2018. szeptember 25-én a Budapest Airport Zrt. adott otthont a „A jövő vezetői” tehetségprogram utolsó szakmai napjának, mely során a résztvevők saját szavaikkal fogalmazták meg vezetői ajánlásunkat, így összegezve a vállalati fenntarthatóságról tanultakat.

A nap a résztvevők által kidolgozott, fenntartható életmód témájú projektmunkák bemutatásával kezdődött. A projektek során feldolgozott témák között volt a jövő munkahelye, a biopolimerek bevezetése, a fogyasztók felhatalmazása a termékek és származásuk nyomon követésén keresztül, egy fenntartható életmódot támogató applikáció kidolgozása, valamint a munkahelyi stressz hatásai is, melyekre a szakmai zsűri adott építő visszajelzést.

A következőkben két, már korábbi években végzett résztvevő, Katona Sarolta, a Budapest Airport Zrt. senior pénzügyi elemzője, és Csatalinácz Adrienn, a McDonald’s Magyarország Étterem Hálózat Kft. HR igazgatója osztotta meg, hogy hogyan segítette munkájukat a tehetségprogramban szerzett tudás, tapasztalat és hogyan tudták hasznosítani a program során tanult ötleteket, gyakorlatokat.

Ezt követően az évfolyam két idei résztvevője, Deliagosz Alexandra és Rehák Bálint, a BASF Hungária Kft.-től mutatták be azt az alulról szerveződő BASF Fenntarthatósági munkacsoportot, melyet a BCSDH Jövő vezetői tehetségprogramban végzett munkatársak kezdeményeztek. A munkacsoport célja a munkatársak fenntarthatósági szemléletformálása és aktivitásának növelése.

Az előadásokat követően a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója, Jost Lammers a vezetői interjú keretében tapasztalataival látta el a résztvevőket.

Márta Irén, a BCSDH igazgatója a program zárásaként útravalóval látta el az immár fenntarthatóságban jártas vezetőket, majd a résztvevők egy izgalmas repülőtér-látogatással fejezhették be az utolsó szakmai napot.

A programmal több, mint 30 résztvevő előtt nyílt ki az ajtó, hogy fenntartható szemléletmóddal egy gazdagabb, értékesebb környezetet teremtsenek életük minden pontján. A megszerzett komplex gondolkodásmód végigkíséri majd őket a jövőben megoldandó problémák során, így fenntartható, felelős gondolkozásukkal pozitív hatással legyenek vállalataik működésére és környezetükre is.

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek!

 

Köszönjük a projektmunkák zsűrijének (Bujdosó Andrea – Shell Hungary Zrt., az igazgatóság elnöke, Ifj. Chikán Attila- ALTEO Nyrt., vezérigazgató, Kelemen Attila – a Proself International Zrt., vezérigazgató, Lukács Ákos – Deloitte Zrt., szenior menedzser, Nagy Gréta – Dandelion Kft., ügyvezető igazgató, Szarvas Gábor – Budapest Airport Zrt., környezetvédelmi igazgató, Márta Irén – BCSDH, igazgató) munkáját és a Budapest Airport Zrt. vendéglátását és szakmai támogatását a naphoz.

 

A napról készült galéria ide kattintva elérhető.

A Szerethető Munkahelyek Díjat a DreamJo.bs csapata hozta létre 2017-ben, azzal a misszióval, hogy bemutassák azokat a vállalkozásokat, akik remek példával járnak elöl abban, hogyan lehet a kollégáik számára olyan környezetet teremteni, amiben öröm dolgozni. A tavaly sikeresen debütált üzleti versenyről 1 millióan hallottak országszerte és 400 céges regisztráció érkezett. Idén már kész Dreamjo.bs cégprofillal is lehet nevezni, illetve a nagyvállalatok számára is megnyitottuk a verseny, akiket külön kategóriában díjazunk.

A részvétel országos és továbbra is ingyenes.
A nevezési időszak elindult és 2018 október 31-ig tart! Kerüljetek fel a szerethető munkahelyek térképére 2018-ban! https://szerethetomunkahelyek.hu/hu

Az ING Bank megkezdi 500 milliárd eurós hitelállományának az átalakítását a párizsi megállapodás céljainak elérése érdekében, miután kidolgozta a 2˚ befektetési kezdeményezés (2˚ii) szerinti pontos módszert. A Párizsi Megállapodás célja, hogy az éghajlatváltozás következtében a globális felmelegedés maximum két fok vagy annál alacsonyabb legyen.

Az ING már több éve dolgozik azon, hogy hogyan lehet a klímaváltozás hatását a hitelezési portfolión a leghatékonyabban mérni. Miután először emisszió-finanszírozási alapon történő megközelítéssel próbálkozott, amelyet végül is nem lehetett használni, más módszereket keresett a méréshez és a hitelportfolió átalakításához.
2018 elején az ING 2˚ii-val együttműködve kiterjesztette a vállalati hitelezési portfoliókra a kezdeményezés tőke – és kötvényportfóliókra meglévő 2 ° C-os forgatókönyvi elemzési keretét – az úgynevezett Párizsi Szerződés Tőke Átmeneti Felmérés, másként a PACTA eszközét. Ennek eredményeképpen a 2˚ii és az ING együttesen vezető szerepet töltött be, és sikeresen kifejlesztett egy olyan módszertant, amely alapul szolgálhat a nemzetközi bankok számára a tudományos alapokon kijelölt céljaikra vonatkozóan. Az ING ezt nevezi Terra megközelítésnek.


„Nagy örömmel tölt el, hogy olyan multinacionális bank, mint az ING, segített nekünk kidolgozni ezt a módszertant pénzügyi szolgáltatók számára ” – mondta Jakob Thomä, a 2˚ii ügyvezető igazgatója. „A módszertan – és ennek eredményeképpen 2 ° C-ra igazított portfóliók – fontos szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Reméljük, hogy a többi bank követni fogja és elfogadja ezt a módszert. ”
Más mérési módszerekhez képest ez a tudományos alapú megközelítés végső soron jelentős hatást gyakorolhat, mivel lehetővé teszi a bankoknak, hogy pénzüket olyan technológiák finanszírozása felé irányítsák, amelyek alacsony széndioxid-kibocsátású jövőt támogatnak azok helyett, melyek csak a szénben gazdag múltat mérik.
A megközelítés azokra az ágazatokra összpontosít, amelyek a legtöbb üvegházhatást okozó gázkibocsátást eredményezik. Azokra a technológiai változásokra is összpontosít ezen kívül, amelyeket az említett ágazatokban a vállalatoknak meg kell tenniük annak érdekében, hogy összhangba kerüljenek a Párizsi Megállapodás éghajlati céljaival.
Nem elegendő például az autógyártók számára a károsanyag-kibocsátás csökkentése kevesebb benzinüzemű személygépkocsival – még több elektromos autót is szükséges gyártaniuk.
„A bankoknak felelősségük van abban, hogyan finanszírozzák a változásokat és mi teszünk is érte” – mondta Isabel Fernandez, az ING Wholesale Banking vezetője, aki bejelentette a Terra módszert a San Franciscoi Globális Éghajlati Csúcstalálkozón. „Hisszük, hogy a Terra lehetővé teszi számunkra, hogy valódi különbséget tegyünk.”
A PACTA eszközhöz hasonlóan a Terra szintén nyílt forrású. Az ING együttműködik más bankokkal és érdekelt felekkel, hogy ösztönözze őket arra, hogy ezzel a módszertannal dolgozzanak.
„Minden bank számára előnyös lesz ez az iparági szabvány, nagyobb átláthatóságot ad a párizsi megállapodás éghajlati céljaival való összehangolásukhoz, és ennek következtében a kollektív hatékonysághoz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben” – tette hozzá Fernandez.
Bővebben: www.ing.com

Bővebb informáciért tekintse meg az ING videóját.

Sűrű időszakon van túl az ALTEO, hiszen az utóbbi hónapokban több mérföldkőnek számító eredményt is elért a vállalat a fenntarthatóság területén: elkészült a cég 2. Fenntarthatósági Jelentése, valamint megkezdte tesztüzemét a régióban egyedülálló akkumulátoros villamosenergia-tároló.

Nyár végén átadták azt a Kelet-Közép-Európában és Magyarországon is egyedülálló akkumulátoros villamosenergia-tároló létesítményt, amelynek megvalósítására, tesztüzemére és integrációjára közel 500 millió forintot nyert a vállalat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A támogatott program keretein belül létrejött projekt, amely a magyar villamosenergia-rendszer támogatásán túl az időjárásfüggő energiaforrások hasznosításának tervezhetőbbé tételére fókuszál, összesen 1,1 milliárd forintból valósul meg.

A projekt első szakaszaként készült el a most átadott villamosenergia-tároló, amelynek az üzembe helyezése után megkezdődik a tesztelési időszak és a működési tapasztalatok begyűjtése. A K+F projekt további fázisaiban sor kerül még a meglévő szabályozó központ fejlesztésére, egy villamos energia alapú hőtermelő berendezés létesítésére és az időjárásfüggő termelőegységek magasabb szintű piaci (szabályozási központi) integrációjára is.

Ugyancsak az elmúlt hónapok eseményei között szerepel az is, hogy az ALTEO kiadta a második Fenntarthatósági Jelentés is, amely bemutatja, hogy mit tesz az ALTEO a fenntartható vállalatirányítás zászlaja alatt. Az ALTEO egyébként tavaly döntött úgy, hogy példamutató módon elkészíti első Fenntarthatósági Jelentését. A 2016-os jelentés akkora sikert aratott a szakmában, hogy elnyerte a Deloitte Zöld Béka Díjat.

 

 

A vállalat aktuális jelentéséből kiderül többek között, hogy:

  • a vállalat munkavállalóinak száma közel 15%-al nőtt 2017-ben;
  • a vállalat beépített villamos teljesítményének 23%-át megújuló erőművek adták;
  • összesen 5 706 óra képzést biztosított az ALTEO, átlagosan fejenként többet, mint 25 óra;
  • 2017-ben a beszállítók 95%-a magyar vállalkozás volt.

A felelős vállalatirányítás gyakorlati ismérveire, illetve az ALTEO fenntarthatóság iránti elköteleződésére sokan voltak kíváncsiak az 56. Közgazdász-vándorgyűlésen, ahol ifj. Chikán Attila osztotta meg a saját tapasztalatait a hallgatósággal.

Fenntarthatósági szempontból a MOL továbbra is az egyik vezető vállalat a közép-kelet-európai régióból, amely bekerült a világ legjobbjai közé. A vállalat immár három egymást követő évben szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Indexben.

A RobecoSAM által végzett éves fenntarthatósági elemzés eredményeképpen a MOL az Upstream valamint az integrált olaj- és gázipari cégek világrangsorában a legjobb 15% közé került fenntarthatósági teljesítménye alapján, és az egyetlen feltörekvő európai vállalat az Indexben.

1999-es alapítása óta a Dow Jones Fenntarthatósági Index a vállalatok környezeti és társadalmi teljesítményét, valamint gazdasági fenntarthatóságát vizsgálja, és a tagságot csak azon társaságoknak ítélik oda, amelyek a saját iparágukon belül a legjobbak közé tartoznak a megadott fenntarthatósági kritériumok alapján. Az index a fenntarthatósági mérőszámok (23 elsődleges és 100 másodlagos kritérium) széles skáláját felvonultató összehasonlításon alapul. Éppen ezért csak a legjobbnak számító vállalatok kerülhetnek be a Dow Jones Fenntarthatósági Indexbe.

A fenntartható fejlődés iránti hosszú távú elkötelezettsége miatt a MOL különösen büszke arra, hogy az iparágon belül a kiemelkedő környezeti, szociális és irányítási eredményeket felmutató társaságok közé választotta mind a Dow Jones Fenntarthatósági Index, mind az MSCI Globális Fenntarthatósági Index, mind pedig a Sustainalytics besorolása szerint. Hosszú távú stratégiai átalakulásának részeként a MOL célja, hogy üzleti tevékenysége során továbbra is szem előtt tartsa a széndioxid kibocsátás csökkentését.

A fenntartható termékek és szolgáltatások iránti kereslet és kínálat alakításával a vállalatok sokat tehetnek a fenntartható életmód általánossá tétele érdekében – hangsúlyozták a vállalatvezetői kerekasztal-beszélgetések résztvevői júniusban és szeptember első felében, amelyeken az Action 2020 Magyarország program keretén belül a Fenntartható életmód volt a téma.

.

.

Júniusban és szeptemberben került sor a BCSDH vállalatvezetői kerekasztal-beszélgetéseire.  A megbeszélések célja az volt, hogy meghatározzák a Fenntartható életmód témában azokat  fókuszterületeket, ahol a BCSDH konkrét ajánlásokat és akciókat tud megfogalmazni az üzleti szektor számára. A kerekasztal-beszélgetés helyszíneit a BCSDH 4 tagvállalata, a Legrand, a Daikin , a Heineken és az ING Bank biztosította.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy minden vállalat számára, iparágtól és mérettől függetlenül, nagy lehetőségek nyílnak ezen a területen. Az új üzleti modellek bevezetése, főleg a körforgásos gazdaságé, nemcsak a kevésbé környezetterhelő termelést teszi lehetővé, de a költségek csökkenését is eredményezi, amely a fenntartható termékek elérhető árához járul hozzá. Több szektorban is érzékelhető a kereslet növekedése a fenntartható termékek és szolgáltatások iránt, a fogyasztók szemléletformásában a vállalatokra és márkáikra nagy szerep hárul.

A BCSDH célja, hogy az október 18-i éves üzleti ebédjén és az erre megjelenő kiadványban olyan ajánlásokat és akciókat fogalmazzon meg az üzleti szektor számára a fenntartható életmód területén, ahol valódi hatást tudnak elérni a vállalatok, valamint olyan üzleti megoldásokat mutasson be, amelyek könnyen adaptálhatók más vállalatok számára is.

Az Action 2020 program 2018-as főtámogatója a Mastergood és a Nestlé, kiemelt támogatója az Alteo, a McDonald’s, a MOL és az Unilever, támogatói pedig: Allianz, E.On, Essity, Folprint, Hungarocontrol, HVG, KPMG, Rossmann.

Az eseményekről készült képeket a galériában tekintheti meg.

A MagNet Bank a gazdasági haszonnal egyenértékű jelentőséget tulajdonít a tevékenységével megtermelt környezeti és társadalmi értékeknek.

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül.

Pénzintézetként úgy tudunk a legdirektebb módon pozitív hatást gyakorolni, ha olyan beruházásokra, tevékenységekre helyezünk ki forrásokat, melyek hozzátesznek a világhoz.

Fontos számunkra, hogy az így kifejtett hatásunkat – a többi értékalapú bankhoz hasonlóan – mérni, számszerűsíteni tudjuk. Ebből az igényből született meg az új Impact Scorecard rendszer, aminek a működtetéséhez, adatokkal való feltöltéséhez most a hitelezett ügyfeleink segítségét kérjük. A mérés, ugyanis, az ügyfélkörünk által szolgáltatott adatokat összegzi, így hoz létre egyetlen mérőszámot, amely megmutatja a MagNet által kihelyezett hitelek hatását.

Miről ismerszik meg az értékteremtő vállalkozás?

Az, hogy mi mekkora értéket képvisel, kicsit sem triviális. Hosszú utat tettünk meg, mire – nemzetközi standardokat is figyelembe véve – meghatároztuk, milyen paramétereket mérjünk. Ilyen ismérvek például a működés átláthatósága, a méltányos munkahelyi feltételek megteremtése, a környezeti szempontok figyelembevétele, vagy csak egyszerűen épp a rendszeres adófizetés.

Miért jó értékszemlélettel működni?

A nyilvánvaló jóérzésen túl, az értékteremtés megkülönbözteti a versenytársaitól, lojális ügyfélkört eredményez és megtartó ereje van a munkatársai felé is. Sőt, a MagNet Banknál döntő fontosságú szempont lehet a hitelbírálat folyamán. Kollégáink örömmel segítenek abban, hogy miként teheti vállalkozása mindennapi működését még inkább értékközpontúvá.

Párizsi Megállapodás, 17 fenntartható fejlődési célkitűzés, amelyeket a világ állam és kormányfői 2015. szeptember 25-27. közötti csúcstalálkozóján fogadtak el.

A Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) Employer Branding Tagozata a hazai munkáltatói márkaépítés hazai intézményi formálója negyedik alkalommal hirdeti meg az Employer Branding Awardot.

 

A pályázat egyedülálló, mert a legjobb hazai munkáltatói márkaépítési gyakorlatokat jutalmazza és mutatja be a szakmai közönségnek. Az Employer Branding Award 2018 azon HR és kommunikációs szakemberek, részlegek együttműködését hivatott elismerni, melyek a legkiválóbb éves Employer Branding stratégiákat és kampányokat dolgozták ki, hajtották végre, mind a szervezeten belül, mind a munkaerőpiacon. A Díj segít összegyűjteni és közzétenni a legjobb gyakorlatokat annak érdekében, hogy munkahelyeink minél örömtelibbek, egészségesebbek és igényesebbek legyenek. A nagy érdeklődést az is bizonyítja, hogy a tavalyi díjátadón már mintegy 130 HR- és kommunikációs döntéshozó képviselte vállalatát. Az idei pályázaton is közép-, illetve nagyvállalati kategóriákban nevezhetnek a munkáltatók. A vállalatok két szakmai kategóriában nevezhetnek: éves Employer Branding stratégia bemutatásával, illetve rövidebb munkáltatói márkaépítési kampányokkal lehet nevezni a 2018-as évből.

 

„A hazai piacot tekintve egyre inkább kijelenthető, hogy az új toborzás a megtartás, ugyanis a munkaerőpiac hazai korlátaihoz ért. Ezt egyre több vállalat ismeri fel és fordítanak egyre nagyobb figyelmet arra, hogy munkatársaik valóban szeressenek munkahelyükre bejárni. Ezt az örömteli folyamatot segíti az Employer Branding Award. A toborzásban nagyobb szerep jut a pályázói élménynek, a megtartásban pedig a munkavállalói élményeknek. A mesterséges intelligencia és a különböző digitális megoldások a HR-t is elérték.  Sok esetben nem működnek az eddigi „bevált” módszerek, szakítani szükséges az eddigi hagyományokkal és új HR-kommunikációs megoldásokat javasolt alkalmazni a munkaerő-bevonzás és-megtartás érdekében. A pályázattal azt szeretnénk elérni, hogy mutatkozzanak be a legjobbak közép- és nagyvállalati kategóriában, így állítva mércét versenytársaiknak, tartva tükröt a magyar munkáltatók többségének.” – mondta Kádár Balázs, az MPRSZ elnökségi tagja, az Employer Branding Award létrehozója.

 

A Díj rendelkezik egy saját honlappal is, ahol az összes fontos információt egy helyen megtalálhatják az érdeklődök: www.employerbrandingaward.hu. A pályaműveket az ország meghatározó HR- és kommunikációs szakembereiből álló független szakmai zsűri fogja értékelni. A zsűri összetétele itt látható:  http://www.employerbrandingaward.hu/ertekeles/#zsuritagok

 

Újdonság, hogy az Employer Branding Award bekerült a Kreatív által jegyzett PR Toplistába, így a díjazott vállalatok együttműködő partnerei  (ügynökségek) számíthatnak utólagos pontjóváírásra.

 

A jelentkezéseket és a pályázatok leadását 2019. január 10-ig várja a Magyar PR Szövetség kizárólag elektronikus formában az Employer Branding Award honlapon keresztül. A pályázati kiírás a honlapon egyben is megtalálható pdf formátumban. Az eredményhirdetés és ünnepélyes díjátadó 2019 tavaszán várható.

 

 

További információ:

Kádár Balázs         MPRSZ elnökségi tag, Employer Branding Tagozat vezetője

Mobil:                    +36 30 282 1336

E-mail:                   info@employerbrandingaward.hu

Az ideális munkavállaló megtalálása nem lett egyszerűbb az elmúlt évhez képest, ráadásul a fluktuáció mértéke sem csökkent. Mit tehet a HR egy ilyen kihívássokkal teli munkakörnyezetben? Milyen eszközeik vannak erre a szakembereknek? A hazai HR trendeket és fizetéseket vizsgáló HR Trends and Salary Survey 2018 többek között ezekre a kérdésekre is választ ad.

A kutatás főbb megállapításai:

  • Folyamatos a toborzás: a megkérdezett vállalatok több mint fele még keres munkavállalót állandó pozícióra idén, míg közel harmada ideiglenes munkakörre toboroz jelölteket.
  • Bizonyos területeken égetőbb a munkavállalók keresése: az értékesítés, a termelés és az IT lesznek az év hátralevő részében a legaktívabb álláskínálók.
  • A toborzásban is vannak népszerű eszközök: a munkatársi ajánlást tekintik a leghatékonyabb és legsikeresebb módszernek.
  • Hasonló problémákkal küzdenek a jelöltek: a nyelvismeret és bizonyos „soft skill”-ek hiánya komoly probléma a jelölteknél.
  • Változatlan fluktuáció: hasonlóan alakul a fluktuáció mértéke a vállalatok többségénél, mint tavaly. Egy pozíció betöltésére legalább egy-három hónapra van szükség.

 

A teljes cikk és a letölthető kutatás itt érhető el: https://www.randstad.hu/workforce360/archivum/a-hr-aktualis-kihivasai-es-trendjei_225/

A Nemzetközi Zöld Építés Hetének egyik programjaként a Platio napelemes térkő fejlesztőjének szakembere mutatja be az innovációt, valamint megismerhetnek egy pilot projektet, mely a Prologisnál valósult meg.

A járdák, terek és egyéb burkolt felületek napközben rengetek energiát nyelnek el. A magyar startup vállalkozás a Platio Solar Paver napelemes térkövek segítségével ezeket a felületek is a megújulóenergia-termelés szolgálatába állította.

A Platio segítségével a napelemek az épített környezet részévé válnak. Napelemes térkövek százait egymáshoz kapcsolva terek és járdák jönnek létre, amelyek napközben összegyűjtik a rájuk sugárzott energiát. Az így termelt zöld áram felhasználható városokban, épületeknél vagy akár otthonokban is.

A Prologis Park Budapest-Harbor lett idén januárban az első olyan logisztikai park a világon, ahol ezt a zöld technológiát alkalmazzák a napi működés során.

A térburkoló elemeket a Prologis Park Budapest-Harbor elektromos töltőállomása melletti járdába építették be, összesen 4,7 négyzetméternyi területen. A tapasztalatokról hallhatunk a vállalat szakemberétől.

Előadók:

Csende Gergely, marketing – Innovatív Térburkolatfejlesztő Kft.

Lippai Rita, projekt menedzser – Prologis Inc.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, e-mailen jelentkezzen a fodor.zsuzsa@hugbc.hu e-mail címen.