Személyes példamutatás az etikus vállalati működés alapja

Az emberek a szervezetek cselekvésének motorjai. Mindennapjaink során gyakran találkozunk etikai kérdésekkel a privát életünkben, mellyel hatással vagyunk a vállalatunkra, kollégáinkra, partnereinkre, fogyasztóinkra. Az etikus és átlátható működés ma már alapvető elvárás a gazdaság szereplői felé, de hogyan valósul meg ez a gyakorlatban? Hogyan segítik ezt a zöld befektetések vagy az ESG értékelés? Ezt a kérdést járták körben „A jövő vezetői” tehetségprogram résztvevői az Etikus és átlátható működés szakmai napján, szeptember 8-án a Yettel Magyarország Zrt. törökbálinti székházában. A szakmai napot Dr. Erdélyi Márk, a Yettel jogi és reputációs vezérigazgató-helyettese, egyben a szakmai nap házigazdája nyitotta meg.

Dr. Angyal Ádám, a Budapesti Corvinus Egyetem docense felvezető előadásában átfogó képet adott az etika és az átláthatóság múltjáról, illetve keretbe foglalta szerepüket a vállalat stratégiai és operatív működése során. Beszélt az etikus magatartás támogatását célzó „checklist-ről, aminek kielemzése során megállapíthatjuk, vajon tényleg etikusan járunk-e el egy adott cselekvés során. Felhívta a figyelmet az etika egy új területére is, mellyel nap, mint nap találkozunk az infoetikára.

A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, dr. Martin József Péter bemutatta a korrupció tudományos értelmezését, és a gazdasági teljesítménnyel való szoros összefüggését. Beszélt a nemzetközi, EU-s illetve hazai korrupciós statisztikákról, hogy magyarországi szinten milyen tendenciák figyelhetők meg, és hogy mit lehet tenni a fejlődés érdekében.

Dr. Fazekas Orsolyaügyvéd a külső és belső átláthatóság hiányának következményeit a csernobili katasztrófán keresztül szemléltette a résztvevőknek. Bemutatta a nukleáris ipar biztonságos protokolljait, és az egyén felelősségét.

Az átláthatóság témát folytatva, Teveli-Gazsó Emese, a KPMG szenior számviteli menedzsere mesélt a vállalatok jelentéstételi trendjeiről nemzetközi és hazai szinten is. Magyarországon a jelentéstételi hajlandóság 2017-hez képest növekedett, habár a fenntarthatósági szempontok beépítése a jelentésbe leginkább a vállalatok csoport szintjén jelenik meg. Pozitív trend viszont, hogy a fenntarthatósági jelentések egyre magasabb százalékában jelennek meg a CO2 kibocsátás-csökkentési célok meghatározása. A jelentéstételhez kapcsolódóan a résztvevők egy szimulációs játék keretében kipróbálhatták a döntéshozatal menetét egy-egy átláthatósági kérdéssel kapcsolatban. Az üzleti szimulációs játékot Emese mellett dr. Erdélyi Márk és Mészáros Attila, a Yettel kommunikációs igazgatója támogatta aktív részvételével.

A délután során Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója felvezette az ESG (environmental, social governance) fontosságát, és kiemelte, hogy 2022-es évben nem csak a bankok és speciális pénzintézetek, de a vállalkozások számára is nagy kihívást jelent az ESG-megfeleltetés, amelyhez eddig még nem társítható egységesített szabály- vagy keretrendszer. Ehhez kapcsolódóan bemutatta az OPTEN ESG Index-et, ami több mint 75 paramétert alapul véve mutatja meg egy-egy vállalkozás ESG szintjét. Azaz a környezeti (E – Enviromental), társadalmi (S – Social) és vállalatvezetési (G – Governance) tudatosság eredményeiből kialakított 1-10-ig terjedő indexszámot.

Mosonyi Szabolcs, a Yettel Integrity and Investigation Officer-e egy etikai esettanulmányon keresztül tesztelte a résztvevők etikai érzékenységet. Olyan kérdések merültek fel, mint: Mikor érdemes bevonni a megfelelőségi csapatot? Baj-e, ha egyik ismerősünket, barátunkat hozzuk be beszállítóként? Hogyan kell viselkedni egy beszerzési folyamat során pénzügyi és időbeli nyomás alatt?

A vezetői interjú során Peter Gazika Yettel vezérigazgatója osztotta meg vezetői tapasztalatait személyes beszélgetésben orientálva a csapatot ezután az igazán sokféle dilemmát felvető nap után.

Veisz Ákos, a Danube Capital vezérigazgató beszélt a fenntartható befektetések jelentőségéről. 2021-ben egy dinamikus, rekordméretű növekedés volt megfigyelhető a zöldfinanszírozásban. Fontos, hogy egy vállalat tisztában legyen azzal, hogy milyen megfelelési elvárások jelennek meg irányába, és azt is, milyen zöld forrás bevonási lehetőségei vannak. A nap témájához kapcsolódva kiemelte, hogy az átláthatóság és a transzparencia nagyon fontos elem a fenntartható befektetésekben.

A nap utolsó szakmai programpontja a csapatok előzetes, 1-perces projektfilmjeinek bemutatása volt, mely során visszajelzéseket adhattak egymásnak a filmek fejlesztéséhez.

A nap zárásaként a Yettel munkatársai, Páhi Sándor, Facility Management Associate, Jónásné Gábor Zsuzsanna, Soft FM Associate, Mészáros Attila, Vállalati kommunikációs igazgató és Gulyás Anett, Vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) szakértő vezette körbe a résztvevőket a Yettel díjnyertes székházban. Ezúton köszönjük a Yettel-nek a vendéglátást és mentorainknak szakértelmüket, hozzájárulásukat a nap sikeréhez!

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?