Innovatív megoldások a fenntarthatóságért a felsőoktatásban és azon túl

Hogyan alakítható környezet- és közösségtudatosabbá szemlélet- és életmódunk? Erre a kérdésre adott kreatív, sokoldalú választ és egy 6 elemből álló, egyedi eszközrendszert az ISSUE projekt.

2021. augusztus 27-én a Budapesti Gazdasági Egyetemmel együtt szerveztük meg az ISSUE (Innovative Solutions for Sustainability in Education) ERASMUS+ projekt záró eseményét a Microsoft Teams felületen. A 24-hónapos programot lezáró rendezvényen először mutattuk be a projekt során kifejlesztett, a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) elérését támogató, mind a felsőoktatási intézmények, mind a vállalatok által alkalmazható, szemléletformáló eszközöket.

Az eseményt Márta Irén, szervezetünk igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a projekt során számos olyan eszköz került kidolgozásra, ami nem csak az akadémiai szféra, de a vállalatok számára is eszközt nyújt a fenntarthatósági edukáció területén. A rendezvényt Németh Tamás, a BGE adjunktusa moderálta.

Ezt követően Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára beszélt a fenntarthatóság különböző területeken történő megjelenéséről és jelentőségéről. Mivel a fenntarthatóság aspektusát a döntéseink meghozása során figyelembe kell vennünk, különösen hasznosak az ISSUE projektben kidolgozott programok és eszközök, amely a hallgatók számára ezt a fajta gondolkodásmódot segítik megérteni.

Az akadémiai előadást egy vállalati esettanulmány követett. Molnár Csaba, a MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatója mutatta be a MagNet Bank esettanulmányát, ami az ISSUE projekt Módszertani Kézikönyvében jelent meg és a program keretén belül került kidolgozásra. Az esettanulmány fókuszában az értékalapú bankok üzleti modellje, kultúrája és azok fenntarthatósági stratégiája áll. A bankok szerepét, felelősségüket, hatásukat a pénzen, finanszírozásokon keresztül, illetve gazdasági transzformációs erejüket, képességüket vizsgálja összefüggésben a 17 SDG-vel és a világ dekarbonizációs törekvéseivel. Ebben a konkrét esetben azt vizsgálja, hogy a MagNet Bank üzleti modellje elősegíti-e és ha igen, hogyan teszi ezt. Az esettanulmány kidolgozását egy hosszú kutatás előzte meg, mely során munkatársakkal, banki vezetőkkel, ügyfelekkel készültek szakmai interjúk, illetve a kutatás során a banki termékek folyamatos vizsgálata zajlott. A tanulmány sikerét mutatja, hogy a napokban megjelent a Sustainability című lapban, ami tudományos körökben egy magas presztizsű lap.

A két vezérelőadást követően Dr. Szegedi Krisztina, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos rektor-helyettese és Varga László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Pályázati Irodájának vezetője mutatták be magát az ISSUE projektet a résztvevőknek. A projekt azzal a céllal jött létre, hogy létrehozzon számos olyan fenntartható fejlődési célokon alapuló oktatási eszközt, amely felsőoktatási intézmények által adaptálható. A fenntarthatóságot minden szervezetnél tudáson, elköteleződésen, együttműködésen és innováción keresztül kell beágyazni. A felsőoktatási intézményeknek biztosítaniuk kell azt, hogy a vezetésük, karaik, dolgozóik és tanulóik ne csupán megértsék a fenntarthatóságot, de legyen elég kapacitásuk arra, hogy fenntarthatóan cselekedjenek, valamint támogassák a fenntartható gyakorlatokat. Ezért is került kifejlesztésre egy olyan tartalom és eszközrendszer a fenntartható fejlődés számos kérdését érintve, amely modern pedagógiai nézeteket vall, valamint az egyetemek különböző célcsoportjaira van szabva.

A projekt keretében 6 eszköz került kidolgozásra, amit a projektben résztvevő munkatársak mutattak be.

  1. Integrált Jelentés
  2. Módszertani Kézikönyv
  3. 21-napos kihívás
  4. A jövő fenntarthatósági menedzserei nyári egyetem
  5. Zöld Iroda koncepció
  6. Fenntarthatósági Szabadulószoba

A program eszközei a linkekre kattintva elérhetőek, ide kattintva pedig az eszközöket bemutató videót lehet megtekinteni.

Az eseményt Kérdések és válaszok szekcióval zártuk.