A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország közös Adni Öröm! adománygyűjtő akciója révén 2022-ben 143 tonna élelmiszerből készülhetett ajándékcsomag, amelyet 19.500 családnak juttatnak el még az ünnepek előtt a szeretetszolgálat munkatársai. Idén személyes jókívánságaikat is elküldhették a vásárlók az adományozottaknak a www.adniorom.hu weboldalon keresztül.


Az Adni Öröm! karácsonyi élelmiszer-adománygyűjtő akcióban az adakozó emberek egyfajta névtelen jótevői egy másik családnak, amelynek tagjait nem ismerik. Azért, hogy az ajándékozás élménye valamelyest meghittebbé váljon, idén az ajándék mellé személyes üzeneteiket is eljuttathatták az adományozók a rászoruló családoknak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország immár több mint negyedszázada szervezi meg karácsony előtti akcióját, az idei volt a 26. ilyen alkalom.

„A gyűjtésre kijelölt üzletekbe 3.000 önkéntesünk települt ki 2022. december 15. és 20. között, arra buzdítva a vásárlókat, hogy aki teheti, ajándékozzon tartós élelmiszert a rászoruló embereknek. Ebben az esztendőben is több tízezren tették ezt meg, amelynek köszönhetően 143 tonna tartósélelmiszer-adomány gyűlt össze. A jótékonysági kezdeményezés sikeréhez a SPAR és INTERSPAR üzletek, valamint a SPAR Online shop vásárlói több mint 7,3 millió forint felajánlással járultak hozzá a személyesen vagy online megvásárolt adománykártyákon keresztül. A felajánlott tartósélelmiszerek és a befolyt pénzösszeg segítségével idén 19.500 ajándékcsomagot állítottak össze munkatársaink, s juttatják el azokat még az ünnepek előtt a leginkább rászoruló családoknak” – mondta el Romhányi Tamás, a szervezet kommunikációs vezetője.

A SPAR Magyarország felkérése készült idei kutatás szerint a 18-65 éves lakosság 78 százaléka legalább egyszer már adakozott valamikor, minden harmadik megkérdezett pedig rendszeresen adományoz. A válaszadók leggyakrabban az ünnepi időszakokban jótékonykodnak és ezt legnagyobb arányban személyes módon szeretik megtenni: az üzletekben kihelyezett adománygyűjtő perselyekbe dobva, közvetlenül átadva a rászorulóknak, üzletekben termék átadásával, illetve személyesen az adománygyűjtő szervezetekhez fordulva.

„Ezért is fontos, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat több ezer önkéntese települ ki a SPAR és INTERSPAR üzleteinkbe, hozzájárulva a sikeres gyűjtéshez. A kutatás szerint az adományozók 43%-a mondta, hogy szinte látják maguk előtt azt, akinek segítenek, tehát érzelmileg is megérinti őket az adományozás. Vállalatunk éppen ezért idén azt is lehetővé tette, hogy a vásárlók a felajánlott élelmiszer mellé személyesen üzenjenek a megajándékozottaknak. Ezt az üzenetet online, vagy Budapesten, a Batthyány téri áruházunkban a személyes adományozáskor egy óriási képeslapra felírva küldhették el” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Az élelmiszercsomagokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által támogatott rászoruló családok, egyedül maradt idősek, fogyatékkal vagy nehéz körülmények között élő emberek kapják. Az adományt előzetesen összeállított címlista alapján viszik házhoz a karitatív szervezet munkatársai, a hajléktalan emberek pedig a nappali melegedőkben vehetik át a számukra összeállított csomagot.

Fenntarthatóak-e a fenntartható üzleti modellek? Milyen feltételeket kell biztosítani ahhoz, hogy valódi, hosszú távú eredményeket érhessünk el? Hogyan fog működni a jövő fenntartható gazdasága?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának Konferenciája, amely a BCSDH és a Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával jön létre, és ahol Ifj. Chikán Attila szervezetünk Elnöke, mint a bizottság tagja és Márta Irén , szervezetünk igazgatója is tart előadást a témában.

A konferencia időpontja:
2022. december 15. 09:00 – 13:00
Helyszín:
MTA Székház, Kisterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

A konferencia célja, hogy kísérletet tegyen ezen kérdések megválaszolására és fókuszba helyezze a vállalati szférában megvalósuló radikális, transzformatív változások kutatását.
A környezeti és társadalmi problémák egyre sürgetőbbé válása szükségessé teszi a radikális, transzformatív változást, melynek egyre erősebb jeleit látjuk az üzleti
szférában is. A hatékonyság javításában rejlő lehetőségek korlátait felismerve a 2000-es évektől kezdve számos innovatív, fenntarthatónak vélt üzleti modell kezdett el terjedni (ld. például a körforgásos gazdaságot elősegítő üzleti modelleket vagy a megosztáson alapuló gazdaságot), az üzleti modell innováció pedig napjaink egyik legfontosabb vállalati trendjévé vált.
Ezek az új, innovatív üzleti modellek gyakran környezeti és társadalmi előnyöket ígérnek, azonban összhatásukról még kevés ismerettel rendelkezünk. Ráadásul az
innovatív üzleti modellel rendelkező vállalkozások fenntarthatósági hatásait nem lehet az egyes vállalatok szintjén értelmezni, ezért a tágabb gazdasági-társadalmi-környezeti rendszerekre gyakorolt hatásaikat kell értékelni.

Tervezett előadások:
▪ Megnyitó
Prof. Dr. Szathmáry Eörs (az MTA rendes tagja, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke)
▪ Vállalatok és az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljai
Előadó: Prof. Dr. Kerekes Sándor (Budapesti Corvinus Egyetem)
▪ Fenntarthatósági átmenet – a vállalati alkalmazkodás külső tényezői
Előadó: Dr. Bartus Gábor (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)
▪ „Fenntarthatósági transzformáció” – konkretizálható e fogalom?
Előadó: Prof. Dr. Málovics György (Szegedi Tudományegyetem)
▪ Fenntartható energetika – új megoldások és lehetőségek
Előadó: Ifj. Chikán Attila (ALTEO Nyrt., MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság tagja)
▪ Fókuszban az energiahatékonyság: Milyen következtetéseket vonhatunk le az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer kétéves működési tapasztalataiból?
Előadó: Dr. Felsmann Balázs (Budapesti Corvinus Egyetem, MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság Tagja)
▪ Fenntartható-e a megosztáson alapuló gazdaság?
Előadó: Prof. Dr. Zilahy Gyula (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság tagja)
▪ Változtatni, de hogyan?
Előadó: Márta Irén (Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért igazgatója)
▪ A Prosumption, mint transzformatív üzleti modell
Előadó: Dr. Csuvár Ádám (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület az alábbi linken érhető el:
https://mta.hu/esemenynaptar/2022-12-15-transzformativ-valtozasok-az-uzletiszferaban-uton-a-fenntarthatosag-fele-4724

 

Vajon mi vár a hazai vállalatokra az Európai Parlament által november 10-én elfogadott fenntarthatósági jelentéstételi irányelv kapcsán (CSRD)? 2025-től kezdve egyre több vállalat köteles lesz jelenteni nem pénzügyi teljesítményéről, melyre érdemes időben felkészülni.

Többek között erről is szólt Veisz Ákos, a BDO ESG Tanácsadó Kft. ügyvezető partnerének előadása a BCSDH ESG munkacsoportjának évzáró találkozóján 2022. december 8-án, melyet tagvállalatunk, a Colas Hungária Zrt. látott vendégül.

Előadása kitért arra is, hogy hogyan hat a cégekre a jövő évtől hatályos német beszállítói lánc törvény, mely az ellátási láncokban a vállalati átvilágítási kötelezettségekről szól. A jogszabály a közvetett beszállítókra is érvényes, tehát hazai vállalatokat is érinteni fog.

Ezután Mészáros Attila, a Yettel Magyarország kommunikációs igazgatója vezetett végig azon a közel kétéves folyamaton, melynek során a Yettel kialakította helyi ESG stratégiáját. Történetükből sok hasznos tapasztalatot és tanulságot vihettek haza magukkal a résztvevők.

Köszönjük támogatóinknak:

Együttműködő partnert keres vagy esetleg megoldást tud nyújtani egy fenntarthatósági kihívásra?

Bármelyik legyen is a válasz, akár keres, akár kínál, Race to Zero szakmai programunk keretében 2023 januárjában is lehetőséget adunk tagvállalatainknak arra, hogy kapcsolódni tudjanak más cégekkel egy-egy megoldásra váró fenntarthatósági kérdés kapcsán. Ezúttal nagy hangsúlyt helyezünk a klímaváltozás és a biodiverzitás kihívásaira, de emellett számos témában lehet még együttműködő partnereket találni.

Az eseményt a Brit Nagykövetséggel közösen valósítjuk meg, a helyszínt pedig az Unicredit Bank biztosítja.

Mikor?

  1. január 24. 14-16 óra (érkezés és regisztráció 13:30-tól)

Hol?

Unicredit Bank (1054 Budapest, Szabadság tér 5.)

Keres?

Regisztráljon mielőbb és jelölje meg, hogy melyik témákban vár támogatást vagy keres együttműködési lehetőséget. Javasolhat is új témákat, ha szeretne.

Kínál?

Amennyiben szolgáltatást, terméket kínál, egy max. 3 perces pitch keretében tudja majd ezt bemutatni. Jelen rendezvényünkre maximum 20 bemutatkozó vállalatot tudunk fogadni, így ne halogassa a jelentkezést sokáig, regisztráljon mielőbb.

Milyen programot tervezünk?

13:30Regisztráció, vendégek fogadása, networking
14:00Köszöntők

 

Unicredit Bank

BCSDH

Paul Fox, az egyesült Királyság magyarországi nagykövete

14:10 Toward Net Zero kutatás főbb eredményeiDeloitte
14:20Fenntarthatósági Pitchek

(ajánlatok, termékek, szolgáltatások bemutatása max. 3-3 percben)

BCSDH tagvállalatok
15:20Networking

(a regisztrált résztvevők száma alapján, szekciótermekben csoportos vagy egyéni megbeszélések formájában)

BCSDH tagvállalatok
15:55Zárás

 

Regisztrált már?

Ha igen, akkor a részletekkel kapcsolatban legkésőbb január közepéig jelentkezünk, a visszajelzések beérkezése és összesítése után tudjuk a végleges programot összeállítani.

Ha még nem tette meg, akkor regisztráljon a felületen, akár keres, akár kínál.

 

Kérdése van?

Ha bármi kérdéses dolog felmerül, kérjük, keressék bizalommal Nagy Andreát, az esemény szakmai projektvezetőjét (andrea.nagy@bcsdh.hu, +36305852062)

 

Köszönjük a Race to Zero program 2023-as támogatóinak!

Somosi Fanni Luca, a Budapesti Corvinus vezetés ésszervezés mesterszakos hallgatója nyerte el a lehetőséget, hogy “A jövő vezetői” tehetségprogram 2023-as évfolyamában részt vegyen. A pályázatokat hat tagú zsűri bírálta el 2022. december 2-án, Budapesten.

A Magyarországon egyedülálló „A jövő vezetői” tehetségprogram a BCSDH tagvállalatainál a vezetői pályájuk elején járó tehetségeknek szól. Célja, hogy kifejezetten gyakorlatközpontú képzés keretében bemutassa a vállalati fenntarthatóság komplex fogalmi rendszerét és illetve a már működő üzleti gyakorlatokat. A sokszínű csoportban a fiatal vezetők nem csupán elismert szakértőktől, hanem gyakorló vezetők tolmácsolásában sajátíthatják el például az etikus és átlátható működés, az emberi alapértékek valamit a környezeti felelősség alapelveit.

“Legyetek bátrak, álljatok ki az értékeitek mellett, változtassátok meg a világot!” – tanácsolta Károlyi Zsuzsanna, az E.ON marketing és kommunikációs vezetője a pályázóknak köszöntőjében – “Fontos számunkra, hogy a program résztvevői hatást akarjanak elérni környezetükben, elkötelezettek legyen a fenntarthatóság iránt és küldetéstudattal rendelkezzenek. „A jövő vezetői” tehetségprogram egyedülálló és innovatív módon nyújt értéket a fiatal vezetőknek, egy pályája elején álló egyetemista, főiskolás számára pedig ugródeszkaként szolgálhat, hogy meghatározó szereplővé válhasson korosztályán belül a fenntarthatóság területén.”

2015 óta minden évben egy egyetemi vagy főiskolai hallgató is részt vehet a programban köszönhetően a szponzorok támogatásának, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy már az egyetemi tanulmányai közben széleskörű ismereteket szerezzen a fenntarthatóság témájában a globális és hazai trendekről és a vállalati gyakorlatokról.

A döntőben Ébend Kata, a Szent István Egyetem levelezős Üzletviteli menedzser hallgatója, Somosi Fanni Luca, a Budapesti Corvinus vezetés ésszervezés mesterszakos hallgatója, Szemerits Barbara, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pénzügy és számvitel alapszakos hallgatója és Tóth Bence Mózes, az Debreceni Egyetem Műszaki Karának műszaki menedzser mesterszakos hallgatója vehettek részt. A pályázók előadásaikban, arról beszéltek, hogyan fejlesztenék egyetemüket a fenntarthatóság jegyében.

A szakmai zsűri tagjai: Károlyi Zsuzsanna (E.ON), Kelemen Attila (ProSelf), Márta Irén (BCSDH), Szederkényi Zita (BCSDH), Török László (MAZAK), Varga-Futó Ildikó (Auchan).

Köszönjük munkájukat!

„A jövő vezetői” ösztöndíjprogram támogatói 2022-ben:

 

 

Idén márciustól jótékony célra is felajánlhatták a visszaváltható alumínium italdobozok árát a fogyasztók. A kezdeményezésnek köszönhetően 200 ezer doboz gyűlt össze, ami több mint 3 tonna újrahasznosítható alumíniumot jelent. A befolyt közel egymillió forintból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nehéz sorsú gyerekek nyári táborozását segíti.

Zörrenek az üres aludobozok, gyűri össze őket az automata. Már az is jó érzés, hogy teszünk a környezetünkért, amikor nem a kukába dobjuk ezeket, hanem vesszük a fáradságot, és elvisszük a SPAR kijelölt üzleteiben felállított gyűjtőhelyre. Az értük járó pénzt egy választógomb megnyomásával nemes célra is felajánlhatjuk, így egy másik jó érzéssel is gazdagodhatunk: szerény körülmények között élő gyerekeknek segítünk egyetlen mozdulattal..

A SPAR Magyarország több mint negyedszázada dolgozik együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Ennek az együttműködésnek újabb állomása érkezett el idén márciusban, amikortól egy különleges kezdeményezés jóvoltából a háztartásban összegyűlt alumínium dobozok visszaváltásakor a vásárlóknak felkínálták az adakozás lehetőségét. Az aludobozok értéke így jótékonysági célokat szolgál, hiszen nehéz sorsú gyermekek nyaralását segíti a szeretetszolgálat nyári táboraiban.

„A Minden Doboz Visszajár kezdeményezésnek köszönhetően a visszaváltott termék többszörösen újrahasznosul: az így összegyűjtött fémet ismét felhasználhatja a gazdaság, az adományok révén pedig több száz, nehéz sorsú kisgyereknek biztosíthatunk felhőtlen nyaralást. Idén március végétől ebben a programban 200 ezer jótékony aluduboz gyűlt össze, ami több mint 3 tonna újrahasznosítható alumíniumot jelent. Az így befolyt közel egymillió forintból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nehéz sorsú gyerekek nyári táboroztatását segíti” – mondta Maczelka Márk a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

„A legszegényebb családok gyermekei olykor számos lehetőségtől elzárva, beszűkült élettérben élnek, gyermekkori éveik nem úgy telnek, mint kortársaiké. Esélyteremtő programjaink elsősorban arról szólnak, hogy ne kelljen idő előtt felnőtté válniuk. Az aludobozok árának felajánlásával a vásárlók olyan élményeket adnak ezeknek a gyermekeknek, amiket máshonnan nem kapnak meg” – tette hozzá Romhányi Tamás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. A kijelölt SPAR és INTERSPAR üzletekben lévő több mint 30 automatában 2021-ben 320 tonna mennyiségben 20 millió dobozt váltottak vissza a felhasználók, ami az összes Magyarországon forgalomba hozott aludoboz közel 2 százaléka. A Returpack 2010 tavaszán helyezte ki az első aludoboz visszaváltó automatát a budapesti, Sibrik Miklós úti INTERSPAR hipermarkethez, majd ezt követően országszerte több mint 30 ilyen gép kapott helyet, jellemzően INTERSPAR áruházakban. Évente átlagosan 20 millió dobozt váltanak vissza az itt működő gépekben, ami az együttműködés kezdete óta eltelt közel tizenkét esztendőben több mint 220 millió újrahasznosított alumíniumdobozt jelent.


A Returpack Kft. évente közel 70 millió darab, azaz több mint 1000 tonnányi alumínium italdoboz visszagyűjtésével és újrahasznosításával végzi környezetvédelmi tevékenységét. Egyedülálló szabadalmuk hazai innováció: automatáik felismerik és elfogadják az összegyűrt vagy összelapított dobozokat is.

„Ez nem szemét, hanem érték, hiszen az italos dobozok örökké újrahasznosíthatók. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés annak népszerűsítéséért dolgozik, hogy otthonaikban minél többen gyűjtsék a dobozokat akár szelektív hulladékként, vagy éppen ami a leghatékonyabb megoldás: vigyék el azokat a gyűjtő automatákba. Ezek használata nagyon észszerű, nincs szükség utólagos válogatásra, egy újrahasznosított doboz pedig mintegy 8 hét alatt már vissza is kerülhet újabb aludoboz formájában a boltok polcaira” – érvelt az újrahasznosítás mellett Vida Péter, a Minden Doboz Visszajár Magyarországi képviselője, a Returpack Kft. operatív vezetője.

Új fejezet kezdődött a magyar magasépítő cég, a Market Csoport életében. A közel 27 éve alakult, és hosszú évek óta piacvezető vállalat a hazai építőiparban elsőként adta ki a 2021-es évet felölelő Fenntarthatósági Jelentését. A beszámoló, melyben a Market Csoport közzéteszi a környezetvédelem és a fenntartható működés érdekében tett erőfeszítéseit a GRI (Global Reporting Initative/Globális Jelentéskészítési Kezdeményezés) Standard nemzetközi szabványának megfeleltetve készült el.

 

 A Market Csoport a legmagasabb vezetői szinten foglalkozik a környezetünket, élhető jövőnket veszélyeztető problémákkal. Elkötelezettségét a 2025-ig megfogalmazott fenntarthatósági stratégiájában deklarálta: gazdasági céljai elérése mellett, építőipari tevékenysége végzése közben lehetőségeihez képest a tőle telhető legnagyobb figyelmet fordítja arra, hogy feladatait a környezeti és társadalmi fenntarthatóság jegyében végezze. A cég „Építeni szeretünk” szlogenjével összhangban a vállalat azt vallja, hogy az épített környezet megteremtése és fejlesztése a gazdaság, a társadalom és a környezet érdekében történik, ezért aki igazán szeret építeni, annak a felelős vállalatirányítás, a környezettudatos működés, a klímavédelem kiemelt jelentőséggel bír. A Market Csoport, ahogyan épületeit, úgy vállalatát is stabil, fenntartható alapokra kívánja helyezni, ezért 2021-ben azt tűzte zászlajára, hogy ezt a biztos alapot 2025-ig megteremti és a fenntarthatóságot a cégcsoport identitásának részévé teszi.

 

Önként léptünk erre az útra, mert felelősséget érzünk környezetünk iránt. Jelenleg nem kötelez erre bennünket senki, mi belső meggyőződésből már most úgy határoztunk, hogy elkészítjük a Market Csoport első fenntarthatósági beszámolóját. Levonjuk belőle a tanulságokat és lépünk. Mikor, ha nem most? Hiszen különösen fontos elhatározás ez olyan időkben, amikor erősen prognosztizálható, hogy a makrogazdasági helyzet romlása miatt számos területen háttérbe szorul a fenntarthatóság. Fontosnak tartjuk az erről való kommunikációt, továbbá érteni, hogy milyen hatással vagyunk környezetünkre” – mondta el Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációkért felelős vezérigazgató-helyettese a jelentéssel összefüggésben.

 

Scheer Sándor, a Market Csoport vezérigazgatója a jelentés köszöntőjében hangsúlyozza: „Észre kell vennünk: az építőipar átalakulóban van, és ahogy minden változás, ez is számos lehetőséget és kockázatot hordoz magában. Lehetőség, hiszen az ágazat kiemelkedő szerepet játszik mind az európai uniós, mind pedig a globális fenntarthatósági törekvésekben. Kockázat, hiszen a járt útról letérni és új ösvényt kitaposni mindig kockázatokat rejt. A Market Csoport alapítása óta azonban mindig jól alkalmazkodott a változásokhoz, és tudom, hogy ez így fog történni a következő években is. Foglalkozunk innovációval, hatékonyságnöveléssel, környezetvédelemmel, figyeljük az iparági világtrendeket, és ha találkozunk új, hasznos, okos gondolatokkal, azokat megragadjuk és beépítjük gyakorlatunkba. Mindazonáltal nem szabad, hogy a jelenlegi nehézségek elvonják figyelmünket korunk legkomplexebb globális problémájáról, a klímaváltozásról. A Market Csoport ezért 2021-ben a fenntarthatóságot üzleti stratégiája fókuszába helyezte.”

 

A Market 2021. évi Fenntarthatósági Jelentése környezettudatos megfontolásból kizárólag online verzióban érhető el: FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2021

 

 

A fogyatékosság nem lehet akadály! Ezt vallja a Szerencsejáték Zrt. minden munkatársa, és hogy mennyire hosszú távú ez az elkötelezettség, jelzi, hogy közel húszéves múltra tekint vissza a fogyatékossággal élő emberek integrációjának filozófiája a vállalatnál.

Ennek a gondolkodásnak a kézzel fogható eredménye, hogy a Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően 2017 óta összesen huszonkettő budapesti és vidéki befogadó játszótér épült országszerte, melyeket a Nagykarácsony sorsjegy bevételeinek egy részéből vállalta elkészíteni a nemzeti lottótársaság. Magyarországon minden tizennegyedik kiskorú valamilyen fogyatékossággal él, ezért ebben a programban a gyermekekre koncentráltak.

A 2022-es játszótér programunk helyszínei: Pécel, Pomáz, Szekszárd és Szolnok.

  

Ezeknek a játszótereknek a különlegessége, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek ép társaikkal közösen tudnak játszani, mert ahogyan a program is vallja Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!.

A játszóterek építésekor az egyetemes tervezés szabályait maradéktalanul érvényesültek, ennek érdekében szoros szakmai partnerségben működnek együtt a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével.

 

A játékelemek kiválasztásánál azon túl, hogy a fogyatékossággal élő (atipikus) és ép (tipikus) gyermekek együtt tudjanak játszani, szempont volt az is, hogy minél szélesebb korosztály érdeklődésére számot tartó játékok kerüljenek telepítésre.

A szemléletformálás része az is, hogy idén ősszel a nemzeti lottótársaság széleskörű kommunikációs kampányt indított, mely elsősorban a fogyatékossággal élő gyermekek beilleszkedésére, sikeres és boldog felnőtté válására fókuszál. A „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampány a „semmit rólunk, nélkülünk” alapelv mentén az érintettek bevonásával hívja fel a figyelmet a szemléletformálás fontosságára.

A kampány Illés Fanni, világ- és Európa-bajnok, paralimpikon úszó személyes élettörténetén keresztül mutatja be, hogy lebonthatók az akadályok az elfogadás és a család, illetve a nagyobb közösség támogatásával. Ezt a reklámfilmet egy rendhagyó videósorozattal támogatták, amelyben ismert és kevésbé ismert érintettek élethelyzetét mutatják be, és eddig tabunak minősült kérdéseket is megválaszolnak.

Hisznek abban, hogy a közös élmények, a közös játék örömének nyomán befogadóbbak és nyitottabbak lesznek az ép gyerekek, akik felnőttként már ezt a szemléletet adhatják tovább a mindennapokban, a munkahelyükön és persze majd a saját gyerekeiknek is. A fogyatékkal élő gyerekek számára pedig nagy jelentősége van annak, hogy az elfogadó, befogadó környezetben sikeres és boldog felnőtté válhassanak. Ehhez szeretnének hozzájárulni a maguk eszközeivel. Ebben a hosszú távú programban, melyet jövőre is folytatnak, már 20 ezer gyermek számára nyújtanak lehetőséget a közös játékra.

 

További részletek: https://rolunk.szerencsejatek.hu/hu/a-jatek-osszekot

Októberben zártuk az IFUA Nonprofit Partner üzleti mentorprogramját és már indítjuk is a következőt. A programban az IFUA Horváth munkatársai önkéntes mentorként segítenek nonprofit szervezetek / kezdeményezések valamilyen üzleti problémájának megoldásában, illetve új ötletének kidolgozásában. A program során 10 mentor támogatta 5 nonprofit szervezet projektjét.

Az IFUA Nonprofit Partner Közhasznú Nonprofit Kft.-t az IFUA Horváth partnerei alapították 2009-ben azzal a céllal, hogy segítsenek nonprofit szervezeteknek hatékonyabbá, eredményesebbé válni, társadalmi hatásukat növelni, fenntartható működésüket erősíteni.

A résztvevők hasznosnak találták

A nemrég véget ért mentorprogram résztvevői között volt például a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet, amely a Nem Adom Fel Kávézót működteti. Utóbbi munkatársai kerekesszékes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok. A Szövetkezet az árazás kialakításához kért segítséget. Mint Józsa Ágnes, a kávézó menedzsere elmondta, „a mentorok egy olyan szemléletmódot adtak, ami más, mint a mi működésünk: sokat gondolkodtunk korábban is az árazáson, de nem mertük meglépni a változtatást”. A program eredményeként megvannak a szükséges számításaik, az elkészült sablonokat később is használni tudják majd.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület – Csodavár Budapest szintén kávézóhoz kért segítséget, ahol lehetőség nyílik a szülőknek közösségépítésre, míg gyermekeik a fejlesztő foglalkozáson vannak. Ők még csak most indulnak ezzel, így üzleti koncepcióra volt szükségük. „Nagyon hiányzott tőlünk az üzleti szemlélet, hiszen gyógypedagógusok vagyunk. A mentorok módszertani támogatásával, a marketingre vonatkozó tippekkel elindult a fejlődés” – összegezte Elek Zsuzsanna, a Csodavár Intézményvezetője.

A pécsi Nevetnikék Alapítvány, amely kórházban ápolt gyermekek mindennapjait teszi színesebbé, a stratégiájának és a szervezeti működésének átgondolásához szeretett volna támogatást, ugyanis az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az Alapítvány. „Nagyon jó feladatokat és módszertani segítséget kaptam ahhoz, hogy egy ötéves stratégiai tervet rakjunk össze” – értékelt Kőműves Glória programvezető, kuratóriumi elnök.

A többi résztvevő szervezet is hasonlóan sikeresnek ítélte meg az IFUA Nonprofit Partner mentorprogramját. Bízunk benne, hogy a most meghirdetett következő mentorprogram végén is így lesz.

Mentoráltak és mentorok az IFUA Nonprofit Partner Mentorprogram záróeseményén.

 

Jöhet a következő!

December 16-ig lehet jelentkezni és január végén kezdődik a következő mentorprogram. A legkülönfélébb üzleti problémákkal és kidolgozandó új ötletekkel fordulhatnak mentorainkhoz a nonprofit szervezetek / kezdeményezések. Tapasztalataink alapján példaként összeszedtünk néhány, a nonprofitokra jellemző, megoldásra váró helyzetet:

  • Vajon elérjük azt a célt, amire létrejött a szervezet? Hogyan tudnánk ezt mérni?
  • Hatékonyan használjuk fel azt, amink van az elérendő célhoz?
  • Olyan sok mindent csinálunk forrásteremtés címszó alatt, de valóban jól fókuszálunk?
  • Sokan érkeznek hozzánk önkéntesnek, de végül keveseket tudunk hosszú távon elkötelezetté tenni. Mi lehet a baj?
  • Szeretnénk indítani egy (társadalmi) vállalkozást. Hogy kezdjünk hozzá?
  • Nem tiszta, kinek mi a felelőssége, hogy lehetne az ebből adódó konfliktusokat megelőzni?
  • Megnőtt a szervezet, de még mindig úgy tűnik, mintha mindent az alapító csapat csinálna. Hogy lehetne ezen javítani?

A programba beválasztott szervezetekkel / kezdeményezésekkel január végén kezdenek együtt dolgozni az IFUA Horváth mentorai. A közös munka témától függően 3-5 hónapig tart és legkésőbb június végén zárul. További részletek az IFUA Nonprofit Partner honlapján: https://nonprofitpartner.hu/mentorprogram/

 

Az UniCredit Bank 2022 tavaszán indította el faültetési programját a Magyar Bankszövetség „Jótett Bank Zöldszív” programjának keretein belül, amikor is minden munkatársuk után elültettek egy-egy facsemetét a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó, Ócsa melletti Nagyerdőben található védett természetvédelmi területen. Ez egy európai szinten is egyedülálló, többszáz éves láperdő, ahol a klímaváltozás következtében megjelent gombafaj a faállomány gerincét adó magaskőrisek pusztulását okozza; erre pedig a megoldás más, de szintén őshonos fafajok, például tölgy telepítése. A 2022 tavaszán a munkatársak után elültetett 2.000 fát most újabbak követték. A bank ezúttal azon ügyfelei után ültetett szintén 2.000 fát, akik a bank tavaszi kampányában elsőként váltottak papír alapú bankszámlakivonatról elektronikus havi számlakivonatra.