Budapest, 2024. február 27.: A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) mára több mint 140 felelős vállalat elsőszámú vezetőjét tömörítő szervezetként készen áll arra, hogy egy kihívásokkal teli időszakban a rendszerszintű változások élére álljon. A szervezet Vasúttörténeti Parkban tartott Taggyűlésén Kőrösi Csaba, az ENSZ közgyűlés nemrégiben leköszönt elnöke egy új, a nehézségeinkre megoldásokkal szolgáló korszak kezdetéről beszélt.

„A háborúk korszakába léptünk, miközben a fenntartható fejlődési fordulatot szeretnénk elérni. De van remény, mert a tudomány sokkal pontosabb diagnózist tud adni, mint bármikor korábban, a közösségek igénye a biztonságra, kiegyensúlyozott fejlődésre egyre erősebb, s a gazdasági szereplők közül egyre többen látják, hogy a fenntartható fejlődés, az anyag- és energiahatékonyság, a csökkenő környezeti lábnyom és a társadalmi felelősségvállalás versenyképességi tényezővé vált. Eljött a megoldások ideje – mondta el Kőrösi Csaba.

 

Az EU-s és hazai ESG szabályozás egy olyan adatgyűjtési és mérési feladatot ró a vállalatokra, amely – ha túllépünk a megfelelési szinten – jelentős fejlődési területekre mutathat rá. Egy jól megfogalmazott menedzsment eszközként használva a vállalatoknak lehetőségük van szintet lépni és maximálisan kihasználni a fenntartható fejlődés lehetőségeit. Ez nagyon jó alapja lehet annak a paradigmaváltásnak, hogy a vállalatok értékékelése ne csak gazdasági mutatók, hanem fenntarthatósági teljesítményük alapján is történjen.” – tette hozzá Márta Irén, a szervezet ügyvezető igazgatója a 2023-as évről szóló beszámoló elfogadását követően.

A BCSDH 2024-es céljaként fogalmazta meg, hogy a tagvállalatokat és az üzleti szektort támogassa a klímasemleges működés, a biodiverzitás helyreállításához szükséges célkitűzések, a befogadó, az egyenlőséget, sokszínűséget támogató és az üzleti emberi jogokat maximálisan tiszteletben tartó vállalati kultúra és működés, valamint a legmagasabb átláthatóság megvalósítása területén.

„A polikrízis korszakát éljük, ugyanakkor a több mint 140 tagvállalattal rendelkező közösségünk hisz abban, hogy képesek vagyunk meglévő rendszereink alapvető átalakítására és ebben az üzleté a főszerep. A BCSDH célja, hogy olyan azonnali modellváltások történjenek és olyan üzleti megoldások szülessenek Magyarországon, amelyek valódi hatással vannak a hazai és a globális kihívásokra: a klímaváltozás és a biodiverzitásvesztés mellett olyanra is, mint a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek. Ezek a kihívások társadalmi, politikai hatásuk mellett közvetlenül befolyásolják a vállalatok eredményességét és alááshatják a fenntartható fejlődés megvalósítására irányuló kollektív képességünket is. Megoldásokat kell találnunk, most van itt a cselekvés ideje.” – fejtette ki ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

Ezt támogatja a BCSDH hosszú távú és éves szakmai munkája is, ahol a 2024-es évben az ember mint érték kerül fókuszba. Az évtizedet meghatározó Time to Transform 2030 keretprogram a rendszerszintű átalakítások felgyorsítására született, magában foglalva a Race to Zero kezdeményezést, segítve a magyar gazdaság klímasemlegessé válását 2050-re; a Körforgásos Gazdaság Platformot, amelynek célja a körforgásos gazdasági modellre történő áttérés felgyorsítása és az ESG munkacsoportot, amely tudásmegosztással készíti fel a tagvállalatokat a várható szigorúbb szabályozásra. „A jövő vezetői” tehetségprogram pedig továbbra is hiánypótló programként támogatja, hogy minél szélesebb körben és minél több vállalati vezető értse meg „A fenntartható vállalatvezetés irányelveit” és építse be a mindennapi vállalati működésbe.

Az esemény galériája itt tekinthető meg.

Fenntarthatósági és ESG jelentések előkészítésének lázában ég az üzleti szektor. A Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK), üzleti közösségként egyedülálló módon, de szolgáltató KKV-ként is élenjáró gyakorlatként készítette el első fenntarthatósági jelentését. Horváth János, az MVÜK Zrt. vezérigazgatójának célja a saját fenntarthatósági teljesítmény vizsgálatlán túl az is volt, hogy példát mutasson az üzleti közösség tagjai számára. Párbeszédet generálva nem csak a jelentésről, annak készítési folyamatáról, az adatszolgáltatás és transzparens működés jelentőségéről, de a tartalmat adó fenntarthatósági akciók, intézkedések sokaságáról is. Vállalatmérettől, tulajdonosi formától és iparágtól függetlenül minden cég érintett lesz abban hamarosan, hogy a környezeti, társadalmi, gazdasági és etikai működését transzparensen és elszámoltathatóan mutassa be vevőinek, finanszírozóinak, felügyeleti szerveknek – így a téma most mindenkinek releváns.

A jelentés publikálása apropójául szolgált annak a sajtóbeszélgetésnek, amelyen az MVÜK tulajdonosa és vezetője, Horváth János mellett Márta Irén, a BCSDH ügyvezetője, Dr. Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest alapítója, ügyvezetője és Fertetics Mandy, az MVÜK fenntarthatósági vezetője beszélgetett – Dintsér Andrea, az MVÜK Női Vezetői Klub vezetője moderálásával – az új elvárásokról, azoknak szükségességéről, megfelelési nehézségekről, kihívásokról.

Fenntarthatósági jelentésünk – MVÜK (mvuk.hu)

A Daikin Hungary Kft. elnyerte a Joint Venture Szövetség (JVSZ) “Companies for the Future”, azaz a “Vállalatok a jövőért” díj nagyvállalati kategóriájának első helyezését. A díjátadóra a Budai Vár Királyi Lovarda épületében került sor 300 vállalatvezető részvételével. A rangos elismerés aláírói Dr. Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnöke és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A Daikin idén ünnepli fennállásának 100‐ik évfordulóját, ezért külön megtiszteltetés, hogy a szövetség által felkért szakmai zsűri érdemesnek tartotta a Daikin márkát a jövőre vonatkozó erőfeszítéseinek elismerésre.

Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója köszönőbeszédében a következőket hangsúlyozta: „Egyik legfontosabb küldetésünk az épületállomány dekarbonizációja a hőszivattyús technológia segítségével és partnereink bekapcsolása a körforgásos gazdaságba. A küldetésünket ugyanis egyedül nem tudjuk elérni, egy jól működő ökoszisztémát kell kiépítenünk és működtetnünk a hőszivattyúzás köré. Ebben a saját munkatársainkon túl nagyon nagy mértékben támaszkodunk a szakmai oktatási intézményekre, a tervezőkre, kivitelezőkre, és természetesen a végső fogyasztókra az intézményi vagy magánberuházókra, ingatlantulajdonosokra és üzemeltetőkre egyaránt.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) közel 40 éves múlttal rendelkezik, és hazai és nemzetközi hátterű vállalatokat tömörítő szervezet. A cégcsoportokon keresztül mintegy 1000 vállalati tagja van, hazánk egyik vezető üzleti szervezete. A tagvállalatok a teljes magyar GDP mintegy egyharmadát lefedik.  A szövetség célja, hogy támogassa a tagvállalatokat, érdekképviseletet nyújtson számukra, segítse őket a tudásmegosztásban és hidat képezzen a mindenkori kormányzat és az üzleti szféra között.

A “Companies for the Future” díjat a JVSZ az OPTEN szakmai ajánlásával határozta meg. A komplex szempontrendszer olyan tényezőket vizsgált, mint a cégek által realizált folyamatos növekedés, a stabilitás, a megbízhatóság, az etikus üzleti magatartás, a fenntarthatóság, a társadalmi hasznosság, a dolgozók megtartása, valamint a dolgozói elégedettség.

A vállalatok eredményei és a szempontok mérőszámai alapján minden területet figyelembe véve a shortlist‐ből egy neves szakmai zsűri állította fel a végső sorrendet, ahol a Daikin a nagyvállalati kategória 1.helyezését nyerte el.  „Büszkék vagyunk rá, hogy egy olyan vállalatként ismernek el bennünket, amely nem csak a jövő felé néz, hanem aktívan formálja azt.” – hangzott el zárszóként a Daikin ügyvezetőjétől.

 

Bemutatkozó kisfilm >>>

A Magyar Marketing Szövetség  ‘Marketing Diamond Award’-ban részesítette a JYSK CSR programját, amelyet a Sharity Impact-al közösen tervezett és valósított meg 2023-ban, négy JYSK üzlet megnyitásához kapcsolódóan, a Sharity digitális platformjának és a Sharity nagykövetei segítségével. A Sharity impact marketingjének és hirdetési platformjának egyik komoly ereje a célzott, helyi közösségek hatékony bevonása, a cégek üzleti és fenntarthatósági céljainak megvalósítása mentén, mérhető módon.

A több, mint kétszáz főt foglalkoztató FoxPost Zrt. kiscsomag-logisztikai szolgáltatásaival szolgálja ki ügyfeleit 2014-es alapítása óta.

A fenntarthatóság olyan szemléletet jelent a társaság számára, amely a stratégiájuk és természetes működésük része. Kiemelten fontos számukra, hogy amellett, hogy felhasználóiknak kényelmet és rugalmasságot nyújtó szolgáltatást biztosítanak, korszerű és környezettudatos logisztikát építsenek. Vállalati felelősségük kiterjed mindazokra, akiket lehetőséghez segítenek logisztikai megoldásaikkal, vállalati működésüket pedig úgy alakították és alakítják ki, hogy a társadalmi-, gazdasági- és környezeti felelősség beépül a mindennapjaikba.

2020 óta készítenek GRI szabvány szerinti fenntarthatósági jelentést magyarul és angolul.

Fenntarthatósági tevékenységük legfontosabb célja a kibocsátások mérése és csökkentése. Évek óta a Greenhouse Gas Protocol Corporate Standard útmutatásait követik, de 2022-ben jelentősen változtattak kibocsátásmérési rendszerükön: egy jóval részletesebb, szélesebb körű mérési rendszert alkalmaznak, mint korábban, így már scope 1, 2 és 3 szerinti adatokat is közzétesznek. Céljuk, hogy az alaptevékenységük kibocsátásának mérésén túl a tevékenységükhöz kapcsolódó folyamatok és létesítmények kibocsátását is mérjék, valamint, hogy kibocsátásukat évente átlagosan 5%-kal csökkentsék.

Bár az áruszállítás során keletkező károsanyag kibocsátásuk adja a környezetet terhelő hatásuk legnagyobb részét, fontosnak tartják a körkörös gazdaság elvét is. Sokat tesznek a keletkező hulladék mennyiségének minimalizálásáért; így például a csomagok szállítására speciális ládákat használnak, amelyeknek élettartamát javítással növelik; illetve fóliafelhasználásukat EcoFoil fóliával oldják meg, amelyből 60%-kal kevesebb felhasználása szükséges, mint a hagyományos fóliából.

Munkahelyi energiafogyasztásuk racionalizálása érdekében is több eredményes lépést tettek az elmúlt években, így például raktárukban világítási zónákat vezettek be és lamellákat helyeztek fel a kapuikra.

Felelős működésük számos ponton megmutatkozik: ügyfeleiket a megvalósult tranzakciók után kérdőíves formában rendszeres visszacsatolásra ösztönözik, amely visszajelzéseket folyamataik fejlesztésénél alapul vesznek.  Munkavállalóikkal kapcsolatban nagy hangsúlyt fektetnek a hátrányos megkülönböztetés-mentes toborzásra, a képzésre, valamint a céggel kapcsolatos elégedettség folyamatos mérésére. Mindenki számára anonim módon biztosítják a visszajelzés lehetőségét, valamint bejelentővédelmi rendszert is működtetnek.

Fontosnak tartják, hogy magyar cégként és felelős vállalatként időről-időre kiálljanak társadalmi ügyek mellett, főként ott, ahol szakmailag a leginkább tudnak: korszerű és egyszerű logisztikai megoldást nyújtanak civil kezdeményezésekhez pl. oktatáshoz kapcsolódóan, betegséggel érintettet családok megsegítése kapcsán, vagy akár helyi közösségek támogatására.

A FoxPost megalakulásától kezdve küldetésének tekinti a fenntartható működést. A kiscsomag-logisztikai szegmens fenntarthatóságában jelentős eredményeket értek el, amely munkát továbbra is folytatni kívánják a magyarországi fenntarthatósági ökoszisztémához a BCSDH-n keresztül is csatlakozva.

Emberszemlélet címmel jelenik meg idén márciusban Gazsi Zoltán (ügyvezető igazgató, Eisberg) elnökségi tagunk első könyve. A BCSDH 2024-es fókusztémájához is kötődő mű érdekes olvasmánynak ígérkezik, amelyben a sokunk által ismert „életigenlő cégvezető” vall fenntarthatóságról, cégvezetésről, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről.

„Ez a könyv nem tartozik a hagyományos memoárok közé, műfaja nem sorolható egyetlen kategóriába: életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv, egyszersmind humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv (…) Kinek szól? Tapasztalt és kezdő cégvezetőknek; magányos farkasoknak és falkatagoknak; pszichológusoknak és coachoknak; betegséggel élőknek és gyógyulóknak, valamint mindenkinek, aki érdeklődik az emberi természet szépsége és változatossága iránt.”

„Az életszeretet 21. századi himnusza; az elfogadás és odafigyelés nagykönyve, amelyből generációktól és korosztálytól függetlenül mindenki csak tanulhat – a szó legszebb értelmében. Fantasztikus olvasmány.”
Steigervald Krisztián
generációkutató

https://www.lira.hu/hu/szerzo/gazsi-zoltan

A SPAR Magyarország felelős hazai vállalatként arra törekszik, hogy mind kereskedelmi működése, mind gyártási folyamatai során minél kevésbé terhelje a környezetet, megóvja munkatársai és vevői egészségét, egyre több hazai kis-, és családi vállalkozás termékeinek adjon helyet polcain, s a társadalmi felelősségvállalás jegyében odafigyeljen a hátrányos helyzetű csoportokra is. A cég 2023-ban több mint 200 millió forintot fordított jótékony célokra.

Rászoruló diákok iskolakezdését támogatta a jótékonysági tanszergyűjtés

Több mint 62 ezer tanszerrel és közel 2,2 millió forint értékű adománykártya megvásárlásával járultak hozzá mintegy 1600 rászoruló diák tanévkezdéséhez az INTERSPAR hipermarketek vásárlói a 2023-ban a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen harmadik alkalommal megrendezésre került Adni Öröm! tanszergyűjtő kampány során. A SPAR Magyarország a felajánlásokat további 1 millió forinttal egészítette ki.

Adni Öröm! – szebbé tették a vásárlók a karácsonyi ünnepet

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország 27. alkalommal indította el közös karácsonyi, Adni Öröm! nevet viselő akcióját „Az adományod kincset ér!” mottóval, amellyel arra hívták fel a figyelmet, hogy akár egyetlen termék adományozásával is sokat tehetünk embertársainkért az ünnepi időszakban. A segíteni akarók december 1-től adománykártyákkal támogathatták az akciót, december 14-e és 19-e között pedig az üzletlánc kijelölt üzleteiben önkéntesek fogadták a boltokban megvásárolt tartós élelmiszereket, gyerekeknek szánt édességeket. Az akció sikerét mutatja, hogy több mint 200 tonna élelmiszer gyűlt össze, mely 25 ezer rászoruló család megajándékozását tette lehetővé. Karácsony előtt a SPAR online shopban, vagy az üzletekben megvásárolt adománykártyák révén több mint 6,3 millió forint, az adomanyozz.hu weboldalon keresztül pedig további mintegy 5 millió forint felajánlás érkezett, amelyet szintén élelmiszer-ajándékcsomagokra fordítottak.

Esélyegyenlőségi futam és adománygyűjtés a SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon

816 hazai településről, és 93 országból érkeztek nevezések a SPAR Budapest Maraton© Fesztiválra, amelynek különleges apropót adott, hogy a főváros éppen a 150. születésnapját ünnepelte 2023-ban. A vállalat is jubileumot köszöntött tavaly, hiszen tizenötödik esztendeje viseli a SPAR nevét a fesztivál, kifejezve a vállalat elköteleződését az egészségtudatos életmód, az aktív sportolás népszerűsítése mellett. A rendezvény ezúttal is szolgált jótékonysági célokat: a nevezésekkel is támogathatták a résztvevők azokat a karitatív szervezeteket, amelyek bekapcsolódtak a sportfesztivál adománygyűjtő akcióiba. A kétnapos fesztivál egyik legnemesebb eseménye a 11. FODISZ Esélyegyenlőségi Futam volt, amelynek keretében fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott indulók futhattak együtt a velük szolidáris fiatalokkal, egy szimbolikus, 500 méteres távon.

Minden megmentett élelmiszer érték

A SPAR 2022-ben csatlakozott a Munch ételmentő platformhoz, amelynek révén élelmiszereket menthetnek meg a vásárlók a kidobástól. Egy féléves tesztidőszakot követően 2023 nyarától immár valamennyi SPAR és INTERSPAR üzlet lehetőséget biztosít a vevőknek arra, hogy az applikáció használatával olcsóbban jussanak hozzá közeli lejáratú élelmiszerekhez. Az sem megy veszendőbe, amelyet ilyen módon nem sikerül értékesíteni, a jó minőségű cikkeket ugyanis a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal való együttműködésnek köszönhetően hátrányos helyzetű családoknak, időseknek, betegeknek, hajléktalanoknak adják át.

Adomány a Heim Pál Gyermekkórháznak

Az egészségügy is a vállalat jótékonysági kezdeményezéseinek fontos területe. A SPAR Magyarország a Chio és a Pom-Bär termékek gyártójával, az Intersnackkel együttműködve 4,6 millió forintot adományozott a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek. A támogatást a kórház a fül-orr-gégészeti osztályának fejlesztésére fordította: olyan sebészeti műszereket szereztek be, amelyek lehetővé teszik, hogy párhuzamosan több mandulaműtétet tudjanak elvégezni, és ezáltal hamarabb kerülhessenek sorra a beavatkozásra váró gyerekek.

Négylábú társaink segítése

Menhelyen élő állatokról gondoskodik évről-évre a SPAR Magyarország az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal karöltve, amikor állateledel-gyűjtéseket szervez az INTERSPAR-okban. 2023-ban 174 alkalommal gyűjtöttek civil szervezetek a cég 33 üzletében országszerte. Ezen alkalmak során összesen több mint 17 ezer doboz kutyáknak való konzervet, 27814 darab cicáknak való alutasakos eledelt, valamint 27344 kg száraz kutyatápot és 4645 kg száraz macskatápot gyűjtöttek össze a menhelyeken lévő négylábúaknak. A fentieken túl 2023. májusában negyedik alkalommal tartotta meg a Mancs a Bajban! akciót a vállalat, melynek során 2 nap alatt több mint harminc állatvédő szervezet aktivistája harmincöt áruházi gyűjtőponton fogadta a vevők felajánlásait: a kutyáknak több mint 9 ezer kilogramm száraz tápot, 4500 doboz konzervet, míg a macskáknak több mint ezer kilogramm száraz tápot, közel 2500 doboz konzervet, 5000 csomag alutasakos eledelt és 1355 kilogramm macskaalmot gyűjtöttek, a vásárlók pedig ezen felül állatfelszerelések és tisztítószerek felajánlásával is hozzájárultak az akció sikerességéhez.

Őshonos gyümölcsfák ültetésével a karbon-lábnyom csökkentésért

A SPAR Magyarország hosszú évek óta tudatosan törekszik arra, hogy működése a környezet védelme mentén történjen. Az idei Budapest Borfesztiválon éppen ezért a partnerrendezvényét olyan keretek mentén szervezte meg, hogy az a lehető legkisebb karbon-lábnyomot hagyja maga után: a   szervezés, az energiafogyasztás, a vendégek utazása és az étkezés által keletkezett kibocsátást pedig őshonos gyümölcsfák telepítésével önkéntesen kompenzálta. A SPAR azáltal is igyekezett csökkenteni a környezeti terhelést, hogy helyi termelőktől szerezte be a rendezvényen felszolgált ételek alapanyagait, a fogások pedig helyben készültek, így nem volt szükség az ételek külön csomagolására és szállítására. A hulladékot szelektíven gyűjtötték, az érintetlenül megmaradt ételeket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével rászorulókhoz juttatták el, amit pedig ilyen módon nem tudtak hasznosítani, azt a Biofilter szállította el és dolgozta fel. A rendezvény kapcsán keletkezett, a GreenDependent Intézet által számolt 8,5 tonnányi szén-dioxid kibocsátást a vállalat – a biológiai sokféleséghez és a tájfajták megőrzéséhez is hozzájárulva – őshonos gyümölcsfák ültetésével önkéntesen kompenzálta: 392 facsemetét ültettek el oktatási és szociális intézmények kertjeiben.

Hazai termékek, fejlődő kisvállalkozások, elégedett vásárlók

A SPAR Magyarország a Hungaricool versennyel elkötelezetten segítette a kisvállalkozásokat, hogy termékeik megjelenhessenek az üzletek polcain: a 2023-as felhívásra 179 vállalkozás 301 termékkel nevezett be. A nyertes 9 új márka 37 új termékének előállítása és az INTERSPAR áruházakban való forgalmazása -a beszállítói kört is figyelembe véve- száznál is több foglalkoztatottnak ad munkát és a vállalkozói kedv élénkítésére is jó hatással van. A 2021-ben elindított Régiók Kincsei program szintén a hazai kistermelők piacra jutási esélyeit javítja. A vállalat első lépésként hat nagyvárosban – Nyíregyházán, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Hódmezővásárhelyen – alakított ki régiós központokat, az idei évtől kezdve pedig már Budapesten is elérhetővé váltak a hazai kisvállalkozások, termelők és kézműves cégek kiváló minőségű magyar termékei a program keretében.

A Roche Magyarország Kft. a svájci, részben családi tulajdonban lévő Roche-csoport tagja, amelynek kutatásait több, mint 120 éve az egészség javításának célja vezérli. Anyavállalatuk, az A F. Hoffmann-La Roche AG a világ egyik vezető biotechnológiai vállalata, a WBCSD tagja. A Roche elsősorban az onkológia, immunológia, hematológia, a központi idegrendszer és szemészet területén, valamint egyes ritka betegségek kezelésére kínál gyógyszereket. Diagnosztikai üzletáguk világviszonylatban vezető pozíciót tölt be az in vitro diagnosztika (IVD) területen. A Roche hazánkban jelenleg közel 65 klinikai vizsgálatot végez több, mint 235 vizsgálóhelyen közel 860 aktív beteg részvételével több, mint 40 indikációban.

Üzleti stratégiájuk szerves részét képezi a fenntarthatóság. Holisztikus megközelítésük integrálja a fenntarthatóság három: a társadalmi, a környezeti és a gazdasági dimenzióját, azt, hogy miként járulnak hozzá mindenki számára egy jobb holnaphoz; hogyan csökkentik a természetre gyakorolt hatásukat, valamint, hogy miként fektetnek be az orvostudomány fejlesztésébe és teremtenek munkahelyeket és biztosítanak megélhetést. Fenntarthatósági szemléletükkel – amely munkavállalóik mindennapi tevékenységét is áthatja – céljuk, hogy most teremtsék meg azt, amire a betegeknek a jövőben szükségük lesz.

A Roche termékfelügyelete (Product Stweardship) biztosítja, hogy a vállalat termékeinek, eszközeinek, szolgáltatásainak egészségügyi, biztonsági, környezeti és társadalmi negatív hatásait minimalizálják a teljes termék életcikluson keresztült az összes érdekelt fél ugyanerre való ösztönzése mellett.

A cégcsoport 2004 óta hajt végre szén-dioxid-csökkentési intézkedéseket, amelyek együttesen több mint 70%-kal csökkentették az alkalmazottankénti szén-dioxid mennyiségét. Az SBTi által biztosított keretrendszerrel összhangban dolgoznak a nettó nulla elérése érdekében Scope 1 és 2 és 3 tekintetében.

A Roche támogatja a Biológiai Sokféleség Egyezményében (CBD) széles körben közölt erőforrás-gazdálkodás elveit, valamint a genetikai erőforrások felhasználásából származó előnyök tisztességes és méltányos megosztásának elvét is.

Az etikus működés biztosítása érdekében olyan szervezetek szabványai szerint mérik működésüket, mint a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Fenntartható Fejlődés Üzleti Chartája, a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet és a vegyipar Responsible Care@ Programja. Belső szabályzataik, az ezeket megalkotó és felügyelő bizottságok működése összhangban van a WBCSD és más nemzetközi szervezetek ajánlásaival.

A vállalat teljes mértékben támogatja és végrehajtja a ENSZ Üzleti és Emberi Jogi Irányelveit (UNGP) és elkötelezett az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai, az ENSZ Globális Megállapodás 10 alapelve, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Nyilatkozata a munkahelyi alapvető elvekről és jogokról mellett.

Fenntarthatósági riportjukat csoport szinten készítik, a magyarországi adatokra vonatkozóan adatszolgáltatás történik.

A BCSDH-hoz való csatlakozásukkal a fenntarthatósági társadalmi-üzleti párbeszédek és képviseleti munka aktív részesei kívánnak lenni annak érdekében, hogy ezáltal is hozzájáruljanak a társadalom fenntartható fejlődéséhez mind környezeti, mind társadalmi, mind gazdasági szempontból.

Mi jellemzi a világot 2024-ben? Mitől függ a vasárnapi ebéd? Hogyan gazdálkodunk a természeti tőkével?  Melyek a jelen legnagyobb kihívásai? Hogyan készülhetünk fel a jövő kihívásaira? Mikor fog üzletileg megtérülni a dekarbonizáció?

„A jövő vezetői” tehetségprogram első, a fenntarthatóság stratégiai megközelítéséről szóló szakmai napján ezeket a kérdéseket jártuk körbe. Az eseményt a házigazda Siemens Energy Kft. ügyvezető igazgatója, Markus Kupetz nyitotta meg.

Márta Irén, a BCSDH igazgatója bemutatta a több, mint 140 tagot számláló szervezetet, beszélt a következő évtizedek kulcsfontosságú makrotrendjeiről, valamint azokról a zavarokról, amelyekkel jelen korunkban kell megbirkóznunk. Bemutatójában rávilágított, hogy a jövő legnagyobb kihívásai a fenntarthatóság kihívásai és kiemelte, hogy ezek közül a klímavészhelyzet, a természeti veszteség és a növekvő egyenlőtlenség a három legsürgetőbb.

A program szakmai vezetője, Szederkényi Zita bemutatta a tehetségprogram céljait és a fenntartható fejlődés alapfogalmait, gazdasági hatásait. Kiemelte, hogy ma már nem azt kell vizsgálnunk, hogy mi a fenntarthatóság, hanem paradigmaváltásra, komplex kérdések megválaszolására, rendszerszintű változásokra van szükség, ami igazi változásvezetőket kíván.

A folytatásban Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára következett, aki beszélt a fenntarthatóság történeti megközelítéséről, az ökoszisztéma szolgáltatásokról és szerepükről a gazdaságban. Emellett egy hasonlaton keresztül bemutatta hogyan működik egy ország gazdasága, azaz mitől függ a vasárnapi ebéd? A sikeres ebédhez, vagyis a sikeres gazdasághoz kell alapanyag, azaz természeti erőforrás, szakács, azaz humánerőforrás, eszközök, azaz technológia és végül kultúra és hagyományok, azaz társadalmi tőke. Ha az egyik komponenst változtatjuk, hatása van a többire.

Ezt követően a dm PR és ügyfélszolgálati csoportvezetője, Hittner Krisztina mutatta be a vállalati fenntarthatóság hármas aspektusát szélkerék ábrájukon szemléltetve, majd az egyes területeken tett konkrét tevékenységükbe is bepillanthattunk. Így jógyakorlatokat ismerhettek meg a jelenlévők a fenntartható ingatlangazdálkodás terén tett lépéseikről, a társadalmi felelősségvállalási tevékenységeikről és a bővülő fenntartható termékkínálatukról és alternatíváikról.

A délelőtt zárásaként három vállalati esettanulmánnyal, majd dilemmával találkoztak a résztevevők. Előadóink, a Folprint Zöldnyomda Kft. értékesítési igazgatója, Fodor János, a MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatója, Molnár Csaba és a Hellovelo Zrt. vezérigazgatója, Hényel Ágoston mindhárman egy-egy dilemmát vetettek fel a saját üzleti, vállalati működésük kapcsán, amelyre csoportmunka keretében keresték az új ötleteket és nézőpontokat a résztvevők. Hogyan, mivel lehet aktivizálni a megkeresésre nyitott ügyfeleket? Mi motiválná a kollégákat az elektromos kerékpárok használatára? Hogyan vezessük be és népszerűsítsük a zöldségek és gyümölcsök papírcsomágolását az áruházakban?

Ebéd után az Unilever kommunikációs menedzserének, Lengyel Krisztinának az előadása következett, amelyből megtudhattuk, hogy a felelős, fenntartható gondolkodás és megközelítés az Unilever történetének kezdetéig visszanyúló gyökerekkel van jelen a vállalat életében, beépülve a startégiájukba, mind a mai napig. Előadása során a termékekhez kapcsolódó fenntarthatósági eredményeiket termékek szemléltetésével mutatta be, valamint beszámolt egy saját innovációjukról is, amely jelentős energiamegtakarítást eredményez a jégkrémhűtők esetében és amelynek szabadalmát a piac részére szabadon elérhetővé tették.

A folytatásban Bálint Attila, az IKEA fenntarthatósági vezetője ismertette a svéd tulajdonú vállalat stratégiáját, amely három, számukra releváns kihívásra épül: a nem fenntartható fogyasztásra, az éghajlat változására és az egyenlőtlenségekre. Beszélt a már működő, fenntarthatóságot támogató tevékenységeikről, valamint a 2030-ra kitűzött céljukról, ami a klímapozitivitás és a 100%-os körforgás elérése.

A házigazda Siemes Energy fenntarthatósági törekvéseit, eredményeit és célkitűzéseit Skrinyár Mónika, a vállalat EHS vezetőjének bemutatójából ismerhették meg a résztvevők. Vállalati stratégiájukba beépül fenntarthatósági programjuk, amelynek középpontjában az energia szén-dioxid-mentesítésének célja áll teljes értékláncuk mentén.

A nap utolsó előadásában ismét tudományos górcső alá került a fenntarthatóság: Dr. Köves Alexandra, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusának elgondolkodtató előadása következett. Bemutatta az ökomodernizáció korlátait, mint a szétválasztást, a probléma áthelyezést és a visszapattanó hatást. Kiemelte, hogy a fenntarthatóság kihívásai csak máskéntgondolkodás és máskéntgazdálkodással oldhatók meg. Végül beszélt a hálózat szerepéről a gazdasági gondolkodásban, vagyis arról, hogy a világ bonyolult hálózatok rendszerét jelenti, ahol az egész egészségét kell fenntartani és amit jellemez például, hogy nincs hierarchia, vagy hogy a sokszínűség az ellenállóképesség feltétele.

A szakmai program részeként a résztvevők gyárlátogatáson is részt vettek Gyöngyös Krisztina, a Siemens Energy kommunikációs koordinátorának vezetésével. A túra során számos érdekes információt tudhattak meg a turbinalapát-gyártásról és több munkafázisba is bepillanthattak.

A napot házigazdánk ügyvezető igazgatójával, Goszták Árpáddal közös beszélgetés zárta. Az ügyvezető mesélt a vállalatnál eltöltött karrierjéről, de emellett több aktuális, a fenntarthatóság és energiagazdálkodás, energiatranzíció kapcsán releváns téma is felmerült, mint pl. az energia és annak tárolása, és hogy mindezek milyen kihívásokat tartogatnak a jövő vezetői számára. Árpád is rámutatott, hogy a ma logikus gondolkodásával az a baj, hogy a fenntarthatóság kihívásait nem lehet megoldani velük, teljesen más alapokon nyugvó, ma még szokatlannak, innovatívnak számító gondolkodásra van szükség.

Tovább a teljes galériához >>