Komoly kockázatot vállal az a cég, aki nem vált időben – „Mi a következő lépés a COP26 után?”

A világ túlnyomó többsége készen áll az energiaváltásra. A status quót védő hangok gyengülnek, és pénzügyi kockázatot jelent, ha egy vállalat nem csatlakozik időben az átmenethez. Míg a médiában leginkább a 400 magánrepülőgépről és a záródokumentumról értesültünk, vannak további fontos lépések, amelyeket érdemes kiemelni. Bár a COP26 még nem biztosította a 1,5 °C-os csökkenést minden elkötelezettséggel és ígérettel, mégis olyan gyorsasággal megyünk ebbe az irányba, amilyet korábban nem tapasztaltunk.

‘Mi a következő lépés a COP26 után?’ munkacsoport-megbeszélésünkön meghívott előadónk, Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a CEU professzora osztotta meg első kézből a COP26-ról szerzett tapasztalatait, kiemelve a cégvezetők fontos szerepét, akik aktívan dolgoznak az energiaátmenet megvalósításán.

Három héttel ezelőtt a globális kibocsátás 2/3-át fedezték a nettó nulla célkitűzések, ma ez 90%. Világos üzenet minden vállalat számára, mivel a törvények bevezetése folyamatban van. Az NDC-k (Nemzeti vállalások) főként növekedtek, India és Kína csatlakozását az esemény egyik legfontosabb vívmányaként tartják számon, míg vannak olyan csalódást keltő közreműködők, mint Svájc, Ausztrália vagy Brazília, akik visszaléptek, és kevésbé ambiciózusok, mint korábban. A nagyobb kiskapukat bezárták, de néhány kisebb továbbra is nyitva maradt a Párizsi Megállapodás szén-dioxid-kereskedelemről szóló 6. cikkével kapcsolatban. 80 milliárd USD-s alapot hoztak létre a fejlődő országok számára, de az átláthatóság biztosítása érdekében globális pénzügyi eszköz nélkül. Egyedi ágazati célokat vezettek be, záródokumentumot és „A hajlandók koalícióját” alakították ki a szén fokozatos kivonásáról, a pénzügy zöldítésről, az erdőirtás felszámolásáról, a metán zálogról és az elektromos járművekről – Amiknek csak akkor van értelme, ha a nemzeti célokon felül valósulnak meg, de ehhez még mindig kulcsfontosságú országok és fizetők hiányoznak. – jegyezte meg Diána.

Ezek az eredmények születtek volna Zoom-on keresztül is? – a válasz egyértelműen nem. A COP rendezvényei egyre inkább éghajlati dzsemborivá válnak, több mint 50 000 résztvevővel, és mindenféle hangot vonzanak az üzeneteik átadására, miközben a küldöttek el vannak zárva a tárgyalási szakaszban. Újra felvetődik a kérdés: kell-e ennyi ember jelenléte minden évben? A vállalatoknak ismét lehetőségük van trendet alakítani az Európán belüli üzleti utazások vonatozásra cserélésével, hogy példaértékű utazási mintát terjesszenek el.

Amit minden cégvezetőnek szem előtt kell tartania:

  • a világ készen áll, van lehetőség korán csatlakozni és vezetni a változást,
  • minden fosszilis tüzelőanyaggal vagy hozzátartozó infrastruktúrával kapcsolatos finanszírozás/beruházás jelentősen megnövekedett kockázattal jár,
  • fokozott a törekvés a zöldmosás azonosítására és az értelmes cselekvéstől való elkülönítésére,
  • a CO2 mellett más klímaváltozási hatások is előtérbe kerülnek.

2015-ben, a Párizsi Megállapodást megelőzően, a CAT (Climate Action Tracker) 3,6 °C-os felmelegedést becsült a 2015-ös politikák alapján, majd a benyújtott célokkal 2,7 °C-os emelkedés volt várható. Hat évvel később a jelenlegi politikákkal a felmelegedés 2,7 °C-ra csökkent, és ha a kormányok elérik 2030-ra kitűzött Nemzeti klímacéljaikat, a hőmérséklet-emelkedés 2,1 °C-ra korlátozható. Együtt jutottunk el idáig, és nem állunk meg itt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?