Fecskék, elefántok és a szén-dioxid, hiánypótló vállalati kiadványok: sokszínű témák a Race to Zero munkacsoporton

A szeptember 20-i munkacsoportunk fókuszában is a biodiverzitás megóvása és helyreállítása, valamint a klímasemleges működés megvalósítása állt, számos hazai jógyakorlattal és újdonsággal.

Ezúttal a Szentkirályi Magyarország biztosított helyszínt és izgalmas témát is a Race to Zero Munkacsoportnak. Buzási Dániel ügyvezető igazgató köszöntőjében hangsúlyozta, hogy tulajdonosi szinten milyen erős az elköteleződés a fenntarthatóság iránt, és az egyik kiemelt terület a körforgásos gazdaság és szemlélet megvalósítása, amelyben a cég 2025-re mintapéldává szeretne válni.

Őt követte van der Wildt Nikolett, Sustainability és PR Manager, aki pedig a kékkúti gyár környékén megvalósuló biodiverzitási projektről mesélt, hangsúlyozta, hogy egy korábbi munkacsoport-találkozón kaptak ehhez inspirációt és együttműködő partnert. A hosszú távú program számtalan eleme között szerepel egy mesterséges tó, fecskefal, de rovarhotel is. A Káli-medence vízkészletét pedig monitoring-kutakkal és talajvízszabályozással védik.

Ezt követően Kovács Dávid Gábor, a Zwack Unicum marketingigazgatója beszélt a fenntarthatósági célokról és területekről, megtudtuk többek között, hogy 2016 és 2020 között több mint 200 elefántnyi (kb. 1200 tonna) CO2 csökkentést ért el a vállalat cégszinten. Emellett részletesen bemutatta a dunaharaszti üzemük geotermikus átállását, ennek folyamatát, kihívásait. A félmilliárd forintos beruházás a tulajdonosok hosszú távú elköteleződése nélkül nem valósulhatott volna meg, az idén átadott fejlesztés már most szép számokat mutat: 20%-kal csökkent a gázfelhasználás 6 hónap alatt.

 

Fél évvel ezelőtt Huszár Daniella, a HuGBC szakmai projektkoordinátora a munkacsoport keretében már beszélt az Advancing Net Zero kezdeményezésről, most az azóta eltelt időszak eredményeiről, programjairól beszélt. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az épített környezetnek hatalmas szerepe van az 1,5 fokos cél elérésében, és abban, hogy 2030-ra felére csökkentsük a karbonkibocsátást. Az épületek dekarbonizációját segítendő megjelent egy Zéró Karbon Ajánlás is a program keretében.

 

Végül Nagy Andrea, a BCSDH szakmai projektvezetője zárta a munkacsoportot két új kiadvány bemutatásával. A „Természetalapú karbonsemlegesítés – piaci útikalauz vállalatoknak” c. anyag az MNB szerkesztésében, a WWF és további tagvállalatok közreműködésével született meg a Természetalapú klímamegoldások munkacsoport közös munkájának eredményeként. Ez a kiadvány a munkacsoport első nyilvános, kézzel fogható terméke, amely közérthetően, egyfajta útikalauzként kívánja segíteni a vállalatokat, illetve minden téma iránt érdeklődőt a piacon való eligazodásban.

Készült egy „Vállalatvezetői útmutató” is, amely a hosszú kiadványnak a legfőbb megállapításait tartalmazza, aktív linkkel az eredeti anyaghoz. Ezzel is segítve a vezetőket, hogy gyors áttekintést kaphassanak a témáról, a részleteket pedig elolvashatják a Piaci útikalauzban.

Köszönjük a Race to Zero programunk 2023-as támogatóinak: