Megtartottuk idei első ESG munkacsoport ülésünket, mely során Szabó István, a KPMG szenior menedzsere bemutatta anyavállalatukkal közös kutatásukat a jelentéstétellel a fókuszban. Deák Brigitta, a Biofilter marketing menedzsere díjnyertes, első fenntarthatósági jelentésükről beszél. Ezt követően pedig Dr. Rodek Nóra, az ITM Fenntarthatósági és Szemléletformálási Főosztályának főosztályvezetője tartott előadást egy lehetséges ESG értékelési módszerről. Az előadások mellett a tagokkal közösen véglegesítésre került ESG fókuszú felmérésünk is.

Szabó István, a KPMG szenior menedzsere bemutatta anyavállalatuk 11. alkalommal megjelenített kutatását, mely során a résztvevők nemzetközi és hazai jelentéstételi trendeket ismerhettek meg. Hazánk 2008 óta vesz részt a kutatásban. István bemutatta a vállalatokat befolyásoló legnagyobb nyomást gyakorló faktorokat, a jelentésekben leginkább és legkevésbé megjelenő nem pénzügyi adatokat, valamint a legelterjedtebb sztenderdeket.

Deák Brigitta, a Biofilter marketing menedzsere bemutatta vállalata első fenntarthatósági jelentését, mely kapcsán megnyerték a Deloitte Zöld béka díját. Az előadás során különös hangsúlyt helyeződött az elkészítést ösztönző faktorokra, célokra, a használt metódusokra, a felhasznált mérőszámokra, a nehézségekre, valamint a jelentés rövidtávú és hosszú előnyeire.

Nagy Gréta bemutatta az előző munkacsoport javaslatául elkészült ESG felmérés időtervét, valamint megvitatásra kerültek a visszajelzések alapján felmerült kérdések. A felmérés kiküldését február közepére időzítjük, határidejének pedig március közepét határoztuk meg. Ezt követően a felmérést a BCSDH munkatársai feldolgozzák, majd a következő munkacsoporton ennek eredményei bemutatásra is kerülnek. A kérdőív a BCSDH teljes tagságáról szeretne egy képet kapni a fenntarthatósági hatásmérés, jelentés kapcsán. Ez adja majd az alapját a szakmai munkának, támogatást nyújt a konkrét igények felméréséhez, és későbbiekben az eredmények mérésének is.

Dr. Rodek Nóra, az ITM Fenntarthatósági és Szemléletformálási Főosztály főosztályvezetője egyetemi kutatóként mutatta be az általa részletesen kidolgozott, lehetséges ESG értékelési módszert. Célja az volt, hogy egy olyan megoldást találjon, mely nemzetközi normákon alapszik, de a magyar realitásokhoz is alkalmazkodik. Nóra előadása során kitért többek között a CSR kiválósági modellre, a CSR menedzsment, valamint a metódus alapján történő értékelés folyamatára. Az előadás során bemutatásra került egy konkrét szervezet értékelése is a szempontrendszer alapján, mely gyakorlati példaként szolgált a résztvevők számára.

 

A következő ESG munkacsoport megbeszélésre 2021. április 20-án kerül sor.

A COVID-19 járvány bebizonyította, hogy egyetlen intézmény vagy egyén sem képes egyedül kezelni összetett, egymásra épülő világunk gazdasági, környezeti, társadalmi és technológiai kihívásait. A járvány felgyorsította a rendszerszintű változásokat, amelyek már a kezdete előtt nyilvánvalóak voltak. A 2020-ban felbukkanó törésvonalak most 2021-ben kritikus kereszteződésként jelennek meg. A bizalom újjáépítésének és a döntő döntéseknek az ideje hamarosan közeledik, mivel a prioritások visszaállításának szükségessége és a rendszerek reformjának sürgőssége világszerte erősödik.

A Davosi Agenda a globális vezetők úttörő mozgósítása az ebben a kihívást jelentő új kontextusban szükséges elvek, politikák és partnerségek kialakítására. Alapvető fontosságú, hogy az élet minden területéről érkező vezetők gyakorlatilag 2021-ben a lehető leghamarabb együttműködjenek a befogadóbb, összetartóbb és fenntarthatóbb jövő érdekében.

A Davosi találkozó egy teljes hetét szentelik annak, hogy a vezetők innovatív és merész megoldásokat válasszanak a járvány megfékezésére és a következő év bekövetkező robbanásszerű helyreállítás irányítására.

Az eseményre 2021. január 25-29. között kerül sor.

Itt található a WEF útmutatója arról, hogyan követhetjük a #DavosAgenda programot digitális csatornákon.

Élő adás – Streaming

Az élőben közvetített beszélgetéseket itt tekintheti meg. Az összes szekció angol nyelven jelenik meg.

Twitter

A hivatalos találkozó hashtag a #DavosAgenda. Kövesse a tweetteket ezen a hashtagen, hogy lépést tarthasson az értekezleten zajló eseményekkel.

Facebook

Kövesse a WEF oldalát a napi frissítésekért, az élő közvetítésű munkamenetekért és az esemény videóinak kiemeléséért: wef.ch/facebook.

Linkedin

A legfrissebb híreket, kiemeléseket és még sok mást töltenek fel a WEF oldalára. Kövesse az ülést itt: wef.ch/linkedin. Csatlakozzon a LinkedIn eseményhez itt.

Instagram

Az esemény legfontosabb fényképei, orsói, történetei és vetélkedői a következők lesznek: wef.ch/instagram

Youtube

Az élő közvetítésű szekciókat és a videók összegzését a WEF a YouTube-csatornájárara tölti fel: wef.ch/youtube

Podcast

Feliratkozás a The Great Reset oldalra a napi lefedettségért.

TikTok

Kövesse a WEF fiókját a TikTok-on: wef.ch/tiktok

Lehetséges-e, hogy 2050-re a Föld 9 milliárd lakója jóllétben él majd? Ráadásul úgy, hogy közben a bolygó is jól van? És úgy, hogy az üzleti világ szereplői ennek az álomnak a megteremtésében vesznek részt, nem pedig a rombolásában? Lehet jövedelmező a fenntartható gazdaság? Képesek vagyunk összefogással, közösen egy élhetőbb világot teremteni?

Ezekre a kérdésekve keresve a választ a B Menü Extra műsorában Bombera Krisztina egyik meghívott vendége Ifj. Chikán Attila, a BCSDH Elnöke lesz.

A rendezvény vendége lesz továbbá Sellyey Tamás, a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara (DUTCHAM) elnökhelyettese, valamint csatlakozik Kapitány István, a Menedzserszövetség elnöke, aki mesél a Szövetség által életre hívott Menedzserek a Társadalomért – Fókuszban a Jövő! programsorozat céljairól és legújabb digitális megakonferenciájáról, melynek témája a „Gazdaság a fenntartható jövő szolgálatában”.

2021. január 26-án 17:00 órától kövessék a programot élőben a Menedzserszövetség Facebook oldalán, a Business Menü Bombera Krisztinával Facebook felületen és Bombera Krisztina hivatalos Facebook oldalán.

 

Budapest, 2021. január 18.: Egyedülállóan széles összefogásban, neves szakemberekkel megalakult a Net Zero Advisory Board, amelynek elsődleges célja, hogy elősegítse, felgyorsítsa azt a folyamatot, amellyel a magyar gazdaság 2050-re karbonsemlegessé válhat, ezzel fontos lépést téve a klímaváltozás megállításáért.

A több érdekelt felet átfogó, szektorokon átívelő, a magyar ipar és üzleti vezetők, kereskedelmi kamarák és egyesületek képviselőiből álló Tanácsadó Testület a Brit Nagykövetség és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) kezdeményezésére jött létre.

A Net Zero Advisory Board tagjai:

Barta Zsombor (Elnök, HUGBC – Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete)

Dr. Bartus Gábor (Titkár, NFFT – Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács)

Ifj. Chikán Attila (Elnök, BCSDH – Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért)

Paul Fox (Brit nagykövet)

Juhász Anikó (Helyettes Államtitkár, Agrárminisztérium)

Kőrösi Csaba (Igazgató, Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága)

Kovács Marcell (MLBKT – Magyar Logisztikai-, Beszerzési és Készletezési Társaság képviseletében, Vezérigazgató, MASPED)

Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána (Alelnök, IPCC – ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, III. munkacsoportja)

Az összefogás célja, hogy a karbonsemleges gazdaságra való áttérésre nagyobb fókusz kerüljön a gazdasági, kormányzati és a társadalmi szereplők körében is. A folyamatot segítendő döntés született egy a jelen állapot feltérképezésére végzendő kutatásról, és az ennek eredményeit bemutató Race to Zero Fórum eseményről.

 „November 1-én kezdődik az ENSZ 26. klíma-csúcstalálkozója Glasgow-ban, amelynek az Egyesült Királyság lesz az elnöke, Olaszországgal együttműködésben. A COP26-ra való felkészülés során figyelembe kell vennünk a COVID-19 járvány következményeit is. Az ENSZ klíma-csúcson egyesítenünk kell a világ országait a nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtése érdekében, egyúttal elősegítve a COVID-19 utáni „zöldebb”, azaz környezetbarátabb újjáépítést is.” – mondta Paul Fox brit nagykövet a testület létrehozásának egyik kezdeményezője.

„Minden vállalatot érinti a klímaváltozás, és minden vállalatnak lehetősége van pozitívan befolyásolni azt. A globális felmelegedés 2, de meg inkább 1,5 Celsius fok alatti stabilizálásához az üvegházhatású gázok kibocsátásának mihamarabbi radikális csökkentésére van szükség. Ehhez a gazdaságot alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá, majd 2050-re karbonsemlegessé kell átalakítanunk. A vállalatok kulcsszerepet játszanak ebben a folyamatban. Van jobb alkalom, hogy belefogjunk, mint most?”  – tette hozzá Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke, a Tanácsadó Testület kezdeményezője és egyik tagja.

*****

Race to Zero

A Race to Zero az ENSZ által vezetett, zéró szén-dioxid-kibocsátású világért folyó kampány. Összesen 1128 vállalat, köztük a Facebook, a Tesco, a LafargeHolcim és a Magyar Telekom, valamint a 45 legnagyobb befektető cég már csatlakozott a globális Race to Zero kampányhoz több mint 450 város és 550 egyetem mellett. A Párizsi Megállapodásnak és a 2021 novemberi glasgow-i COP26 előkészítésének megfelelően bármilyen méretű és bármilyen ágazatban működő vállalkozásoknak egyértelmű szerepe van az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépésben.

A Race to Zero kampánnyal kapcsolatos további információkért keresse fel a kampány globális webhelyét, amely információkat nyújt a kampányhoz való csatlakozási lehetőségekről, beleértve a Science Based Targets kezdeményezést és a SME Climate Hub-ot.

2021. január 11-én Franciaország az ENSZ-szel és a Világbankkal közösen szervezte meg a „One Planet Summit” virtuális nemzetközi találkozót a biológiai sokféleség megőrzésével a fókuszban. Az esemény célja az ökoszisztémák, biodiverzitás védelme a kötelezettségvállalások mozgósítása révén, valamint rávilágítani mindezek az emberek egészségével való kapcsolatára. Az esemény előkészületet jelent a májusban Kunmingban tartandó COP15, biológiai sokféleség fókuszú, valamint a novemberben, Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 éghajlatváltozás fókuszú csúcstalálkozókhoz.

Az esemény 4 témát ölelt fel, a tengeri és szárazföldi területek védelmét, az agroökológia népszerűsítését, a biodiverzitás védelmének finanszírozását, valamint a trópusi erdők, fajok és az emberi egészség védelmét.

Az esemény előadóiként 30 olyan neves szakember és politikus szólalt meg, mint például Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, Antonio Guterres, ENSZ-főtitkára, David Malpass, a Világbank elnöke, Károly herceg, brit trónörökös, Angela Merkel német kancellár, Boris Johnson, brit miniszterelnök, Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, valamint Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője. A találkozón az állam- és kormányfők, nemzetközi szervezetek, a pénzügyi intézmények, vállalatok és NGO-k vezetői bemutatták, hogy elkötelezettségük konkrét cselekvésekhez vezet a biológiai sokféleség megőrzése és helyreállítása érdekében, valamint a gazdaságok rendszerszerű átalakításához. Az vállalások között szerepelt egyes szárazföldi és a tengeri területek 30%-ának védelem alá helyezése, Szahara és a Száhel-övezet „Nagy Zöld Fal” projektje, és rengeteg elköteleződés, mely bizakodásra ad okot a jövőnket illetően.

33 tehetséges, fiatal vállalati vezető részvételével indult el a BCSDH „A jövő vezetői” tehetségprogramjának nyolcadik évfolyama, amelynek ünnepélyes megnyitójára január 13-án, online formában került sor.

„A jövő vezetői” tehetségprogram ünnepélyes nyitórendezvénye az E.ON és az MVÜK Zrt. támogatásával került megrendezésre 2021. január 13-án, ahol a kiválasztott fiatal vezetők először találkoztak és ismerkedtek meg a program részleteivel, mentoraival és egymással. A rendezvény házigazdája az E.ON volt.

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) tehetségprogramja hiánypótló, az Üzleti Világtanács nemzetközi programjának mintájára született képzésének kiemelkedő sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy már 210 végzett tehetséges vezető kapta meg oklevelét és 2021-ben is magas számú résztvevővel indul el a tehetségprogram nyolcadik évfolyama.

„A program célja, hogy a jövő vezetőinek, vagyis azon tehetséges szakembereknek, akikből vállalatvezető válhat, bemutassa a vállalati fenntarthatóság komplex fogalmi rendszerét és már működő gyakorlatait, segítve őket abban, hogy vezetői pályájuk során ezen elvek mentén működjenek és hozzák meg üzleti döntéseiket. Mi sem bizonyítja jobban a program fontosságát és sikerességét, mint hogy a tavaly megkérdezett vállalatvezetők „A jövő vezetői” programot tartják a BCSDH egyik legértékesebb programjának, illetve a résztvevők 100 százaléka újra részt venne a programon és ajánlaná másoknak is” – emelte ki nyitó gondolataiban Márta Irén, a mára a magyar GDP 30 százalékát termelő 101 tagvállalatot tömörítő BCSDH ügyvezető igazgatója.

“Büszkék vagyunk rá, hogy valódi pozitív hatással vagyunk a magyar üzleti életre. A program egyre nagyobb számban éri el a jövő első számú és felsővezetőit sikeresen. A saját vállalati tapasztalataink is azt mutatják, hogy a végzett hallgatók többen válnak közülük saját szervezetükön belül, vagy akár új szervezetek élén a fenntarthatósági folyamatok katalizátoraivá.” – emelte ki köszöntőjében Ifj. Chikán Attila a szervezet elnöke.

„Az E-ON a kezdetektől fontosnak tartja ezt a programot, már évek óta delegál résztvevőket a programba, és büszkén állíthatom, hogy az ösztöndíjprogram életre hívásában is jelentős szerepünk volt. Jól látszik, hogy a kezdeteknél a szemléletformálás, érzékenyítés volt az elsődleges cél, ma már alap elvárás a vezetők felé, hogy a fenntarthatósági szempontok is beépüljenek a mindennapi döntéshozatali folyamataikba.” – tette hozzá köszöntőjében Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja, a nyitóesemény házigazdája. – „Örömünkre szolgál, hogy ebben az évben az E.ON tehette lehetővé, hogy a két legtehetségesebb ösztöndíj pályázó közül ne kelljen a zsűrinek választania, hanem mindketten bekerülhessenek az idei programba.” – tette hozzá.

Szederkényi Zita, “A jövő vezetői” tehetségprogram vezetője ismertette a szakmai napok felépítését, programját és házigazdáit. Ez a sokszínű program egyedülálló Magyarországon, de még Európában sem tudunk hasonló programról, hiszen nem csupán elismert szakértőktől, hanem gyakorló vezetőktől tanulhatják és változatos módszerekkel dolgozzák fel a résztvevők a vállalati fenntarthatóság elméletét és gyakorlatát, gyárlátogatás, esettanulmányok, vezérigazgatói interjú, szakmai előadás, interaktív gyakorlatok segítik a tanulást és fejlődést. Számos iparág 40 vállalatába kapnak betekintést a résztvevők a képzés során. Kiemelte, hogy a BCSDH „A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése” című vezetői ajánlás hét alapelve (Stratégiai megközelítés, Felelős vállalatirányítás, Alapértékek tisztelete, Környezeti felelősségvállalás, Partnerség az érintett és érdekelt felekkel, Etikus és Átlátható működés) a lehető legjobb struktúráját adja a programnak, hiszen a fenntarthatóság legfontosabb üzleti vetületeit fedi le, amellyel egy vállalatvezetőnek foglalkoznia kell, olyan témákat is feldolgozva, mint a Fenntartható termékek, szolgáltatások és innováció vagy a körforgásos gazdaság.

Bohn Márton, a Shell Hungary Zrt. Road Transport Compliance koordinátora, a program Alumni vezetőségének tagja és Rékasi Eszter a KPMG Hungária Kft, Senior tanácsadója, mind a ketten a program tavalyi végzettjei elmondták, hogy milyen kiválasztási folyamat végén kerültek a programba és, hogy számukra a szakmai napok folyamatos inspirációt jelentettek, számos ötletet kaptak, amit saját vállalataiknál tudnak kamatoztatni és a program egyik kiemelkedő értéke a fenntartható gondolkodásmód formálása mellett a kiépített kapcsolati háló volt. Bíztatták a résztvevőket, hogy kérdezzenek sokat, szánják rá az idejüket és hozzák be vállalati tapasztalataikat a szakmai beszélgetések során.

Az esemény záróprogramját Horváth János az MVÜK Zrt. vezérigazgatója vezette fel. A résztvevők az MVÜK saját fejlesztésű üzleti kapcsolatépítésén vettek részt. Az este során több körben és keveredve, különböző csoportokban mutatkoztak be egymásnak és mondták el, hogy milyen üzleti területtel foglalkoznak, milyen kihívásokat élnek meg és a fenntarthatóság hogyan jelenik meg a mai életükben.

A 2021-es programban résztvevő 33 fiatal vezető az alábbi cégektől érkezett:

ALTEO, Colas, BME, DSM, E.ON, Eisberg, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Generali, Güntner-Tata, KPMG, LeasePlan, Legrand, Mazak, METRO, MOL, MVÜK, PPD, Prímaenergia, Progress (McDonald’s), Shell, SIÓ-Eckes, Spie, Unilever.

A résztvevők között van Kosztyó Dominika, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgatója és Pfeff Dóra, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgatója, az egyetemisták körében meghirdetett ösztöndíjpályázat győztesei is.

 

A 2020-as év soha nem tapasztalt erőfeszítések elé állította a gazdaság minden szereplőjét, nem kis mértékben a logisztikai, beszerzési és ellátási lánc menedzsment területén dolgozó vezetőket. Az eddig is rugalmasságot, gyors helyzetfelismerő és reakcióképességet kívánó feladatokat az extrém határokig tolták a kihívások. Sok olyan helyzet alakult ki, amire korábban ilyen gyors átállással nem volt példa (kollégák home officeban, pandémiás helyzetnek megfelelő biztonsági és egészségügyi intézkedések bevezetése, zavartalan működés biztosítása). Sokan informatikai, automatizációs fejlesztésekbe kezdtek, mások új működési modellt vezettek be, míg többen újragondolták üzleti modelljüket a megváltozott fogyasztói szokásoknak megfelelően. És még messze vagyunk a végétől.

A körülmények tükrében úgy gondolták, meghosszabbítják a hagyományos díjaik beadási határidejét és bíznak benne, hogy a győzteseknek járó díjat megfelelő körülmények között tudják átadni a jövő évben.

Hiszik, hogy mindenhol vannak olyan hősök, fantasztikus munkát végző kollégák, akiknek a munkáját örömmel elismerné cége az MLBKT rangos szakmai díjának egyikével. Tekintse meg a személyeknek vagy projektnek szóló felhívásaikat és nyújtsák be pályázatukat a januári határidőig.

Ha partnerénél, ügyfelénél találkozott ilyen szakemberrel, ajánlja figyelmükbe azzal, hogy jelöli az Év Logisztikai Menedzsere, az Év Beszerzési Menedzsere/Csapata címre vagy értesíti a Logisztikai Kiválóság Díjról.

Szeretnék jelölni

 

Pályázatok:

  • Az Év Logisztikai Menedzsere díjra olyan logisztikai területen dolgozó szakember pályázhat, aki az elmúlt évben egy eredményesen működő logisztikai rendszer bevezetésében vett részt.

A jelölés határideje: 2021. január 20.

  • Az Év Beszerzési Menedzsere címet olyan beszerzési területen, vezető munkakörben dolgozó szakember nyerheti el, akinek nagy szerepe volt egy hatékony beszerzési folyamat létrehozásában.

A jelölés határideje: 2021. január 20.

  • Az Év Beszerzési Csapata díj a beszerzési szakterület művelésében, fejlesztésében kimagasló eredményeket elért csapatokat, szervezeteket ismeri el.

A jelölés határideje: 2021. január 20.

  • A Logisztikai Kiválóság Díj azokat az innovatív, előremutató logisztikai ötleteket ismeri el, melyekből egyértelműen kiderül, hogy a logisztika hogyan járult hozzá a vállalati cél megvalósításához.

Beadási határidő: 2021. január 15.