Egyre több vállalatnak vannak már klímavállalásai a karbonsemleges gazdaságért- BCSDH Climate Talks vezérigazgatói kerekasztal beszélgetés sorozat

Az eddig megtett intézkedések még nem elegek ahhoz, hogy elérjük a klímasemleges gazdaságot, drasztikus lépésekre, vállalásokra van szükség – hangzott el a BCSDH Climate Talks vállalatvezetői kerekasztal beszélgetéssorozat három eseményén, ahol a vállalatok mutatták be már meglévő klímavállalásaikat és vitatták meg, hogy milyen lépések szükségesek a folyamat felgyorsításához.

A klímaváltozással szembeni fellépéshez elengedhetetlen az üzleti szektor hozzájárulása. A pandémia időszakában és a gazdaság fenntarthatóbb szinten való újraindításában is oroszlánszerep hárul rájuk. Rendszerszintű átalakulásra van szükség az értékláncokban, az üzleti modellekben, a technológiai innovációkban, a szektorközi összefogásban és a szemléletformálásban, a „business as usual” többé már nem elfogadható.

A BCSDH által 42 első számú vezető részvételével megrendezett áprilisi és májusi vállalatvezetői kerekasztal beszélgetéseken bemutatásra kerültek a Magyarországon első alkalommal végzett Towards Net Zero helyzetfelmérés eredményei és megállapításai a hazai üzleti szféra karbonsemleges tevékenységei kapcsán. A résztvevő vállalatok képviselői megosztották a klímavédelem és adaptáció kapcsán tett vállalásaikat, kiemelkedő üzleti megoldásaikat, és megvitatták, mely hatásnövelő intézkedések segíthetik elő a gyorsabb előmozdulást a karbonsemlegesség felé.

A vállalatvezetők egyetértettek abban, hogy megalapozott mérésekből kiinduló célzott akciótervek révén, illetve a meglévő üzleti megoldások megosztásán és innovációkon keresztül érhetők el a kitűzött karbonsemlegességi célok. A további kibocsátások elkerülése, a jelenlegiek minimalizálása illetve a kompenzáció is megjelentek, mint jelenlegi irányok, azonban az átláthatóság növelése, új finanszírozási lehetőségek és a szabályozói szervekkel való együttműködések is elhangoztak további lépésekként.

„A tavalyi év megmutatta számunkra számos rendszer sebezhetőségét, és azt is, hogy mennyire összekapcsolt világunk. Hogyan függenek össze az egészségügyi, a környezeti és a gazdasági kérdések. Szisztematikusabb, rendszer szintű megközelítést kell alkalmaznunk ahhoz, hogy világunkat egészségesebbé, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá tegyük. Tapasztalhatjuk, hogy a fenntarthatóság egyre több vállalat stratégiájába beépül, de fókuszálnunk kell a legfontosabb prioritásokra, mint a klímaveszélyhelyzet megszüntetésére, a természeti sokszínűség további veszteségeinek megállításra és a drámaian növekvő egyenlőtlenségek megszüntetésére. El kell fogadnunk, hogy a vállalatoknak kiemelt felelőssége van abban, hogy a változások élére álljon és vezesse azokat a társadalmunk javítása érdekében. Tettekkel és együttműködve vezesse, együttműködve a tudományos szférával, politikai döntéshozókkal, intézményekkel, nem kormányzati szervezetekkel.” – mondta el felvezető előadásában Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke, az Alteo Group vezérigazgatója.

 

 

A BCSDH célja, hogy az október 7-i éves üzleti ebédjén és az erre az alkalomra megjelenő kiadványban bemutassa mit tud tenni az üzleti szektor a klímaváltozás és adaptáció területén, hogyan tudnak valódi hatást elérni a vállalatok, valamint olyan példamutató vállalásokat és üzleti megoldásokat mutasson be, amelyek könnyen adaptálhatók más vállalatok számára is.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?