Konferencia a Francia Nagykövetség, a Budapesti Francia Intézet, a Marokkói Királyság Magyarországi Nagykövetsége és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség/Hungarian Women’s Lobby szervezésében
2016. december 9.
Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)

„…mivel valódi nemek közötti egyenlőség nélkül nem lehet éghajlati igazságosság, és mivel az egyenlőtlenségek felszámolását és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet nem szabadna ellentmondásnak tekinteni…”

A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság jelentése a nőkről és a klímaváltozásról (2011/2197(INI)), Európai Parlament, 2012. március 9.)

A föld népességének fele nőkből áll, a politikai döntésekben való részvételük mégis alacsonyabb a férfiakénál. Ez a megállapítás a környezetvédelem területén is igaz, pedig világviszonylatban a nők a leginkább veszélyeztetettek, emellett sokkal jobban ki vannak téve a klímaváltozás következményeinek már eleve abból adódóan is, hogy elsődleges szerepet töltenek be a családban, az oktatásban és az egészségügyben.
Franciaország és Marokkó, a COP21 és COP22 fogadó országai, a klímatárgyalások során kifejezték szándékukat, hogy általában nagyobb hangsúlyt kapjon a nők szerepe, valamint tapasztalatuk és tudásuk fontossága. Franciaország fejlesztéspolitikája középpontjába helyezte a női-férfi egyenjogúsággal és a nők jogaival kapcsolatos kérdéseket. Ez a téma kerül górcső alá a konferencián. A nők nagyobb bevonása a politikai döntéshozatalba összehangoltabbá teheti-e a közpolitika összes érdekeltjét? Milyen szerepet játszhatnak a nők az éghajlatváltozással kapcsolatos figyelemfelkeltésben?

Program
9.00 Megnyitó Párizs és Marrákes után : mozgósítás az éghajlat és a nemek egyenlősége körül

Anne-Marie Maskay, Első Tanácsos, Francia Nagykövetség

Nezha Riki, misszióvezető-helyettes, Marokkói Királyság Magyarországi Nagykövetsége

Makai Martina, zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

9.30 – 10.30 Panel Női-férfi egyenjogúság mint eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben

Serge Rabier, szociodemográfiai szakember, a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács tagja, a Párizs-Berlin Virchow-Villermé Közegészségügyi Központ kutatója

Hakima El Haite, miniszter, Energiaügyi, bányászati, vízügyi és környezetvédelmi Minisztérium (videóhívással) (szervezés alatt)

Csaba Kőrösi, igazgató, Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága (szervezés alatt)

Emmanuelle Pinault, a Városi diplomácia és politikai elkötelezettség igazgatója, C40 Cities Climate Leadership Group

10.30 – 11.00 Vita

11.00 – 11.30 Szünet

11h30 – 11h50 Konferencia (angol nyelven): Climate change: a view from the IPCC

Ürge-Vorsatz Diana, a Center for Climate Change and Sustainable Energy Policy igazgatója, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) 3. számú munkacsoportjának társelnöke

11.50-13.00 Kerekasztal Hogyan hívjuk fel a figyelmet az éghajlatváltozásra? Beszámolók a klímaváltozás elleni küzdelemről :

Joós Andrea, biológiatanár, a Klímanagykövetség tagja

Miriam Ekiudoko, Ebony African Organization elnöke

Szabó Rebeka, Zugló Őnkormányzata alpolgármestere

Moderátor: Sáfrány Réka, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársa és a European Women’s Lobby tagja

Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással

Információ és registráció: Jana Gottfriedova, j.gottfriedova@inst-france.hu

November 24-én az E.ON budapesti székházában bírálta el a szakmai zsűri azt az öt, utolsó fordulóba jutott pályamunkát, amelyet felsőfokú képzésben résztvevő hallgatók nyújtottak be a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) által indított „A jövő vezetői” tehetségprogramra, és egyúttal kiválasztotta közülük az idei év ösztöndíjasát is.

 „A jövő vezetői” tehetségprogram, eredendően nem diákoknak, hanem fiatal, de már vezető beosztásban dolgozó tehetségeknek szól. Célja, hogy a képzés során a vállalatuknál vezetői pozíciót betöltő fiatalok olyan szemléletet sajátíthassanak el a kifejezetten gyakorlatközpontú oktatás keretében, amely segíti őket, hogy a fenntarthatósági kihívásoknak megfelelve a környezeti felelősség, az emberi alapértékek valamint az átlátható és etikus működés alapelveit minél hatékonyabban ültessék át a cégük napi működésébe.

2015-től évente egy ösztöndíjas helyet is biztosítunk egy felsőfokú képzésben résztvevő hallgatónak, aki így már az egyetemi tanulmányai közben széleskörű ismereteket szerezhet a fenntarthatóság témájában a globális és hazai trendekről.

img_6014

„Az E.ON azért kezdeményezte a megalapítását és támogatja már harmadik éve az ösztöndíjprogramot, mert számára fontos felkészíteni a fiatalokat a jövő kihívásaira. Hiszünk a fiatalok lelkesedésében, lendületében és, hogy érdemes őket segíteni abban, hogy felkészültebben tudjanak belépni a munka világába.” – indokolta aktív részvételüket Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Zrt. marketing kommunikációs vezetője.

A 2016-os ösztöndíj pályázat fináléjába beválogatott pályázatokat – melyek azt mutatták be, hogy a pályázó hallgató egyeteme miként tehetne lépéseket a fenntarthatóság útján – a diákok egyenként prezentálták a 7 tagú zsűrinek.

„Jó volt látni, hogy ugyanazt a témát az egyes pályázók, mennyire különböző látásmóddal, egyedien közelítették meg. Voltak olyan gondolatok, amelyek még számunkra is továbbgondolásra adhatnak lehetőséget.” – tette hozzá Urbán Katalin, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. fenntartható fejlődési vezetője.

„Az egyes prezentációk kifejezetten erősek és tartalmasak voltak, mégis leginkább azok sokszínűsége ragadott meg.”– egészítette ki a szintén a zsűriben helyet foglaló Dr. Fodor Mónika, a Continental Hungaria Kft. kommunikációs vezetője.

„Jó volt részt venni a kiválasztás folyamatában. Nehéz volt a zsűri helyzete, mert találkozhattunk a fenntarthatósági probléma egészen újszerű és elgondolkodtató megközelítésével és gyakorlatias, hatékony ötletekkel éppúgy, mint mélyreható változtatásokra törekvő elemzésekkel.” – ecsetelte a zsűri munkáját Igazság Arnold, a Richter Gedeon Nyrt., PR osztályvezető-helyettese.

img_6006

Az ösztöndíjat végül Kiss Petrának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójának ítélte oda egyhangú döntéssel, mert úgy látta, hogy nem csupán a bemutató tartalma és ötletessége volt figyelemre méltó, hanem a jelölt magas színvonalú előadásmódja és egyértelmű elhivatottsága is a téma mellett.

img_6016
A szakmai zsűri további tagjai: Bába-Szabó Magda,  a Generali Biztosító Zrt. HR és kommunikációs igazgatója és Sándor Zsuzsanna, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. HR vezetője és Márta Irén, a BCSDH igazgatója.

„A jövő vezetői” ösztöndíjprogram további támogatói voltak 2016-ban: Allianz Hungária Zrt., ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., eisberg Hungary Kft., Generali Biztosító Zrt..

img_6019

December közepéig pályázhatnak fenntarthatósági és energiahatékonysági projektjeikkel a vállalkozások és az önkormányzatok, valamint a fiatalokat is bevonó programjaikkal a civil-, oktatási- és diákszervezetek az energiavilág kiemelt díjára, az Energy Globe Magyarországi díjra. A legjobbnak ítélt projektek az első hazai Energy Globe díjak elnyerése mellett a nemzetközi megmérettetésen is részt vehetnek hazánkat képviselve.

 Az Energy Globe Award díj 1999-ben egy osztrák mérnök kezdeményezésére indult, és mára a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi eseményévé vált. Immár 177 országban folyik évről évre a verseny, amihez 2016-ban az E.ON csoport támogatásával Magyarország is csatlakozik. A vállalkozói és az önkormányzati kategória mellett a fiataloknak, és az őket megszólító civil és oktatási szervezeteknek szóló kategóriában is várják a pályaműveket december 11-ig. Ezekből kategóriánként 3-3 pályaművet választ ki a független, elismert szaktekintélyekből álló zsűri.

„Míg az emberiség történelme az energiaforrások felfedezéséről és felhasználásáról szólt, a 21. század egyértelműen az energetikai innovációé. Hatalmas változások mennek végbe mind technológiai megoldások, mind társadalmi felhasználás szinten” – fogalmazott Jamniczky Zsolt az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja, az Energy Globe Magyarország díj zsűritagja.

Ifj. Chikán Attila, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöke, az ALTEO Group vezérigazgatója a nemzetközi kapcsolatok üzleti előnyeire hívja fel a figyelmet zsűritagként: „Habár az ipari energiahatékonyság alapvetése az adott vállalatokra szabott megoldások alkalmazása, egy megrendelő vagy beruházó számára sok esetben nyújtanak követendő példát a nemzetközi best practice-ek és hitelesítési pontok. A globálisan egyre inkább jellemző vállalati energiahatékonysági törekvéseknek köszönhetően követendő példák olyan tárháza áll már ma is rendelkezésünkre, amelyből minden vállalkozás megtalálhatja a maga földrajzi és gazdasági körülményeihez legjobban illeszthető energiahatékonysági modellt. Ez a smart energy management lényege. Ebben a versenyben a legnagyobb nyereség a vállalatok számára az, hogy megismerhetik a jó példákat, és emellett persze értékes díjakat is nyerhetnek.”

A vállalkozói kategóriában és a jövő generációja kategóriában 3-3 millió forintért folyik a küzdelem, míg az önkormányzatok egy fenntarthatósági témájú játszóteret nyerhetnek településüknek. A kategória győztesek kiválasztásában a közönség szavazataira is számítanak a szervezők, és a szavazók között okos, fenntartható díjak, elektromos kerékpár és smart mobiltelefonok találnak majd gazdára.

Salgó István, az ING Bank Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) tiszteletbeli elnöke zsűritagként az egyenlőség motívumát emeli ki értékként: „ A verseny szellemében beruházási értéktől függetlenül indítható bármilyen vállalati, önkormányzati, iskolai, vagy társadalmi kezdeményezés, hiszen elsősorban azt vizsgálja a zsűri, hogy saját területén milyen mértékű hatást volt képes kiváltani a projekt, és mennyire tekinthető nemzetközi méretekben is követendő példának.”

„Hajlamosak vagyunk a fenntarthatóságra kívülállókként tekinteni, azt gondolva, hogy ez nemzetközi szervezetek és esetleg nagyvállalatok ügye” – mondja Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a budapesti Közép-európai Egyetem éghajlati és fenntartható energiapolitikai kutatóközpontjának vezetője. „Azért is csatlakoztam örömmel a zsűrihez, mert az Energy Globe Magyarország díj azt az üzenetet erősíti és bizonyítja, hogy minden szinten – akár vállalati, akár önkormányzati, akár fiatalok kezdeményezésről van szó – mindnyájan tudunk tenni az élhetőbb, okosabb, környezettudatosabb mindennapokért.”

„Azt érzékelem, hogy az energia és az energiával való gazdálkodás néhány év alatt vált meghatározó témává. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy sokkal több sikertörténet és kezdeményezés rejtőzködik Magyarországon is annál, mint ami eléri például a sajtó nyilvánosságát. Ennek a díjnak a zsűritagjaként óriási változást tudunk elérni e téren” – mondja Jakupcsek Gabriella, tévés műsorvezető, közéleti személyiség.

Dr. Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese a zsűri tagjaként úgy véli: „Az energetikáról sokan azt gondolják, hogy túlszabályozott, végletesen szigorú műfaj, emberi léptékekben nehezen követhető változásokkal. Biztos vagyok benne, hogy ez a verseny mindenki számára bebizonyítja, hogy egy pezsgő és változatos szakmáról beszélhetünk, amiben a szigorú megtérülési és megfelelési kritériumok, valamint a reáliák mellett helye van a jó értelemben vett álmodozásnak, az idealizmusnak és a kreativitásnak is.”

A pályázóktól nem komplett megvalósítási tanulmányt, csupán az elbírálhatósághoz szükséges esetleírásokat és néhány azonosítási és hitelesítési adatot várnak a verseny lebonyolítói. A honlapon megtalálhatóak az elbírálás és értékelés szempontjai, illetve a nemzetközi verseny néhány korábbi pályázójának projektleírásai.

A www.energy-globe.hu honlapon december 11-ig lehet pályázni. A pályázatok kiértékelésére december folyamán kerül sor, az eredményhirdetés és a közönségszavazás pedig 2017 elejére várható.

2017-ben a díj további három kategóriával bővül majd: jövőre építőipari, DIY vagyis „csináld magad”, valamint ötletszakaszban levő projektekkel is pályázhatnak a fenntarthatóság és energiahatékonyság iránt érdeklődők.

 

A GE idén másodszorra rendezett két napos Pro-Bono Maratont a budapesti Váci Greens Irodaházban, ahol a 20 GE-s önkéntes 4 civil szervezet problémáira keresett megoldást. Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA), illetve a GE Global Operations, Working Capital Solutions, Energy Connections üzletágai és a Simplification csapat szakembereinek segítségével négy civil szervezet (Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete-Szederfa Lakóotthon, a Nógrád Várának Megmentéséért AlapítványHárom Királyfi, Három Királylány Mozgalom, ÖKA) vehetett részt 1-1 napos szervezetfejlesztő workshopon.  Az első GE Pro-Bono Maraton kapcsán már valódi eredményekkel is büszkélkedhet a csapat, ugyanis az Autisták Országos Szövetsége nemrégiben sikeresen valósította meg az ún. Info Pont projektjét, melyhez az akciótervet a GE-ben eltöltött közös munka eredményeképpen fogalmaztak meg tavasszal.

img_5222

A GE hosszútávú tervei között a jövőben egy szorosabb mentor-kapcsolat kialakítása is szerepel a civil szervezetekkel, hiszen az utánkövetés már most is része a programnak; a maratonon definiált problémát a szakemberek az esemény után is figyelemmel kísérik, segítik. A programsorozat célja, hogy a fizikai önkéntesség helyett egyre nagyobb hangsúlyt helyezzenek a képesség alapú segítségnyújtásra, tudásmegosztásra, együtt gondolkodásra. A követező maraton várhatóan tavasszal kerül ismét megrendezésre, a GE célkitűzése hogy addig is folyamatosan erősítse civil kapcsolatait.img_5250

A lehetséges 100 pontból 92-t elérve az Unilever nyújtotta a legjobb teljesítményt az idén a Dow Jones fenntarthatósági index (Dow Jones Sustainability Index – DJSI) háztartási és szépségápolási termékeket gyártó vállalatokat felölelő csoportjában. Ezzel az Unilever egyike lett annak a 24 vállalatnak, amely elnyerte az adott iparág legjobbjának kijáró Industry Group Leader címet. Az Unilever a saját iparági csoportjában az értékelési rendszer 22 kategóriájából 14-ben – köztük a vállalatirányítás, a márkamenedzsment, az ellátási lánc-menedzsment, a csomagolás, az emberi jogok, valamint a társadalmi szerepvállalás terén – végzett az élen. Az idei volt az első év, amikor az Unilever a DJSI háztartási és szépségápolási termékeket gyártó vállalatokat felölelő csoportjában szerepelt, vagyis ott, ahová az MSCI és az S&P besorolása alapján is tartozik. Korábban az Unilever az élelmiszeripari és dohányipari kategóriában szerepelt, ahol fenntarthatósági szempontból szintén vezető szerepet töltött be 15 éven át.

https://www.unilever.hu/news/press-releases/2016/Az-iparag-legfenntarthatobb-vallalata-lett-az-Unilever.html

 

Logisztika és ellátási lánc szakirányú továbbképzés – A BCE és az MLBKT közös programja – 2017. február

Jelentkezési határidő: 2016. december 15.

Bővebben: http://masoddiploma.logisztika.hu/logisztika-es-ellatasi-lanc-menedzsment/alapadatok-2/

Vállalatok a közösségek fejlődéséért címmel konferenciát rendezett a Magyar Adományozói Fórum, ahol éves díjátadó gáláját is megtartotta. A rendezvényen a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! Programját – mely eddig már 2600 diákot ért el – több kategóriában is elismerték.

A MAF Társadalmi Befektetések Díj a hazai vállalatok társadalmi felelősségvállalását elismerő szakmai díj, mely ösztönözni szeretné az üzleti szektor stratégiai szintű társadalmi szerepvállalását. A MOL Új Európa Alapítványának KÖSZ! Programját a MAF Leginnovatívabb Támogatói Program Kategóriában és a Legnagyobb Hatást Elérő Támogatói Program Kategóriában 2. díjjal, Az Év Társadalmi Befektetési Programja Kategóriában pedig 3. díjjal ismerték el, mely díjakat az Új Európa Alapítvány ügyvezetője, Gáborné Haáz Andrea vette át. Az alapítvány MOL Tehetségtámogató Programját 2012-ben, MOL Gyermekgyógyító Programját pedig 2014-ben már szintén díjjal jutalmazta a MAF.

Az Új Európa Alapítvány második évben hirdette meg KÖSZ! Programját az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben. A pályázatot a magyarországi nonprofit szervezetek és egyházi szervezetek, intézmények, mint lehetséges fogadószervezetek számára azzal a céllal írta ki, hogy az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítsanak meg a középiskolák 9-12. évfolyamos diákjai számára. A KÖSZ! Program szándéka szerint szeretné elősegíteni, hogy a helyi civil szervezetek és oktatási intézmények összefogásával új iskolai közösségi szolgálati projektek valósuljanak meg. A program hozzá kíván járulni, hogy minél több diák elvégezze a 2016. évtől az érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálatot és ennek során olyan élményben legyen része, ami motiválhatja őt a további önkéntes tevékenységre. A pedagógusok és a szakértők szerint a segítő munka a diákokban erősíti a szolidaritás érzését, a nyitottságot és az érzékenységet a társadalmi problémák iránt. 2014-2015-ben a KÖSZ! Program a támogatott szervezeteken keresztül összesen több mint 2600 diákot segített Iskolai Közösségi Szolgálatának teljesítésében összesen több mint 41 millió forint értékben.

Az elmúlt hónapban két rangos díjban is részesült a MAVIR Zrt. munkavállalói iránti felelősségvállalását méltatandó. Az Európai Unió munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi információs ügynöksége, az EU OSHA 2016-2017. évi „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” c. kampányának keretében, az „Egészséges Munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díj” fődíját vehette át a száz fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalatok kategóriában, valamint elnyerte a „Legjobb Női Munkahely” kitüntető címet 250 fő feletti vállalatok kategóriájában a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség pályázatán.

A MagNet Bank az idén hatodszorra is elnyerte Az év társadalmilag felelős bankja címet a Mastercard Év bankja versenyén, és első ízben elhozta a Legjobb lakossági hitelért járó díjat is a közösségi összefogásra építő Mentor programjával. A MagNet számára a kimutatható társadalmi, környezeti haszon létrehozása egyenértékű cél a gazdasági haszon megteremtésével. A Bank alaptevékenysége során hoz létre értéket ügyfelei döntése alapján: évente tájékoztatja őket arról, hogy mekkora összeggel járultak hozzá a Bank nyereségéhez, melynek 10%-áról közvetlenül rendelkezhetnek; ők határozzák meg, hogy a közösségi betétben elhelyezett pénzüket a Bank milyen projektek finanszírozására fordítsa; dönthetnek arról, hogy milyen mértékű díjat fizetnek számlájuk fenntartására és mely civil szervezetet segítsék bankkártyás költéseikkel.

mastercard_ev-bankja_dijatado_2016

Gazdasággépen túl címmel rendezi meg a KÖVET XXI. éves konferenciáját.

A „környezettudatos vállalatirányítás” és „vállalati társadalmi felelősség” továbbra is fontos, de új megoldásokat és utakat is kell keresnünk. Új gazdasági logika kell – ahhoz pedig nagyfokú bölcsesség és önmérséklet!

Lehetséges ez abban a világban, amelyben megszokottá vált a fajok kihalása, a túlnépesedés és túlfogyasztás, a szélsőséges időjárási jelenségek, a gazdasági és klímamenekültek áradata és a „fejlett” országok is boldogtalanok és gazdasági csapdákban vergődnek?!

Időpont

  1. december 6. (kedd) 9:30 – 17:00

Helyszín

MagNet Közösségi Ház, 1068 Budapest, Andrássy út 98.

részletes programot megtalálják az alábbi linken:

http://www.kovet.hu/rendezvenyek/xxi-kovet-konferencia-a-gazdasaggepen-tul/view/concept

 

Jelentkezni itt lehet.

További információt az alábbi elérhetőségeken kaphat:

www.kovet.hu / (1)473-2290 / info@kovet.hu