Zöld Program, regeneratív mezőgazdaság, karbonsemleges épületek, természetalapú klímamegoldások – új együttműködési lehetőségek a Net Zero Tanácsadó Testület legutóbbi ülésén

Számos új együttműködés lehetőséget sikerült feltárni a Net Zero Tanácsadó Testület  legutóbbi, szeptember 20-i megbeszélésén, melynek célja a szinergiák kiaknázása a klímasemleges gazdaság mielőbbi elérése érdekében. Az eseményt Márta Irén, a BCSDH igazgatója moderálta, aki a Tanácsadó Testület létrejöttében jelentős szerepet vállalt.

Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete nyitóbeszédében kiemelte az együttműködés fontosságát, hiszen nagyon sokat kell tenni azért, hogy a klímacélokat tartani lehessen. A Green Deal részeként a Net Zero Industrial Partnership kezdeményezés is ennek felgyorsításához tud hozzájárulni, és ehhez kérte a résztvevők támogatását.

A több érdekelt felet tömörítő platformon a szabályozói oldal képviseletében Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és egyben az esemény házigazdája kiemelte, hogy a 2019-es Zöld Program elindítása óta is elsődleges céljuk a környezeti fenntarthatóság elősegítése, újdonságként ebben az évben már a pénzügyi rendszereken túlmutatóan, a teljes vállalati szférát is megszólították.
Kiemelte, hogy olyan szakmai együttműködésekre van szükség, mint az MNB kezdeményezésére létrejött Természetalapú Klímamegoldások munkacsoport, amelynek egyik konkrét eredménye a Természetalapú karbonsemlegesítés – piaci útikalauz vállalatoknak c. kiadvány. A Testületnek is bemutatott szakmai anyag a BCSDH és a WWF szakmai támogatásával és tagvállalatok bevonásával jött létre, amihez – erre a napra időzítve – a BCSDH  egy Vállalatvezetői Útmutatót is készített. Ez az együttműködés és a munka folytatódik.

Salgó István, a BCSDH tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta a cselekvés fontosságát, amely az Üzleti Tanácsnak is elsődleges célja, és fontos, hogy a klímatörekvések mellett a biodiverzitás megóvása és helyreállítása is kellő figyelmet kapjon, hiszen a két üzleti kockázat nagyon szorosan kapcsolódik egymáshoz.

Ehhez kapcsolódva Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a regeneratív mezőgazdaság hazai helyzetéről és lehetőségeiről számolt be, hangsúlyozva, hogy milyen fontos az edukáció, és a jógyakorlatok bemutatása, és annak megteremtése, hogy a gazdák egymástól tudjanak tanulni és ezáltal alkalmazni a talajmegújító megoldásokat. Az előre lepéshez itt is összefogásra van szükség.

Szarvas Gábor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) új elnökeként először vett részt az eseményen és ismertette az Advancing Net Zero kezdeményezésüket, amely nagyban tudja elősegíteni a klímasemleges működésre való átállást az épített környezet esetén. Ehhez egy Zéró Karbon Ajánlást is készítettek idén.

A prezentációk sorát végül Nagy Andrea, a BCSDH szakmai projektvezetője zárta, ismertetve a BCSDH éves tevékenységét a biodiverzitás témájában, továbbá előzetesen bemutatva az üzleti szféra számára javasolt szakmai ajánlásokat is.

Az eseményen bemutatkozott Kárpáti András, a Jövő Mobilitása Szövetség új elnöke.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a jelenlegi együttműködést tovább lehet erősíteni, számtalan kapcsolódó terület és szinergia van. A következő megbeszélésen a logisztika lesz az egyik kiemelt téma.

Az esemény résztvevői:

  • Barta Zsombor – országgyűlési vezető tanácsos – nemzetközi kapcsolatok referense, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács
  • Paul Fox – az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, Brit Nagykövetség
  • Juhász Anikó – helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
  • Dr. Kandrács Csaba – alelnök, Magyar Nemzeti Bank
  • Kárpáti András – elnök, Jövő Mobilitása Szövetség
  • Kocsis Kriszti – senior policy officer, Brit Nagykövetség
  • Kovács Marcell – ügyvezető igazgató (Masped), Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság képviseletében (MLBKT)
  • Márta Irén – ügyvezető igazgató, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért
  • Nagy Andrea – szakmai projektvezető, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért
  • Salgó István – tiszteletbeli elnök, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért
  • Szarvas Gábor – elnök, Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)

Az eseményről készült képgalériáért kattintson ide. 

 

A Net Zero Tanácsadó Testület, egy több érdekelt felet átfogó, szektorokon átívelő, a magyar ipar és üzleti vezetők, a kormányzat és szakmai szervezetek képviselőiből álló Tanácsadó Testület a Brit Nagykövetség és a BCSDH kezdeményezésére jött létre 2021 januárjában.