Transzformatív változások az üzleti szférában – úton a fenntarthatóság felé – A Magyar Tudományos Akadémia konferenciája a BCSDH szakmai támogatásával – december 15.

Fenntarthatóak-e a fenntartható üzleti modellek? Milyen feltételeket kell biztosítani ahhoz, hogy valódi, hosszú távú eredményeket érhessünk el? Hogyan fog működni a jövő fenntartható gazdasága?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának Konferenciája, amely a BCSDH és a Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával jön létre, és ahol Ifj. Chikán Attila szervezetünk Elnöke, mint a bizottság tagja és Márta Irén , szervezetünk igazgatója is tart előadást a témában.

A konferencia időpontja:
2022. december 15. 09:00 – 13:00
Helyszín:
MTA Székház, Kisterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

A konferencia célja, hogy kísérletet tegyen ezen kérdések megválaszolására és fókuszba helyezze a vállalati szférában megvalósuló radikális, transzformatív változások kutatását.
A környezeti és társadalmi problémák egyre sürgetőbbé válása szükségessé teszi a radikális, transzformatív változást, melynek egyre erősebb jeleit látjuk az üzleti
szférában is. A hatékonyság javításában rejlő lehetőségek korlátait felismerve a 2000-es évektől kezdve számos innovatív, fenntarthatónak vélt üzleti modell kezdett el terjedni (ld. például a körforgásos gazdaságot elősegítő üzleti modelleket vagy a megosztáson alapuló gazdaságot), az üzleti modell innováció pedig napjaink egyik legfontosabb vállalati trendjévé vált.
Ezek az új, innovatív üzleti modellek gyakran környezeti és társadalmi előnyöket ígérnek, azonban összhatásukról még kevés ismerettel rendelkezünk. Ráadásul az
innovatív üzleti modellel rendelkező vállalkozások fenntarthatósági hatásait nem lehet az egyes vállalatok szintjén értelmezni, ezért a tágabb gazdasági-társadalmi-környezeti rendszerekre gyakorolt hatásaikat kell értékelni.

Tervezett előadások:
▪ Megnyitó
Prof. Dr. Szathmáry Eörs (az MTA rendes tagja, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke)
▪ Vállalatok és az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljai
Előadó: Prof. Dr. Kerekes Sándor (Budapesti Corvinus Egyetem)
▪ Fenntarthatósági átmenet – a vállalati alkalmazkodás külső tényezői
Előadó: Dr. Bartus Gábor (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)
▪ „Fenntarthatósági transzformáció” – konkretizálható e fogalom?
Előadó: Prof. Dr. Málovics György (Szegedi Tudományegyetem)
▪ Fenntartható energetika – új megoldások és lehetőségek
Előadó: Ifj. Chikán Attila (ALTEO Nyrt., MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság tagja)
▪ Fókuszban az energiahatékonyság: Milyen következtetéseket vonhatunk le az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer kétéves működési tapasztalataiból?
Előadó: Dr. Felsmann Balázs (Budapesti Corvinus Egyetem, MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság Tagja)
▪ Fenntartható-e a megosztáson alapuló gazdaság?
Előadó: Prof. Dr. Zilahy Gyula (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság tagja)
▪ Változtatni, de hogyan?
Előadó: Márta Irén (Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért igazgatója)
▪ A Prosumption, mint transzformatív üzleti modell
Előadó: Dr. Csuvár Ádám (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület az alábbi linken érhető el:
https://mta.hu/esemenynaptar/2022-12-15-transzformativ-valtozasok-az-uzletiszferaban-uton-a-fenntarthatosag-fele-4724

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?