BCSDH ’Transform Talks’ 2024: „Legyetek emberek!” – Felelős vezetés = az emberi értékek integrálása a rendszerekbe

A növekvő egyenlőtlenségek jelentik világunk egyik legsürgetőbb fenntarthatósági kihívását (a klímaváltozás és a biodiverzitás hanyatlása mellett). Az Oxfam 2023-as adatai azt mutatják, hogy világszinten a leggazdagabb 1% birtokolja már a globális vagyon 45,6%-át, míg a legszegényebb 50% alig 0,75 %-ot. Az egyenlőtlenség magas szintje és szerkezete globálisan is olyan rendszerszintű kockázattá vált, mely egész gazdaságokat és társadalmakat fenyeget.

Az egyenlőtlenségek folyamatos növekedése közvetlenül is befolyásolja a vállalatok eredményességét, hiszen korlátozza a termelékenységet, a fogyasztást, destabilizálja az ellátási láncokat, valamint politikai és gazdasági instabilitást okoz. Az egyenlőtlenségek csökkentése egyben az üzleti kockázatok mérséklését jelenti, miközben hozzájárul az üzlet hosszú távú fenntarthatóságához. Fontos megérteni, hogy mit kell tennie az üzleti szférának a rendszerszintű változásokért és a folyamat felgyorsításáért az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. A változások elindításában kulcsfontosságú, hogy az ember, mint érték jelenjen meg a vállalat értékteremtő folyamataiban.

Ez volt a témája az idei BCSDH ’Transform Talks’ Vállalatvezetői Kerekasztal-beszélgetés sorozatnak, ahol több mint 40 vállalat vezetője vett részt és osztotta meg gondolatait a témában. Az eseményeket Márta Irén, a BCSDH ügyvezető igazgatója vezette.

Vállalati értékrend és kultúra, nyitottság, partnerség, közösségépítés. Néhány kulcsfogalom, melyek jellemzőek az emberi értéket előtérbe helyező vállalatokra. A kerekasztal-beszélgetések során egyértelműen látszott, hogy a résztvevő vállalatoknak erős az elkötelezettsége munkatársai felé. Kiemelt területként kezelik a képzés és oktatás, a fizikai és mentális egészség támogatását, az élethelyzethez illeszkedő foglalkoztatási rendszerek megteremtését. Számos vállalatvezető osztotta meg pozitív tapasztalatait és vállalati jó gyakorlatait ezeken a területeken.

Ugyanakkor a vállalatok jelentős kihívásokkal szembesülnek a megfelelő készségekkel és kompetenciákkal rendelkező munkatársak bevonzása és megtartása során. Jelentős előrelépés szükséges a munkatársak mobilitásának, egészségtudatosságának fejlődése terén is. Ugyanakkor egyértelműen kirajzolódott, hogy ezekben a témában a partnerség és a vezetői példamutatás szerepe kiemelkedő. A vállalatok számos területen vállalnak egyre több feladatot magukra, a munkatársak folyamatos képzése mellett az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyre szélesebb körét is.

A ’Transform Talks’ Vállalatvezetői Kerekasztal-beszélgetések konkrét eredményeit a BCSDH Üzleti ebéden, október 10-én mutatjuk be a vállalati jógyakorlatokkal együtt.

Külön köszönjük az események házigazdáinak a helyszín biztosítását, az egyes képgalériákat a lenti linkeken lehet megtekinteni:
Május 8. – Házigazda: Knorr-Bremse
Május 9. – Házigazda: OTP
Május 14. – Házigazda: MFB
Május 22. – Házigazda: Zwack

Köszönjük a Time to Transform 2030 program idei támogatójának!