A siker kulcsa a közös gondolkozás és a valódi partnerségek kialakítása közös célok mentén

Az elmúlt év nehézségei rávilágítottak a tartós partnerségek fontosságára. Hogyan lehet a gyorsan változó világban és az ebből fakadó kiszámíthatatlan helyzetekben sikeresnek maradni? Hogyan érhetünk el win-win eredményeket az üzletben? Mi az a háromlábú szék stratégia? Hogyan lesz a partnerség egy social impact startup üzleti stratégiája? „A jövő vezetői” tehetségprogramunk hatodik szakmai napján vendéglátónk, a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat segítségével a „Partnerség az érdekelt és érintett felekkel” ajánlásunkat jártuk körbe.

A partnerséget mindenki fontosnak tartja, mégis már a bevezető játékban kiderült, hogy nem egyszerű a gondolkodásmódunkat a win-win helyzetekre és partnerségre hangolni mindennapi életünkben és üzleti tárgyalásink során sem, de a résztvevők megtapasztalhatták az együttműködés örömét is. A sikeres együttműködésekre jellemző az egyenrangú, nyílt, őszinte, többirányú kommunikáció, amely közös célkitűzések felé viszik mindegyik felet, kölcsönösen előnyös és nyertes-nyertes helyzeteket teremtve. Mert az elsőre rögtön azonosítható nehézségek mögött igenis kiaknázhatóak a lehetőségek is, hiszünk abban, hogy a profit és a pozitív társadalmi hatások egyszerre is megvalósíthatóak. Az elmúlt év történései arra késztették az üzleti világot is, hogy a mindennapi életünkben jellemző versengő hozzáállásból elmozduljunk az együttműködésre alapozó és szokásos üzletmeneten túlmutató megoldások feltárása és megvalósítása felé. „A siker kulcsa a közös gondolkozás és a valódi partnerségek kialakítása közös célok mentén” – emelte ki Szederkényi Zita, „A jövő vezetői” tehetségprogram vezetője – „A jelen kihívásainak megoldására rövid az idő, ezeknek megoldása csak partnerségben megy.”

A munkaerőpiac kihívásaiba kaphattak betekintést a résztvevők Baja Sándor, a Randstad ügyvezető igazgatójának segítségével.  Egyik fontos kihívás a munkaerőpiacra kilépő jelölteknél a képzettség, tudás hiánya. Ezt bizonyítja például a letett nyelvvizsgák számának drasztikus csökkenése is. A jelen és a következő évek munkaerő piaci kihívásaira megoldás a „a jövőbe” azaz a digitalizációba és a mesterséges intelligenciába való beruházás, illetve a stratégiai HR tervezés.

Góbi-Havrancsik Dóra, a Szinergia Kft. tanácsadója mesélt a résztvevőknek a stakeholder menedzsmentről és a partnerségről. Bemutatta a stakeholderek kezelésének folyamatát. 1. Érintettek listázása, 2. Érintettek kategorizálása, 3. Milyen elvárásokat támaszt az adott érintett? 4. Hogyan kezeljem őket? 5. Nyomonkövetés. Beszélt arról, hogyan a csoportfejlődés fázisait alapul véve hogyan tudunk partnerséget kialakítani.

A felvezető előadásokat követően workshop keretében két vállalati esettanulmányról beszélgethettek a résztvevők. Galambos Vanda, az EUROAPI kommunikációs és külső vállalati kapcsolatok vezetője arra kereste a választ, hogy hogyan tudja egy újonnan alakult vállalat kialakítani a Public Affairs stratégiáját, kik a legfontosabb érintettek, mik a legfontosabb üzenetek, időzítés, taktika? Berecz Balázs, az Access4you ügyvezetője pedig bemutatta vállalata üzleti stratégiáját, és annak a kérdésnek a megválaszolására kérte a résztvevők segítségét, hogy mi az az értékajánlat, amivel meggyőznék a partnereket a hálózathoz való csatlakozáshoz? A workshop keretében két csoportban, forgószínpados módszerrel vitatták meg a kérdéseket, majd az összegyűjtött válaszok összegzésével zárták a workshopot.

A délután folyamán Cselényi Tibor, a Progress Étteremhálózat Kft. szenior minőségügyi és termékfejlesztési vezetője három McDonald’s-os partnerségi sikersztorin keresztül mutatta be a vállalat ellátási lánc menedzsmentjét. Rávilágított számtalan olyan összefüggésre, ami kívülről nem látható, de mégis kulcsfontosságúak a sikeres partneri együttműködésnek.

A sikeres partnerség bemutatására a McDonald’s legfontosabb partnerei kerekasztal-beszélgetésben vettek részt, melyből kiderült, hogy a beszállítókkal és a franchise partnerekkel megvalósított háromlábú szék stratégia a magas szintű partnerségen alapszik. „Az egyik fél fejlődésének a feltétele, hogy mindegyik fejlődik” – mondta el Cselényi Tibor. A partneri viszony nem ellenőrzésen, hanem közös gondolkozáson és tanácsadáson alapul. Esetükben pedig a valódi megrendelő vagy célcsoport maga a fogyasztó, aki besétál egy étterembe. Akkor működik jól egy üzleti partnerség, ha nem csak a profitra koncentrálnak a felek, hanem hasonló elvi közösséget vallanak. A résztvevők elmesélték azt is, hogy a nehéz időkben, például a COVID-19 pandémia során a terheken is közösen osztoztak. A beszélgetésben Cselényi Tibor, a Progress Étteremhálózat Kft. szenior minőségügyi és termékfejlesztési vezetője, Barna Nándor, a Master Good Kft. termelési igazgatója, Dávid Balázs, a HAVI Logistics beszerzési vezetője és Zsidi Sándor, az OSI Food Solutions Hungary ügyvezető igazgatója vettek részt.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány munkáját Vadnai Ágnes, az Alapítvány kuratóriumának elnöke és a Progress Kft. üzletfejlesztési igazgatója és Dr. Kelen Kata, az Alapítvány egészségügyi bizottságának elnöke mutatta be. A Ronald McDonald Házban pedig Nagyné Bayerle Andrea, a ház vezetője vezette körbe a társaságot a házban. Az alapítvány kiemelkedő munkát végez a beteg gyermekek és családjaik támogatásában. Otthont nyújtanak az otthontól távollévő, kórházi kezelés alatt lévő betegeknek és biztosítják, hogy közel lehessen a család. A szívhez szóló, elkötelezett munka mély benyomásokat hagyott a résztvevőkben.

A napot a vezetői interjú keretében Égi Zsolttal, a Progress Étteremhálózat ügyvezető igazgatójával zártuk. A beszélgetés során szó volt a McDonald’sban megtett karrierútja mellett a McDonald’s fenntarthatósági tevékenységéről, elképzeléseiről, régi és új termékeiről, a hosszútávú terveiről, stratégiáiról is.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?