Alkalmazkodik vagy kontrollál a gazdasági szektor?

2015. február 18 – „A jövő vezetői” 2015 tehetségprogram első szakmai napja

Mi a gazdasági szektor küldetése és viszonya a társadalommal illetve a bioszférával? Létezik demokratikus döntéshozatal a vállalati fenntarthatóság témában illetve mik ennek a lehetőségei? Kik a változásvezetés motorjai? – Többek között ilyen és ehhez hasonló, a vállalati fenntarthatóságot alapjaiban meghatározó kérdéseket vitattak meg azok a tehetséges fiatal vállalati szakemberek és vezetők, akik részt vettek „A jövő vezetői” 2015 tehetségprogram első szakmai napján.

Pataki György elismert fenntartható fejlődés szakember facilitálásával az ökológiai lábnyom definiálásán keresztül releváns fenntartható fejlődés szakmai, makrogazdasági, szervezetfejlesztési és filozófiai kérdéseket tettek fel és vitattak meg a résztvevők.
Egyrészt fontos kihívásként rajzolódott ki az üzleti szektor küldetése, alapvető missziója a társadalmi és bioszféra rendszerekhez kapcsolódóan, a közöttük működő visszacsatolási mechanizmusok eredményes működ(tet)ése és az együttes fejlődés mibenléte, a hatalmas időtáv különbség áthidalásának lehetősége.

gIMG_0080

Másrészt a résztvevők izgalmas kérdésként vetették fel az elégtelenül működő rendszeren belül való változás és változtatás lehetőségeinek és motorjainak azonosítását. „Megteremtettünk különböző rendszereket, amelyeknek a foglyai lettünk jelenleg, és pörgetnünk kell őket. Emiatt tele van anomáliával és ellenérdekekkel. Kérdés, hogy ebben a fenntarthatatlan rendszerben képes-e egy nagyvállalat fenntarthatóvá válni?” – tette fel a provokatív kérdést a facilitátor, utalva az Interface és vezetőjének példájára is.

A résztvevők körében a legintenzívebb kérdéskört a „ki tud változtatni” felvetés generálta – ha a vállalatok a rendszer foglyai, nem eredményesebb-e az egyéneket formálni és befolyásolni? De nem túl nagy teher-e az egyénnek a komplex rendszer teljes felelőssége?

A BCSDH szakmai vezetőjének előadása révén „A jövő vezetői”  a problémákon túl megoldási lehetőségeket és inspiráló ötleteket is kaptak a résztvevők, olyan változásvezetők történetein és alternatív üzleti modelljeinek megismerésén keresztül, mint Anita Rodick, Paul Polman, Mike Nixon, Gyenes András, Spenót, Bill Drayton, Jakab Áron és Mészáros Zsuzsa .
A társadalmi vállalkozók, alternatív kapitalisták, szövetkezetek, családi vállalkozások és felelős vállalatok sikerei révén keresték az adaptálási lehetőségeket, motivációkat, üzleti racionalitást az esetekben.

Bár a jó fenntarthatósági változásvezető kívánatos kompetenciára és tulajdonságaira nem született meg a mindenható 10-es lista, pár eleme hangsúlyt kapott. Kritikusnak tűnik az alázat és empátia, a hitelesség, és a mai változékony, bizonytalan, ambivalens világban való rugalmas működés képessége.

A Grundfos vállalat stratégiájának és a gyár működésének megismerésén keresztül izgalmas gyakorlati példát is láthattak a Tatabányára látogatók, amit Török László ügyvezető igazgatóval folytatott kávéházi beszélgetés tetőzött be. A házasságokhoz hasonló hét éves ciklikusság vezetői és fenntarthatósági kihívásaiba engedett betekintést a vezető, több személyes és vezetői tapasztalatát is megosztva, megfűszerezve a dán és magyar kultúra különbözőségével.

gIMG_0111

„A jövő vezetői” tehetségprogramot a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért tagvállalatai számára indította el a Világtanács „Future Leaders” program helyi adaptálásával.

További képek megtekinthetők a következő linken: https://bcsdh.hu/galeria/?album=1&gallery=26

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?