change 2021: The Physical Science Basis, amelyet pénteken hagyott jóvá az IPCC 195 tagállama, július 26 -tól kezdődően két héten keresztül tartott virtuális jóváhagyási ülésen.

Az I. munkacsoport jelentése az IPCC hatodik értékelő jelentésének (AR6) első része, amely 2022 -ben készül el.„Ez a jelentés rendkívüli erőfeszítéseket tükröz rendkívüli körülmények között” – mondta Hoesung Lee, az IPCC elnöke. „A jelentésben szereplő újítások és az általa tükrözött éghajlati tudományok felbecsülhetetlen értékű hozzájárulást nyújtanak az éghajlati tárgyalásokhoz és a döntéshozatalhoz.”

Gyorsabb felmelegedés

A jelentés új becsléseket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mekkora esély van arra, hogy a felmelegedés a következő évtizedekben átlépje a 1,5 ° C-os globális szintet. A jelentés azt is  megállapítja, hogy ha nem történik azonnali, gyors és nagymértékű csökkentés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, akkor a  2 ° C felmelegedés is elérhetetlenné válik.

Minden régió egyre nagyobb változások előtt áll

A jelentés előrevetíti, hogy az elkövetkező évtizedekben az éghajlatváltozás minden régióban fokozódni fog. A globális felmelegedés 1,5 ° C-os  hőmérsékletének hatására fokozódó hőhullámok, hosszabb meleg évszakok és rövidebb hideg évszakok lesznek. A jelentés szerint a globális felmelegedés 2 ° C -os hőmérsékletén a szélsőségek gyakrabban érik el a mezőgazdaság és az egészségügy kritikus tűrési küszöbét.De ez nem csak a hőmérsékletről szól. Az éghajlatváltozás számos különböző változást hoz a különböző régiókban – amelyek mind fokozódnak a további felmelegedéssel. Ide tartozik a nedvesség és a szárazság, a szél, a hó és a jég, a part menti területek és az óceánok változása.

Emberi befolyás a múlt és a jövő éghajlati változásaira„Évtizedek óta világos, hogy a Föld éghajlata változik, és az emberi befolyás szerepe az éghajlati rendszerben vitathatatlan”-mondta Masson-Delmotte. Az új jelentés azonban a tudományában elért jelentős előrelépéseket is tükrözi – az éghajlatváltozás szerepének megértése az időjárás és az éghajlati események erősödésében, például extrém hőhullámokban és nagy mennyiségű csapadékban.A jelentés azt is mutatja, hogy az emberi cselekvések még mindig képesek meghatározni az éghajlat jövőbeli alakulását. A bizonyítékok egyértelműek, hogy a szén -dioxid (CO2) a klímaváltozás fő hajtóereje, még akkor is, ha más üvegházhatású gázok és légszennyezők is befolyásolják az éghajlatot.

A tanulmányról több információ az alábbi linken érhető el.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?