Vállalatokra is számít az ITM a karbonsemlegesség elérésében- egyedülálló vállalatvezetői konzultáció a „Fit for 55”-ról

Budapest, 2021. október 25.: A januárban megalakult Net Zero Tanácsadó Testület kezdeményezésére, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) és Brit nagykövetség szervezésében került sor a Fit for 55 vállalatvezetői beszélgetésre, ahol megismerve a magyar kormány terveit a cégek vezetői konzultálhattak az üzleti szféra álláspontjáról Dr. Botos Barbarával az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkárával annak érdekében, hogy az EU ambiciózus klímacéljai Magyarországon is megvalósulhassanak. Az élenjáró vállalatok 31%-ának már van nettó zéró célkitűzése.

Richard Shackleton, brit nagykövet-helyettes, a november 1-én kezdődő glasgow-i COP26 ENSZ klímakonferencia alkalmából, a brit rezidencián vállalatvezetői konzultációra látta vendégül a BCSDH tagvállalatainak vezetőit, a Net Zero Tanácsadó Testület tagjait és az ITM képviseletében Dr. Botos Barbara helyettes államtitkárt.

„ Az ENSz Klímacsúcs napokon belül kezdődik. Mindannyian egy csónakban evezünk. A 2050-ig szóló klímasemlegességhez elengedhetetlen, hogy mindenki cselekedjen, a vállalatok, a kormányzat, és az egyének is. Nem halogathatjuk tovább.” – mondta Shackleton nagykövet-helyettes.

Ez év júliusában az Európai Bizottság javaslatcsomagot fogadott el annak érdekében, hogy az EU éghajlat-, energia-, földhasználati, közlekedési és adózási politikái alkalmasak legyenek arra, hogy 2030-ra legalább 55% -kal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ez a megemelt cél szükséges ahhoz, hogy a 2050-es nettó zérókibocsátású uniós cél elérhető legyen. Ehhez pedig felülvizsgálta az éghajlat- és energiapolitikai, valamint a közlekedéssel kapcsolatos jogszabályait, hogy megteremtse az összhangot a rögzített 2030-as cél és az oda vezető út között.

Magyarország elkötelezte magát a 2050-es klímasemlegesség mellett, és vállalta, hogy üvegházhatású gázkibocsátását 55 százalékkal csökkenti 2030-ig. Mindkét ambiciózus célkitűzés kizárólag széles körű társadalmi támogatással váltható valóra. A kormány a nemrégiben elfogadott Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában vizsgálja a törvényben is rögzített klímasemlegesség elérésének lehetséges módozatait.” – mondta el Botos Barbara, az ITM helyettes államtitkára. „A céljaink teljesítéséhez vezető úton kiemelten számítunk az üzleti szektorra is, ezért különösen fontos megismernünk a vállalatok álláspontját arról, hogy milyen kihívásokat látnak, és milyen eszközökre építenének a gazdaságilag is megtérülő zöld átmenet érdekében” – tette hozzá.

A klímaváltozás a szemünk előtt zajlik. Az ambíciók és tettek drasztikus felgyorsítása elengedhetetlen a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez. Ehhez a gazdaságot 2050-re karbonsemlegessé kell átalakítanunk. A vállalatok pedig kulcsszerepet játszanak ebben a folyamatban. Már számukra sem lehet csak az alacsony karbonkibocsátás a cél, a klímasemleges működést kell elérni minél előbb. Ehhez minden szinten új technológiai megoldásokra és a fogyasztási szokások gyors megváltoztatására van szükség. De ehhez a támogató törvényi, szabályozói környezet elengedhetetlen.

„A BCSDH célja, hogy olyan modellváltások történjenek és olyan üzleti megoldások szülessenek Magyarországon, amelyek valódi hatással vannak a klímaváltozásra és más vállalatokra való kiterjesztésük révén valódi válaszokkal szolgálhatnak a hazai kihívásokra.  Fontos lépés volt a Net Zero Tanácsadó Testület létrehozása azzal a céllal, hogy a karbonsemleges gazdaságra való áttérésre nagyobb fókusz kerüljön a gazdasági, kormányzati és a társadalmi szereplők körében is.” – mondta el Márta Irén a BCSDH ügyvezető igazgatója. „Az ilyen konzultációk elengedhetetlenek a folyamat felgyorsításához.” – tette hozzá.