Rendkívül hasznos előadásokkal tartottuk meg idei első ESG munkacsoport ülésünket

Megtartottuk idei első ESG munkacsoport ülésünket, mely során Szabó István, a KPMG szenior menedzsere bemutatta anyavállalatukkal közös kutatásukat a jelentéstétellel a fókuszban. Deák Brigitta, a Biofilter marketing menedzsere díjnyertes, első fenntarthatósági jelentésükről beszél. Ezt követően pedig Dr. Rodek Nóra, az ITM Fenntarthatósági és Szemléletformálási Főosztályának főosztályvezetője tartott előadást egy lehetséges ESG értékelési módszerről. Az előadások mellett a tagokkal közösen véglegesítésre került ESG fókuszú felmérésünk is.

Szabó István, a KPMG szenior menedzsere bemutatta anyavállalatuk 11. alkalommal megjelenített kutatását, mely során a résztvevők nemzetközi és hazai jelentéstételi trendeket ismerhettek meg. Hazánk 2008 óta vesz részt a kutatásban. István bemutatta a vállalatokat befolyásoló legnagyobb nyomást gyakorló faktorokat, a jelentésekben leginkább és legkevésbé megjelenő nem pénzügyi adatokat, valamint a legelterjedtebb sztenderdeket.

Deák Brigitta, a Biofilter marketing menedzsere bemutatta vállalata első fenntarthatósági jelentését, mely kapcsán megnyerték a Deloitte Zöld béka díját. Az előadás során különös hangsúlyt helyeződött az elkészítést ösztönző faktorokra, célokra, a használt metódusokra, a felhasznált mérőszámokra, a nehézségekre, valamint a jelentés rövidtávú és hosszú előnyeire.

Nagy Gréta bemutatta az előző munkacsoport javaslatául elkészült ESG felmérés időtervét, valamint megvitatásra kerültek a visszajelzések alapján felmerült kérdések. A felmérés kiküldését február közepére időzítjük, határidejének pedig március közepét határoztuk meg. Ezt követően a felmérést a BCSDH munkatársai feldolgozzák, majd a következő munkacsoporton ennek eredményei bemutatásra is kerülnek. A kérdőív a BCSDH teljes tagságáról szeretne egy képet kapni a fenntarthatósági hatásmérés, jelentés kapcsán. Ez adja majd az alapját a szakmai munkának, támogatást nyújt a konkrét igények felméréséhez, és későbbiekben az eredmények mérésének is.

Dr. Rodek Nóra, az ITM Fenntarthatósági és Szemléletformálási Főosztály főosztályvezetője egyetemi kutatóként mutatta be az általa részletesen kidolgozott, lehetséges ESG értékelési módszert. Célja az volt, hogy egy olyan megoldást találjon, mely nemzetközi normákon alapszik, de a magyar realitásokhoz is alkalmazkodik. Nóra előadása során kitért többek között a CSR kiválósági modellre, a CSR menedzsment, valamint a metódus alapján történő értékelés folyamatára. Az előadás során bemutatásra került egy konkrét szervezet értékelése is a szempontrendszer alapján, mely gyakorlati példaként szolgált a résztvevők számára.

 

A következő ESG munkacsoport megbeszélésre 2021. április 20-án kerül sor.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?