A BCSDH és a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) közös fenntarthatósággal kapcsolatos szimpóziumot rendezett.

 

A 2018. március 27-i rendezvény célja az volt, hogy az MVAE tagvállalatai számára betekintést adjon a fenntartható fejlődés és a fenntartható vállalati működés elméletéről, globális és hazai trendjeiről.Valamint vállalati gyakorlati példákat mutasson be, a felelős vezető és felelős vállalat jelentőségét kiemelve.

 

A szimpózium zárásaként aláírásra került az MVAE tagvállalatainak vezetői által egy közös fenntarthatósági nyilatkozat, amely megalapozza a tagvállatok fenntarthatósággal kapcsolatos jövőbeni tevékenységét.

Március 5-én MOL Mester-M Díjat vehetett át tíz kiemelkedő munkát végző pedagógus a budapesti Vigadóban. A díjakat a MOL vezetőivel közösen Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Hamar Dániel a Muzsikás Együttes alapító tagja és Herczig Norbert négyszeres magyar ralibajnok adták át.

A 2006-ban létrehozott Új Európa Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására: az elmúlt több mint tíz év során a MOL alapítványa 4000 tehetséget támogatott 587 millió forinttal. A fiatalok mellett az Alapítvány 2007 óta minden évben díjazza a tehetséggondozás terén példaértékű munkát végző utánpótlásedzőket, tanárokat. Az idei 10 díjazottal együtt már 95 pedagógus részesült a Mester-M elismerésben, amely 1 millió forintos juttatással jár.

Az Új Európa Alapítvány kuratóriuma több mint 700 jelölt közül választotta ki azt a négy természettudományos oktatót, három művésztanárt, valamint három edzőt, akik átvehetik a Mester-M Díjat.

A budapesti Vigadóban tartott ünnepségen az elismeréseket a MOL vezetői mellett Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó, az Új Európa Alapítvány kurátora, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete, Herczig Norbert négyszeres magyar ralibajnok, valamint Hamar Dániel a Muzsikás Együttes alapító tagja adták át.

A díjátadón köszöntőt mondott dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár és Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport Társasági Kapcsolatok ügyvezetője, az Új Európa Alapítvány kurátora.

Magyarország a tehetséges fiatalok országa. Évszázadok óta büszkék lehetünk arra az értékre, amelyet a magyar elme, szorgalom és kitartás teremtett. Amikor tehetséggondozásról beszélünk, azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy mit ér a tehetség, ha nem látható, ha nincs kibontakoztatva? A meglévő képességet fel kell fedezni, jól kell használni, és jól kell fejleszteni. Egy-egy kimagasló teljesítmény, eredmény elsődlegesen kétségtelenül az azt elérő érdeme, de nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akik hozzájárultak a sikerhez. Őket díjazzuk ma” – hangsúlyozta Illés Boglárka.

Nemcsak egyének, hanem a közösség szintjén is a fiatalok mellett áll a MOL. Erről szól a 2007-ben indított Mester-M program, amely keretében azokat a tanárokat és edzőket díjazzuk, akik kiemelkedő munkájukkal segítik a gyerekek tehetségének kibontakozását, kiteljesedését. Olyanoknak nyújtjuk át az elismerést, akik szakmai és emberi nagyságok, Mesterek a szó történelmi értelmében” – mondta beszédében Ferencz I. Szabolcs.

 

A 2017. évi MOL Mester-M Díjat olyan kiváló tanárok vehették át, mint Kónya Marianna vegyész, kémiatanár, Simon Péter fizikatanár, Szőllősy László földrajztanár, Varga József matematika tanár, Halászné Veres Zsuzsa zongoratanár, Szücsné Dr. Harkó Enikő magyar nyelv és irodalomtanár, Törökné Csécs Lenke néptánc pedagógus, Haász Katalin műugróedző, Korponai István öttusaedző és Módos János birkózó edző.

„Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy számtalan fiatal, tehetséges sportolóval büszkélkedhet. Ahhoz, hogy ezek a fiatalok megvalósíthassák az álmaikat, egy egész közösség összefogása szükséges. Ebben elengedhetetlen szerepe van a mestereknek. Több mint 10 évvel ezelőtt, amikor még nem voltam sem olimpiai bajnok, sem világbajnok, sem ismert sportoló, nekem is volt egy nagyszerű mesterem, Gerevich György, aki segített álmaim megvalósításában. Nélküle nem értem volna el sikereimet, ahogy azok a tanítványok sem, akiknek mestereit ma este díjazzuk.” – mondta el a rendezvényen Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete.

A díjátadó esemény keretében az Alapítvány meghirdette az idei pályázati programjait is. Elsők között a MOL Tehetségtámogató Program Sport kategóriájára pályázhatnak 2018. március 31-ig azok a 10-18 év közötti fiatalok, akik jó eredményt értek már el országos vagy nemzetközi versenyeken és továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.

 

Eredeti verzió fotógalériával és videóval:

http://www.ujeuropaalapitvany.hu/cikk/mol-mester-m-dijjal-jutalmaztuk-a-kiemelkedo-munkat-vegzo-tanarokat-es-edzoket

A BCSDH 2016-os felmérése alapján a vállalatvezetők 96%-a gondolja úgy, hogy a vállalati fenntarthatóság az első számú vezetőn múlik. Milyen is az erre alkalmas felelős vezető?- erről szólt a BCSDH „A jövő vezetői” tehetségprogramjának második szakmai napja. A METRO látta vendégül a résztvevőket, hogy a felelős vállalatirányítás gyakorlatát és lehetőségeit közösen térképezzék fel.

A témára hangolásként tartott előadásában Zeitler Ádám a Magyarország majdani vezetői közösségének inkubátoraként működő Milestone Institute igazgatója kiemelte, hogy a következő vezető generációnak naprakész innovatív ötletekkel és formabontó megoldásokkal kell képesnek lenni válaszokat adni a 21. század legjelentősebb kihívásaira.

Palotai Borbála, a PwC Marketingkommunikációs és üzletfejlesztési vezetője egy nappal a bemutató esemény után exkluzív módon adott betekintést a PwC felsővezetői felmérésének eredményébe. Kiemelve, hogy a jövő vezetőjének bizony sokoldalúbbnak kell lennie és sok esetben szakítania kell az eddig megszokott vezetői sémákkal.

 

Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója és Tatár Csilla sajátmárka menedzser a cég sikeres fenntarthatósági gyakorlatának és a vezetői ösztönző rendszerének kapcsán mutatta be a felelős vállalatvezetés módszerét és szempontjait. Rámutatva arra, hogy az elsődleges cél, hogy a kereskedelmi tevékenységük valamennyi fázisát fenntarthatóvá tegyék, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy minden egyes munkatárs a napi döntései során ezt kiemelt szempontként kezelje.

Handó János a Katica tanya vezetője beszélt a vezetői attitűdről, az emberi értékrendről és a folyamatos tanulás fontosságáról. Fontos gondolatokat fogalmazva meg arról, hogy hogyan lehetünk nyertes vezetők, illetve hogy a jót jól kell akarni.

Dr. Tompa Gábor, a Nestlé Külső vállalati kapcsolatok igazgatója bemutatta a Közös Értékteremtés üzleti megközelítését. Ebben a Nestlé által is alkalmazott modellben vallják, hogy egy vállalat hosszú távon akkor lehet sikeres, ha értéket teremt a társadalom számára is. Kilépve a vállalati kapun, a teljes értékláncban gondolkodik, megvizsgálva, hogy a működésükből adódóan hol tudják a legnagyobb pozitív hatást elérni.

Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy vállalatuknál hogyan segített a LEAN szemlélet bevezetése egy nyitott, színes, gondolkodó közösségé formálni az ott dolgozókat és a vezetőknek pedig ennek a csapatnak a kialakításában és inspirálásában. Hisz egy kreatív és elkötelezett csapat kulcsfontosságú a hosszú távú célok eléréséhez.

Kelemen Attila, a ProSelf Consulting elnök-vezérigazgatója moderálta azt a feladatot, ahol a résztvevőknek csoportokban kellett megfogalmazniuk és vizuálisan megjeleníteniük, hogy szerintük milyen a jövő vezetője. A „Te magad légy a változás” alapgondolat végigkísérte a beszélgetést.

A szakmai nap inspirációul szolgált és számos, már működő megoldást mutatott be, körbejárva a felelős vállalatirányítás célját, kihívásait, formáját, lehetőségeit és jelentőségét. Megmutatta, hogyan lehet példamutató válaszokkal a tudást a gyakorlatba átültetni, illetve közvetlen és közvetett környezetüket nyitottá tenni a változásokra.

A nap szakmai részét a Horváth Imrével folyatott beszélgetés zárta, aki a személyes tapasztalatai alapján beszélt a bevonás, a dialógusok fontosságáról.

A szakmai nap után a résztvevők a METRO Gasztroakadémián közös főzéssel egybekötött vacsora során ismerkedhettek meg jobban egymással és kötetlen formában beszélhették meg a nap benyomásait.

 

  • Mint felelősen működő vállalatnak, a Syngentának kiemelkedően fontos, hogy tevékenyen hozzájáruljon a mezőgazdaság környezeti hatásainak csökkentéséhez

  • Új, globális fenntarthatósági vezető gondoskodik arról, hogy a Syngenta a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá a mezőgazdaság és növénytermesztés fenntarthatóságához

2018 év elején a Syngenta új, eddig nem létező vállalati funkció kialakításáról döntött, amelynek feladata az üzleti fenntarthatóság menedzsmentje és kommunikációja mind a vállalaton belül, mint partnereinkkel együttműködve. Az új, üzleti fenntarthatóságért felelős szervezet munkája lesz a meglévő fenntarthatósági kezdeményezések továbbfejlesztése, beleértve a vállalat fenntarthatósági tervét, a Good Growth Plan-t is, illetve a vállalat új, globális fenntarthatósági stratégiájának kidolgozása és megvalósításának vezetése, szerves egységben az üzleti (pénzügyi, értékesítési, marketing) funkciókkal.

Az új stratégia megvalósításának érdekében az üzleti fenntarthatósági szervezet egyesíti a szabályzásokkal, a környezetvédelmi, munkavédelmi és közösségi programokkal, a vállalati fenntarthatósággal valamint a külső ügyekkel és kommunikációval foglalkozó korábbi vállalati területek munkáját.

„Vállalatunk eddig is jelentős szerepet játszott a világ élelmezésében – a következő években az eddiginél még többet szeretnénk tenni. Ehhez szükség van arra, hogy gyümölcsöző párbeszédet folytatassunk kormányzatokkal, nonprofit szervezetekkel, egyetemekkel és a tudomány képviselőivel, valamint az élelmiszerlánc többi szereplőjével az iparágunkat érintő szabályzásokat, társadalmi és környezeti kihívásokat és lehetőségeket illetően. Az eddig elért bíztató eredményeinkre építve szeretnénk továbbmenni, új és más jellegű eszmecserét folytatni érintettjeinkkel arról, hogy hogyan tudunk együttműködni a fenntartható mezőgazdaság jövője érdekében.” – mondta Erik Fyrwald vezérigazgató.

A Syngenta bázeli központja ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy fenntarthatósági igazgató (Chief Sustainability Officer) elnevezéssel új pozíciót hozott létre, amelynek élére Alexandra Brandot nevezi ki. Az új pozícióban Alexandra Brand közvetlenül a vállalat vezérigazgatójának, Erik Fyrwaldnak tartozik beszámolással, korábban pedig a vállalat Európa, Közép-Kelet és Afrika régiójának üzletét vezette.

„Szeretnénk hozzájárulni a mezőgazdaság átalakulásához, és ahhoz, hogy elfoglalhassa méltó szerepét a társadalomban. E törekvésünkben központi szerepet játszik az újonnan létrehozott vetői pozíció. Alexandra és szervezete elkötelezetten dolgozik azért, hogy mint vállalat mindent megtegyünk a gazdák üzleti sikeréért, miközben az egyre növekvő populáció és az éghajlatváltozás hatásai miatt többet kell termelniük kevesebb földön és erőforrással.” – tette hozzá Erik Fyrwald.

Alexandra Brand azt mondta: „A fejlett technológia, amit a gazdákhoz eljuttatunk, segíthet a világ biztonságos élelmezésében, és a bolygó megóvásában – beleértve az üvegház hatású gázok kibocsátásának és a vízfelhasználásnak a csökkentését, a talajvédelmet és a biológia sokféleség megőrzését is, amelyekben kulcsszerepet játszik majd a precíziós gazdálkodás elterjedése. Új partnerségekben gondolkodunk, és olyan szervezetekkel való együttműködésekben, amelyekre korábban nem is gondoltunk. Mi a Syngentánál Good Growth Plan eredményeire építve haladunk előre, átláthatóan, és még nagyobb elkötelezettséggel a világ mezőgazdaságának fenntarthatóságáért.”

Erik Fyrwald és Alexandra Brand a közelmúltban, a Világgazdasági Fórumon is beszélt a vállalat fenntarthatósági elkötelezettségéről és terveiről a svájci Davosban, amelynek komoly nemzetközi sajtóvisszhangja is volt.

További információ:

www.syngenta.hu, www.goodgrowthplan.com, www.twitter.com/syngenta

31 KPMG-s mentor részvételével indult el a középiskolásoknak szóló KPMG-Uschool vállalkozói klub. Az oktatási program tehetséges középiskolás fiatalokat támogat a vállalkozóvá válás útján, elméleti és gyakorlati képzésekkel segíti őket első önálló üzleti projektjük létrehozásában.  A KPMG-ben tartott kétnapos nyitórendezvényen közel 100 diák ismerkedhetett meg a vállalkozási tevékenység alapjaival.

A négy hónapos képzési folyamat során a KPMG mentorai mellett sikeres hazai startupok (InsackTM, HeatVentors, TrucksOnTheMap, Taqanu, SignAll. Recobin) és társadalmi vállalkozások (Kockacsoki, Alko-soft, Fruit of Care) vezetői segítik a fiatalokat  környezeti és társadalmi fenntarthatóságot célzó konkrét vállalkozási ötleteik kidolgozásában. A program hazai döntőjét a Brain Bar Budapesten rendezik.

Míg tavaly a fenntartható foglalkoztatás kérdése került a fókuszba, idén a fenntartható életmódról esik majd a legtöbb szó.  Például arról, hogy miként segíthetik a vállalatok a munka és a magánélet egyensúlyának a megteremtését, illetve a körforgásos gazdaság térnyerését. A kiadvány bemutat több olyan vállalatot, amely példát mutathat a többieknek: hogyan lehet úgy betartani a fenntarthatóság elveit, hogy közben az üzleti érdekek se sérüljenek.

Külön fejezet foglalkozik a világ előtt álló problémákról, illetve az új technikai vívmányokkal:  hogyan lehet úgy javítani az életkörülményeket, hogy közben ne tegyük tönkre bolygónkat és a következő generációk is emberhez méltó életet élhessenek. A kiadvány ismét foglalkozik az oktatással, hiszen a fenntarthatóság szempontjából létfontosságú, hogy a gyerekek már az óvodában és az iskolában megtanulják, hogyan óvhatják meg környezetüket.

És persze szó lesz a városokról: miközben folytatódik az urbanizáció a fenntarthatóságért folyó csatát leginkább a metropoliszokban lehet megnyerni, hiszen a városok használják fel a legtöbb energiát, illetve egyéb erőforrást. Az áttöréshez viszont okos városok, okos szolgáltatások és okos városlakók kellenek.

 

Tartalmi – marketing együttműködéssel kapcsolatban Tasnádi Rózsa szívesen áll rendelkezésére.

HVG Kiadó Zrt.

1037 Budapest, Montevideo u. 14.

telefon: +36 1 436-2450,  fax:  +36 1 436-2089,

mobil: +36 30 9549-189, email: r.tasnadi@hvg.hu

 

A BCSDH tagok speciális kedvezményt kapnak!

A Tesco ismét meghirdette „Ön választ, mi segítünk” pályázati programját, melynek célja a helyi közösségi kezdeményezések támogatása. Ezúttal még több pályázó kaphat támogatást környezetszépítő, közösségépítő és képességfejlesztő kezdeményezésének megvalósításához. Idén valamennyi, a szavazási szakaszba bekerülő szervezet és programja nyerhet, mégpedig fejenként 100, 200 vagy 400 ezer forint összegű támogatást.

A Tesco 2016-ban indította el az „Ön választ, mi segítünk” programot azzal a céllal, hogy olyan közösségi kezdeményezéseket támogasson, amelyek ott fejtik ki jótékony hatásukat, ahol az áruházlánc vásárlói és munkatársai élnek. 2017 őszén az áruházlánc kibővítette a pályázók körét, lehetőséget kaptak a közösségi, baráti társaságok is, hogy még több kreatív, közösségépítő terv válhasson valósággá, az aktuális, negyedik fordulóban pedig mindegyik, szavazási szakaszba bejutott pályázat megvalósulását támogatni kívánja a Tesco. A legtöbb szavazatot gyűjtő szervezet 400 000 forintot kap projektjének megvalósításához, míg a második helyezettek 200 000, a harmadikak pedig 100 000 forint támogatásban részesülnek.

Az aktuális pályázati kiírásra 2018. február 19. és március 29. között van lehetőség jelentkezni, országosan 61 körzetben. A pályázatokat az eddigiekhez hasonlóan a Magyar Adományozói Fórum szakértői értékelik, majd a bírálat alapján kerül ki körzetenként az a két-három szervezet, aki versenybe szállhat a második fordulóban. A továbbjutó programok sorsáról már a Tesco vásárlói döntenek, akik szavazataikkal választják ki, mely program megvalósulását szeretnék támogatni. A vásárlók 2018. május 7. és június 4. között adhatják le szavazataikat a Tesco áruházakban, a nyertes pályázatokat pedig június végén hirdetik ki.

Bővebb információ, valamint a 2016-os és 2017-es pályázatok nyertesei elérhetők a www.tesco.hu/kozosseg weboldalon.

A nagyhagyományú kitüntetést az idén hetedszer adták át a mentoringban kiváló teljesítményt nyújtó szervezeteknek és mentoroknak, a nyertesek a rangos szakmai elismerés mellett csaknem 5 és fél millió forint értékű jutalmat kaptak.

A Mentor Oscar díjat idén a Grundfos Magyarország Kft. és a MOL Nyrt. nyerte el szervezeti kategóriában, Veres Iván (IBM DDS IT Kft.) 2017-es mentoring eredményeit egyéni Mentor Oscar díjjal jutalmazta a szakmai zsűri. A Református drogmisszió, pedig nonprofit szervezetként a különdíjat vihette haza.

A díjátadó ünnepségen a díjazottak rövid prezentáció keretében mutatták be mentoring tevékenységüket.

„A mentorságot nem egy egyszerű, elvégzendő feladatnak tartom, hanem egy nagy felelősséggel járó hivatásnak, hiszen a mentor utat mutat, példaként állítható mások elé, értéket közvetít, embereket karrierjét segíti, képviseli és alakítja a vállalati kultúrát.” – mondta Veres Iván az IBM „Supply Chain Manager”-e.

„A sok színvonalas pályázatból hosszú szakmai vita után választottuk ki a győzteseket.” – avat be a részletekbe Komócsin Laura a díj egyik alapítója.

„A munkaerőpiac átalakulásával egyre több vállalat indít mentoring programot, felismerve az ezzel járó előnyöket: a nagyobb munkavállalói elégedettséget, hatékonyabb vállalati tudásátadást és végső soron kisebb fluktuációt.” – foglalja össze az aktuális helyzetet Gerlei Béla a zsűri tagja, aki maga is mentorál.

„Ahogy a pályázatokból kiderült, sok helyen a belépés után az új munkatárs azonnal bekerül a vállalati mentoring programba, ami akár 6-18 hónapig is tarthat.”- egészíti ki dr. Dobay Róbert a Menedzsmentor ügyvezetője.

A Mentor Oscar díj 2011-óta az informálisan és a szervezett formában működő mentoroknak biztosít egy olyan szakmai fórumot, ahol bemutathatják az eredményeiket, megoszthatják, átadhatják tapasztalataikat és nyilvános elismerést kaphatnak.

A zsűri tagjai voltak:
·         dr. Dobay Róbert (Menedzsmentor Kft.)
·         Füzér Gábor (Assessment Systems Hungary Kft.)
·         Gerlei Béla (Karrier Intézet Kft.)
·         Komócsin Laura PCC (Business Coach Kft.)
·         Skonda Mária üzleti mentor/executive coach/szakíró
·         Bincze Bea ACC (Business Coach Kft.)

Gratulálunk a nyerteseknek! 

 

Januárban elindult Budapesten az új közösségi autómegosztó szolgáltatás, a MOL Limo. A háromszáz autóból álló flottában vegyesen találhatók hagyományos és elektromos járművek, amelyeket az indulást követően, 2018. február 25-ig fél áron, azaz percenként 33 forintért vehettek igénybe a felhasználók a regisztrációt követően.

A MOL 2030-ig tartó stratégiájában leszögezte, hogy sokkal nagyobb szerepet szán a mobilitási szolgáltatásoknak: literek helyett kilométereket fog értékesíteni annak érdekében, hogy az úton lévők első számú választása legyen. Minden olyan szolgáltatást elérhetővé tesz, amely az utazásban, a közlekedésben segít, vagy abban, hogy minél kényelmesebb legyen az utunk. Ebbe a stratégiába tökéletesen illeszkedik a közösségi autómegosztás, amelyre kulcsszerep vár a jövő nagyvárosaiban„– fogalmazott Ratatics Péter, a MOL-csoport fogyasztói szolgáltatások területének ügyvezető igazgatója.

Aki szeretné igénybe venni a szolgáltatást, nincs más dolga, mint ellátogatni a mollimo.hu weboldalra, vagy letölteni a MOL Limo alkalmazását az App Store-ból vagy a Play áruházból, és regisztrálni a rendszerbe. A regisztrációnak van egy egyszeri 5900 forintos díja, ezt az összeget azonban az első három hónapban MOL elengedi a felhasználóknak.

2016-2017 között 5 Mrd forinttól estek el a hazai civil szervezetek az automatikus bevallásokból adódó 1%-os SZJA rendelkezések csökkenése miatt.
Az 1% Barát Munkahely kezdeményezés célja, hogy minél több munkáltató segítse a kollégáit abban, hogy könnyedén rendelkezhessenek adójuk 1%-áról.
A munkáltató feladata pusztán egy gyűjtőláda kihelyezése, majd a leadott nyilatkozatok egyben történő postázása. A szervezők kész kommunikációs anyagokkal, sablonokkal segítenek minden csatlakozót abban, hogy a kezdeményezés ne rójon plusz feladatot a cégekre.
A résztvevő vállalkozások 1% Barát Munkahely elismerésben részesülnek, melynek logóját szabadon használhatják felületeiken.

További információ és csatlakozás: http://www.atlathatosag.eu/1sz_barat_munkahely