A klímasemleges gazdaság az egyetlen út – A BCSDH Üzleti ebédjének vendége Julian Hill-Landolt a WBCSD igazgatója volt

„A világnak három kritikus kihívással kell szembenéznie: a klíma-vészhelyzettel, a természeti sokszínűség elvesztesével és a növekvő, társadalmi egyenlőtlenségekkel. A COVID-19 járvány megmutatta, hogy ezek a kihívások szorosan összefüggenek egymással, és rendszereink nincsenek felkészülve ilyen sokkokra. Ehhez rendszerszintű változáskora van szükség és ehhez mutat kilenc utat a Vision 2050: Time to Transform, amely már magyar nyelven is elérhető.” – mutatott rá Julian Hill-Landolt előadásában a BCSDH üzleti ebédjén. Az esemény szakmai programjának fókuszában a rendszerszintű változások felgyorsítása és a klímasemleges gazdaságra való áttérés állt.

A rendezvényen a Fenntartható jövőért díj átadásával idén négy kategóriában ismertük el a fenntarthatóság területén kiemelkedő vezetőket és vállalati megoldásokat, illetve a pandémia során kimagasló társadalmi felelősségvállalási programokat. És ugyanitt kaphatták meg oklevelüket „A jövő vezetői” tehetségprogram idei végzősei.

Budapest, 2021. október 7. – Már most 1,2°C-kal magasabb a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest. Az ambíciók és tettek drasztikus felgyorsítására van szükség a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez. Mi kell ahhoz, hogy a Covid által generált gyors digitális átálláshoz hasonlóan más területeken is azonos gyorsaságú változás történjen? Mit tesz ezért az üzleti szféra? A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti ebédjén került sor az üzleti szféra számára készült Vision 2050: Time to Transform átalakulási menetrend bemutatására, illetve a vállalati szféra által már megtett nettó zéró vállalások bemutatására.

Vision 2050: Time to Transform – itt a cselekvés ideje – Julian Hill-Landolt előadása

A WBCSD lefektette a rendszer átalakításának alapjait a Vision 2050: Time to Transform programban. Ahhoz, hogy egy olyan világ felé tartsunk, ahol több mint 9 milliárd ember él majd jóllétben, a bolygó keretein belül, megköveteli a vállalatoktól, hogy ambiciózus nettó nulla és természet-pozitív célokat tűzzenek ki, és ami ennél is fontosabb, hogy működési terveket dolgozzanak ki e célok elérése és alakítsanak ki együttműködéseket az egész értékláncon keresztül az átalakítás érdekében.

„A szokásos üzletmeneten való túllépés elengedhetetlen az átalakítás felgyorsításához. A vállalatvezetőknek három gondolkodásmód-váltást kell elfogadniuk: ki kell alakítani a valódi értékteremtést jutalmazó kapitalizmust; összpontosítani kell a hosszú távú ellenálló képesség kialakítására; és regeneratív megközelítést kell alkalmazni, azon túl, hogy nem okoznak több kárt. Az üzleti szféra vezető szerepet tölthet be, de együtt kell dolgoznia a tudományos szakemberekkel, a politikai döntéshozókkal, a finanszírozókkal és a befektetőkkel, a fejlesztőkkel és a fogyasztókkal, együtt kell megtervezniük a rendszerek átalakítását. Csak ez a soha nem látott szinteken történő együttműködés hozhatja meg a kívánt, gyors változást, amely ahhoz szükséges, hogy 2050-re minden ember jóllétben éljen a bolygó keretein belül.” mutatott rá Julian Hill-Landolt, a WBCSD igazgatója.

AMagyarul most megjelent Vision2050: Time to Transform innen letölthető.

A BCSDH tagvállalatainak nagy részének van klímavállalása és 31%-ának már nettó zéró vállalása is

„Ez az év a cselekvés éve. Az országoknak el kell kötelezniük magukat a nettó zéró kibocsátás mellett 2050-ig. A glasgow-i COP26 előtt jóval ambiciózusabb nemzeti klímaterveket kell benyújtaniuk. Így kell tenniük a vállalatoknak is, ha meg akarják védeni az embereket, magukat és a gazdaságot a klímaváltozás katasztrofális következményeitől. Már nem lehet csak az alacsony karbonkibocsátás a cél, a klímasemleges működést kell elérni minél előbb, minden szinten új technológiai megoldásokra és a fogyasztási szokások gyors megváltoztatására van szükség.– hívta fel a figyelmet beszédében Ifj. Chikán Attila, a szervezet elnöke. „Ehhez elengedhetetlenek az elkötelezett vezetők, változásvezetők, akik stratégiai szintre tudják emelni a fenntartható gazdasági működést. A BCSDH célja, hogy olyan modellváltások történjenek és olyan üzleti megoldások szülessenek Magyarországon, amelyek valódi hatással vannak a klímaváltozásra és más vállalatokra való kiterjesztésük révén valódi válaszokkal szolgálhatnak a hazai kihívásokra. A BCSDH küldetése, hogy támogassa tagvállalatait abban, hogy aktív formálói legyenek a szükséges változásoknak.” – tette hozzá.

 

Márta Irén, a BCSDH igazgatója moderálta azt a „How to lead the Transformation? című vállalatvezetői kerekasztal-beszélgetést, amelynek résztvevői olyan a rendszerszintű átalakításban már élenjáró vezetők voltak mint:

  • Csavajda Zsolt, ügyvezető igazgató, DSM Nutritional Products Hungary Kft.
  • Dr. Kandrács Csaba, alelnök, Magyar Nemzeti Bank
  • Pesti Tímea, vezérigazgató, Leaseplan Hungária Zrt.

A program idei főtámogatója: Nestlé. Kiemelt támogatója: Deloitte, Sió-Eckes: további támogatói pedig: Alteo, E.ON, Folprint, Hungarocontrol, HVG, MOL, Leaseplan, Unilever voltak.

A BCSDH rendezvényei karbonsemlegesek, melynek támogatója: LeasePlan.

Julian Hill-Landolt Director, Vision 2050, WBCSD

Julian felelős a Vision 2050: Time to Transformért, a WBCSD átfogó üzleti cselekvési keretrendszeréért. Korábban Julian vezette a WBCSD Fenntartható életmód munkáját, a fenntartható életmódhoz szükséges és elvárt az innovációkban és törekvésekben véghezmenő rendszerátalakító  változásokra összpontosítva.
Julian 2013 -ban csatlakozott a WBCSD -hez az Elnöki Hivatal vezetőjeként, támogatva Peter Bakker globális szerepét a WBCSD elnök -vezérigazgatójaként.
A WBCSD előtt Julian 10 évet töltött a technológiai szektorban.Julian környezetvédelmi technológiai MSc diplomát szerzett a londoni Imperial College -ban, és jogi oklevelet szerzett a University College Londonban.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?