Cél a nettó zéró, de hogyan?

A Race to Zero munkacsoportunk október 4-én tartotta idei utolsó találkozóját a nettó zéró kibocsátások elérése témában. A témával kapcsolatban számtalan kérdés és dilemma merül fel, a megbeszélés során törekedtünk erre elméleti és gyakorlati oldalról is minél több választ adni.

Az eseménynek a LeasePlan Hungária Zrt. adott otthont, elsőként a házigazda, Pesti Tímea ügyvezető igazgató mutatta be a LeasePlan csoport klímavédelmi intézkedéseit. Az előadás során megtudtuk, hogy a cég az EV100 kezdeményezés egyik alapító tagjaként vállalta, hogy 2030-ra flottájának 100%-át elektromos meghajtásúra cseréli. Tímea vezetőként is fontosnak tartja, hogy a fenntarthatóság „mindig téma legyen”, próbál ezért iparági szinten is minél többet tenni.

Ezt követően Borek Flóra és Sándor Zsanett, a Deloitte Zrt. munkatársai először mutatták be a BCSDH-val közös, a tagok körében végzett ’Towards Net Zero kutatás’ részletesebb eredményeit. A nettó zéró iránti elköteleződés jelentősen nőtt, idén már a megkérdezett vállalatok 73%-a jelezte, hogy 2050-re karbonsemlegességet vállalt, míg tavaly 31% volt az arány. Bíztató az is, hogy a vállalatok 79%-a rendelkezik kibocsátáscsökkentési célokkal, viszont csak 44%-uk méri a Scope 1 és 2 kibocsátásait.

Jenei Attila, a denkstatt Hungary Kft. ügyvezetője előadásában a fenntarthatósági célok kitűzésének és elérésének folyamatát mutatta be, rámutatva a folyamat kihívásaira és tanulságaira. Kiemelte, hogy még mindig sok a félreértés a fogalmak kapcsán, és az sem mindegy, hogy melyik szabvány szerint értelmezzük a karbonsemlegességet. Nagy hangsúlyt kell fektetni a transzparenciára és az érintettek felé történő kommunikációra is.

Végül Szarvas Gábor, a Greenbors Consulting Kft. ügyvezetőjének előadása egy igazi gyakorlati megvalósítást mutatott be, amely bizonyíték arra, hogy KKV-ként is lehet tenni a karbonsemlegesség irányába. Erre a Greenbors is jó példa, hiszen ők is megtették a saját klímavállalásukat, és munkájuk során is tudatos, fenntartható gondolkodásban támogatják partnereiket. Gábor az Irota EcoLodge kapcsán mutatta be a nettó zéró kibocsátás folyamatát és ennek tanulságait, továbbá elárulta azt is, hogy ez a projekt lehet az első olyan hazai kezdeményezés, amely a World Green Building Council listájára is felkerül jógyakorlatként.

Az eseményt végül Márta Irén, a BCSDH igazgatója zárta, megerősítve, hogy a Race to Zero munkacsoport jövőre is folytatódik, hiszen nagy az igény a tudásmegosztásra és szakmai konzultációra.

Köszönjük a Race to Zero program idei támogatóinak:

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?