„A Master Good cégcsoport üzleti filozófiája a környezettudatos fenntartható irányítás. Számunkra a fenntarthatóság a gazdálkodás jelenét és egyben jövőjét is jelenti. A fenntarthatóság iránti elkötelezettség egy olyan küldetés a számunkra, amelyben kötelességünknek érezzük, hogy a környezetvédelmi kihívások kezelésében is élen járjunk. Elkötelezettek vagyunk a környezeti felelősségvállalás területén, így hazánkban elsőként valósítottuk meg a teljes körforgásos gazdálkodást.”

Bárány László, ügyvezető igazgató

 

Cég neve:

Master Good Kft.

Megvalósítás éve:

folyamatos

Célterületek:

Klímavédelem, klímaadaptáció, Hulladékgazdálkodás, Körforgásos gazdaság

A program célja:

A Master Good Kft. egy olyan magyar élelmiszeripari cégcsoport, amelynek feladata, hogy az emberek számára kiváló minőségű élelmiszereket állítson elő. Mint a baromfiipar vezető szereplője, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a legzöldebb baromfiipari vállalkozás legyünk Európában. A jövőbe mutató teljes körforgásos gazdaság modellt azért is hoztuk létre, hogy példát mutassunk, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fenntarthatósági elkötelezettség mellett a környezetvédelmi kihívások kezelésére is oda kell figyelniük a gazdasági szereplőknek.

A program intézkedései, vállalásai:

Magyarországon elsőként valósítottuk meg a teljes körforgásos gazdálkodást. Az elmúlt években nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a zárt integráció egész területére vonatkozó működést környezetkímélő megoldásokkal fejlesszük. Olyan állattartó modellt hoztunk létre, mely a legkorszerűbb technológiával, többek között a természetes fényt biztosító ablakokkal és komputer vezérelt szellőztető berendezésekkel rendelkezik. Az irányítás, a gépesítés és a technológia alkalmazása csökkenti a környezeti hatásokat, azonban az elérhető maximális állatjólétet garantálva a leghatékonyabban biztosítja az állatnevelést. Az egész világon csak mi rendelkezünk olyan baromfiteleppel (Flagship farm Baktalórántháza), amely a McDonald’s Mintagazda minősítést megkapta. A modern innovatív megközelítés és a progresszív praktikus gazdálkodás helyezi ezt a telepet előtérbe. Az egészséges és fenntartható környezetért tett szakmai zöldmezős beruházási projektünk a Szervesanyag Kezelő Központunk üzembe helyezése, mely a jelenlegi legkorszerűbb műszaki és biotechnológiai géprendszerrel rendelkezik. A kutatásfejlesztési projekt során olyan környezetkímélő eljárást, illetve gépesítést alkalmazunk, amely ipari méretekben teszi lehetővé a mélyalmos baromfi istállótrágyák feldolgozását és sterilizációját, az így kapott fermentátumot (trágya pelletet) pedig szerves tápanyagként értékesítjük, és újra hasznosítjuk a talajba juttatva. További lépéseink között van egy 15 hektárnyi napelempark üzemeltetése, a használt technológia és a vállalati folyamatok folyamatos fejlesztése a klímaváltozás tekintetbe vételével, környezettudatos csomagolóanyag beszerzése, valamint az élelmiszer-hulladék megfelelő kezelése.

A program hatása és eredménye:

A fenntartható termelés megvalósítása és a fogyasztók felé a minőség biztosítása, mint magyar élelmiszeripari cégcsoportnak, nagy kihívást jelentett számunkra. A cél elérését követően azonban mára elmondhatjuk, hogy a termelés során a csirke csipogásán kívül mindent hasznosan feldolgozunk A telepített napelemeink segítségével – ami ugyan befektetés az indulásnál, de később az energiamegtakarítás révén csökkenti a működési költségeinket – a cégcsoport összáramellátásának 2023 végéig több, mint egyharmadát fedezzük zöld energiával.

Kapcsolódó linkek:

Mit teszünk a fenntarható jövőért | Master Good

Kezdőlap – Tanyasi Csirke

Kapcsolódó kulcsszavak:

körforgásos gazdálkodás az élelmiszeriparban

A Nestlé globális kezdeményezésének részeként hazánkban 2013-ben indult el az „Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért” partnerprogram, egy, az üzleti szektoron, kormányzaton és oktatáson átívelő összefogás, hogy a fiatalok a megfelelő tudással és készségekkel felvértezve vágjanak neki a munka világának. A Nestlé mellé számos vállalat, oktatási intézmény sorakozott fel, hiszen a közösen kitűzött célokat csak hatékony együttműködéssel érhetjük el.

Noszek Péter, ügyvezető igazgató

 

 

Cég neve:

Nestlé Hungária Kft.

Megvalósítás éve:

2013 óta

Célterületek:

Foglalkoztatás, Oktatás és képzés

A program célja:

 

A Nestlé Hungáriánál aktív szerepet kívánunk vállalni a fiatalok munkaerőpiaci integrációjában, képzési-, fejlődési- és attraktív karrierlehetőségeket kínálva a számukra. 2013-ban ezért hoztuk létre a Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért kezdeményezést. Új célkitűzésünk és egyben vállalásunk, hogy 2030-ra világszinten 10 millió fiatalnak segítünk munkalehetőséghez jutni. 2021 és 2025 között további 250 gyakornoknak szeretnénk valós tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítani.

 

A program intézkedései, vállalásai:

 

A Nestlé globális kezdeményezésének részeként hazánkban 2014-ben indult el az „Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért” partnerprogram, egy, az üzleti szektoron, kormányzaton és oktatáson átívelő összefogás, hogy a fiatalok a megfelelő tudással és készségekkel felvértezve vágjanak neki a munka világának. A Nestlé mellé további 16 vállalat sorakozott fel, hiszen a közösen kitűzött célokat csak hatékony együttműködéssel érhetjük el. A program elemei Magyarországon

  • Az Alliance 4 YOUth partnerprogram keretei között mentorprogramot szervezünk egyetemisták számára.
  • 2016-ban indult a Nestlé Hungária és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban: Szent István Egyetem) közötti együttműködés, amely a stratégiai megállapodás megújításával 2020-ban is folytatódott. A Nestlé és az egyetem közös kurzusán az első három évben közel 90 hallgató vett részt, a program kibővítésével pedig több projektfeladat megoldásába vontuk be a diákokat, illetve gyakorlati helyeket biztosítottunk számukra. A járványhelyzet miatt 2020-ban virtuális oktatással és online előadásokkal támogattuk a szakma iránt érdeklődők munkáját, azt követően pedig jelenléti oktatásban zajlik a Nestlé Kurzus. A kurzussal elért hallgatók száma meghaladja a 200 főt.
  • Magyarországon három Nestlé gyár működik, Szerencsen, Diósgyőrben és Bükön. Mind a három gyárban nyitott lehetőség van a diákok számára a nyári vagy egyetemi szakmai gyakorlatuk elvégzésére, így nem csak releváns tapasztalattal gazdagodhatnak, de betekintést nyerhetnek egy üzem működésébe is. Büki gyárunkban 2021 szeptemberétől, Szerencsen 2023-tól elindult a duális képzés is, amely keretei között középiskolások aktív tanulmányaik mellett tudnak gyári tapasztalatokat
  • 2017-ben a fiatalok vállalkozási kedvének ösztönzésére startup együttműködéseket támogattunk és mentoráltunk a Nestlé NOAH kezdeményezés keretében. 2018-ban elindult a Team Up! kezdeményezés, melyben a K&H Csoporttal és további 3 hazai nagyvállalattal fogtunk össze és működünk együtt annak érdekében, hogy 2018 és 2020 között együttes szakmai erővel támogassuk a hazai startup ökoszisztémát, és 100 startup sikeressé válását nemzetközi szinten is.
  • 2021-ben új kezdeményezéssel folytatta a munkát az összefogás. Az Alliance 4YOUth mentorprogram részeként 9 vállalat vezetője vállalta, hogy öt hónapon keresztül mentorálja a kiválasztott résztvevőket, továbbfejlesztve a fiatalok soft skilljeit és kapcsolatépítési, networking képességeit, kapcsolati tőkéjüket. Az összefogásban a Nestlé Hungária mellett az Adecco, a Dentons, a Flow, a Humánia HRS Group Zrt., a METRO Cash & Carry, a Molson Coors Beverage Company, a NielsenIQ és a Wolt vezetői vettek részt. A programba az ország minden pontjáról érkeztek hallgatók, többek között a győri Széchenyi István Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetemről is. A program 3 évfolyamában összesen 91 fiatal vett részt.

 

A program hatása és eredménye:

 

Eddig összesen 16 pályaorientációs, gyakorlati készségfejlesztő, munkaerőpiaci elhelyezkedést segítő workshopot és 12 kerekasztal-beszélgetést tartottunk 9 érintetti szervezet részvételével, több mint 15 ezer fiatalt elérve tevékenységünk során.

2017 és 2020 között a Nestlé Hungária 192 főt foglalkoztatott gyakornokként valós munkatapasztalatszerzési lehetőséget biztosítva a számukra. Ezen felül további 994 30 év alatti fiatalnak nyújtott elhelyezkedési lehetőséget. A duális képzésben az első három évben közel 90 hallgató vett részt.

2021 és 2024 júniusa között a Nestlé Hungária összesen 2107 fő 30 év alatti fiatal új munkavállalót alkalmazott, akik közül 240 főnek gyakornokként biztosított lehetőséget.

 

Kapcsolódó linkek:

 

Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért | Nestlé (nestle.hu)

 

Kapcsolódó kulcsszavak:

 

fiatalok foglalkoztatása

 

„A Syngenta a világ vezető agrárvállalata, amely hatékony növényvédelmi termékekkel és magas hozamokat biztosító vetőmagokkal látja el gazdálkodók millióit világszerte. Ez nem csak lehetőség, hanem felelősség is számunkra, hogy érdemi lépéseket tegyünk a fenntartható, a természeti sokszínűséget támogató megoldások mellett. Stratégiánkban ezért is jelenik meg hangsúlyosan és konkrét vállalásokkal a biodiverzitás és klímavédelem témája, és bízunk benne, hogy más vállalatoknak, továbbá iparági szinten is követendő példát mutathatunk.”

Pogány Éda, fenntarthatósági vezető, Syngenta Europe

 

Cég neve:

Syngenta Magyarország Kft.

Megvalósítás éve:

2022-től

Célterületek:

Klímavédelem, klímaadaptáció, Biodiverzitás, Érintett felek, helyi közösségek, Fenntartható ellátási lánc

A program célja:

Célunk, hogy 2030-ra a saját működésből származó kibocsátásunk és energiafelhasználásunk mértékét 38%-kal csökkentsük a 2022-es szinthez képest. Mivel szénlábnyomunk nagy részét a beszállítói láncunk teszi ki, így velük együtt dolgozunk azon, hogy hatékonyabbá tegyük a gyártási folyamatokat és feltérképezzük a karbonsemlegességhez vezető legjobb utat.

Naponta 8 milliárd ember élelmezéséhez elegendő, biztonságos élelmiszert kell előállítani világszinten, ezzel együtt csökkenteni kell az ágazat környezetre gyakorolt hatását és ellensúlyozni a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait.

Egyszerre kell tehát törekedni:

  • az ágazat kedvezőtlen környezeti és társadalmi hatásainak csökkentésére,
  • a természeti erőforrások és a talaj egészségének helyreállítására, és
  • a biológiai sokféleség növelésére, továbbá
  • a megnövekedett élelmiszerigény kielégítésére.

A program intézkedései, vállalásai:

A termelőkkel és más érintettekkel együttműködve a közelmúltban négy fenntarthatósági prioritást fogalmaztunk meg:

1.Magasabb hozam, kisebb környezeti hatással

A világ folyamatosan növekvő népességének ellátása érdekében terméshozam növekedést érünk el úgy, hogy folyamatos innovációval és fenntartható technológiák alkalmazásával csökkentjük a mezőgazdaság környezeti hatásait.

Olyan fenntartható, innovatív megoldásokat fejlesztünk és teszünk széles körben elérhetővé, amelyek hatékonyabbak, célzottan alkalmazhatók, és előnyöket biztosítanak a természet, a termelők és a fogyasztók számára egyaránt.

 

2.A talaj és a természet megújítása

A regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok bevezetésének elősegítése

A regeneratív mezőgazdasági technikák alkalmazásával, illetve a tápanyagok és növényvédőszerek precíziós használatával hatékonyan javítható a talaj egészsége és növelhető a biodiverzitás. Kutatásaink e területen arra irányulnak, hogy tudományos módszerekkel kimutassuk, hogyan lehet a regeneratív gyakorlatot hatékonyan alkalmazni változó agroklimatikus körülmények között.

 

3.A termelők jóllétének javítása

A kistermelők jövedelmezőségének javítása, a vetőmagokhoz, növényvédelemhez, finanszírozáshoz, piacokhoz és a szükséges ismeretekhez való hozzáférés biztosításával

A Syngenta szakemberei folyamatosan képzik magukat az agronómia legfontosabb és gyorsan változó területein, és naprakészek a digitális, internet– illetve MI-alapú megoldások terén is, hogy nap mint nap személyreszabott tanáccsal tudják ellátni a kistermelőket is.

 

4.Fenntartható vállalati működés

Saját vállalatunk működése és ellátási lánca környezeti hatásainak csökkentése, a sokszínű és befogadó vállalti kultúra erősítése, munkatársaink egészsége és a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása

Mivel szénlábnyomunk nagy részét a beszállítói láncunk teszi ki, így velük együtt dolgozunk azon, hogy hatékonyabbá tegyük a gyártási folyamatokat és feltérképezzük a karbonsemlegességhez vezető legjobb utat. A munkahelyi biztonság mindig a legfontosabb számunkra, és folyamatosan dolgozunk a sokszínű és befogadó üzleti kultúránk megtartása és fejlesztése érdekében.

A program hatása és eredménye:

Az egyik legfontosabb feladat a célok teljesítése kapcsán a gazdák megnyerése és bevonása. Munkatársaink minden nap ott állnak a termelők mellett a földeken. Ismerik őket, és segítenek a regeneratív átállásban, biológiai növényvédelemmel, digitális megoldásokkal, szaktanácsadással, mérésekkel, kutatással és fejlesztéssel, környezeti, agronómiai és gazdasági kimenetelek modellezésével, betegségeknek ellenálló, jó vízgazdálkodású, extrém időjárási viszonyok közt is a helyüket megálló növények fejlesztésével.

Kapcsolódó linkek:

Syngenta Fenntarthatósági Prioritások részletes bemutatása

Syngenta Agcelerators – a Syngenta és partnerei az innováció felgyorsításáról a mezőgazdaságban, fenntartható megoldások

Kapcsolódó kulcsszavak:

biodiverzitás, talajmegújító mezőgazdaság, értéklánc, klímavédelem, karbonsemlegesítés

 

„A DSM elkötelezett, hogy mind termékeivel és takarmányozási megoldásaival, mind precíziós szolgáltatásaival – melynek egyike a Sustell – hosszú távon és fenntarthatóan segítse a Föld növekvő népességének ellátását egészséges, jó minőségű és elérhető árú állati eredetű élelmiszerekkel.”

Csavajda Zsolt, ügyvezető igazgató

 

Cég neve:

DSM Nutritional Products Hungary Kft.

Megvalósítás éve:

2023-2024

Célterületek:

Klímavédelem, klímaadaptáció, Fenntartható ellátási lánc

A program célja:

A fenntartható állati fehérje-termelés megvalósításához felelősségteljes és átlátható végrehajtásához pontos, hiteles környezeti lábnyom mérésére van szükség. Ez azonban a mezőgazdasági ágazatban keletkező emisszió számbavétele a termelés komplexitása és változatossága, valamint a végtermék heterogenitása miatt bonyolult.

A fent említett problémák megoldása indokolta egy olyan tanúsítással rendelkező, intelligens, innovatív, felhasználóbarát platform létrehozását, mint a Sustell™. A hiteles adatszolgáltatás azonban csak megbízható inputadatok felhasználásával valósítható meg. A Sustell háttéradatbázisa ilyen számokból dolgozik, használatával a kalkulációk gyorsan, pontosan, felhasználóbarát módon hajthatók végre.

A program intézkedései, vállalásai:

Az állati fehérje előállításában résztvevő szereplőknek érdeke annak biztosítása, hogy tevékenységüket megfelelően értékeljék és ne az elérhető globális, országos alapértelmezett számok alapján minősítsék, amelyek jóval magasabbak, mint a régiós szereplők valós elért adatai. Ez azt jelenti, hogy az állattenyésztés környezeti lábnyomának teljes körét üzemi szinten kell megmérni, a tényleges és specifikus üzemi és takarmányadatokat hiteles, auditálható módon felhasználni.

A Sustell™ a dsm-firmenich és a Blonk által fejlesztett, olyan felhő alapú platform, amely az ISO által garantált teljes körű életciklus-elemzést (LCA) nyújt az állattartó gazdaságok és takarmánygyártók számára.

A Sustell™ az állattenyésztés értékláncában érdekelt felek:

  • környezeti lábnyomának meghatározásához környezeti hatások méréseit és validálását,
  • szcenáriók értékelését, továbbá
  • a környezeti lábnyomot befolyásoló kulcsfontosságú tényezők azonosítását és javítását teszi lehetővé.

Állati takarmányok moduljában a gyártás és a szállítás környezeti hatása mellett az egyes alapanyagok termesztésének/előállításának környezeti hatásai is kifejezésre jutnak, a telepi modulja pedig az élő állatok termelésén felül a trágyatárolás-menedzsmentet is figyelembe veszi.

A Sustell™ az éghajlat, a föld, az ember, a vízhiány témacsoportok 19 környezeti-hatás indikátorát, valamint 10 szennyezőanyag emisszióját, 1 kg takarmánykeverékre és 1 kg élősúlyra kifejezve ismerteti.

A Sustell™ használatával:

  • a gazdálkodók modellszámításokat is végezhetnek arra vonatkozóan, hogy a kalkulált karbonlábnyomaik hogyan változnak különböző takarmánykeverékek használata következtében,
  • összehasonlíthatják több gazdaságuk karbonlábnyomát vagy akár
  • mérhetik a telepen történt technológiai változások levegőszennyezésre, környezetre gyakorolt hatását is.

A Sustell™ környezeti lábnyom kalkulációs programjához elkészültek további modulok (vágóhíd, keltető stb.) így az állati fehérje előállítás komplett vertikumát (sertés, baromfi ill. tejágazat) akár egy teljes élelmiszeripari integrációs tevékenységet tud mérni a szántóföldtől a vágóhídig, illetve feldolgozóig.

A program hatása és eredménye:

A piaci szereplők informálását a Sustell™ platformmal kapcsolatban Magyarországon 2022-ben kezdtük meg, az első hazai együttműködések 2023-ban indultak el. Szoros munkakapcsolat kezdődött a magyar mezőgazdaság meghatározó szereplőivel, élelmiszeripari nagyvállalataival, többek között a MasterGood cégcsoporttal, az Enyingi Agrár Zrt.-vel, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt-vel.

A magyar ESG törvény hatályba lépése óta egyértelműen megnőtt az érdeklődés a program iránt, mivel jelenleg ez az egyetlen ISO által is tanúsított szoftver, amely alkalmas az állati termékpálya konkrét környezeti lábnyom – a teljes E láb – számítására.

Az Agrárközgazdasági Intézettel (AKI) folytatott együttműködés lehetőséget teremtett közös modellszámítások elvégzésére, az adatok publikálására, szakmai fórumokon az eredmények prezentálására, a szakemberek fenntarthatósággal kapcsolatos edukálására.

Kapcsolódó linkek:

A Sustell™ platform elérése és további információ (angolul)

Kapcsolódó kulcsszavak:

állati fehérje, takarmányozás, fenntartható állattenyésztés, karbonlábnyom-számítás

 

„Hosszú évek óta dolgozunk nem csak a vállalat, de az egész iparág környezettudatos működéséért. Fenntarthatósági stratégiánkban kiemelt szerepet kap a biodiverzitás védelme és helyreállítása, amely a Kékkúti üzemünk területén egy átfogó Zöld Gyár program keretében tavaly külső szakértő bevonásával intenzíven elindult. Ezt szeretnénk kiterjeszteni más üzemünkre is, de hátha inspirációt adhat más vállalatoknak iparágon belül és kívül egyaránt. Tudatos tervezéssel és odafigyeléssel sokat tehetünk a természeti környezetért.”

Buzási Dániel, ügyvezető

 

Cég neve:

Szentkirályi Magyarország Kft.

Megvalósítás éve:

2023-tól

Célterületek:

Klímavédelem, klímaadaptáció, Vízhasználat, Biodiverzitás, Érintett felek, helyi közösségek

A program célja:

A Kékkúti ásványvíz palackozó üzem nem csupán azt tűzte ki célul, hogy jobb erőforrás-kihasználással minimalizálja negatív hatását a természetre, de a gyár kapuin túl is gondoskodni szeretne a környezetéről. Célunk, hogy a körülöttünk lévő természettel teljes harmóniában működjünk.

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park területére beágyazódva, számos karbon csökkenést célzó programunk mellett, szeretnénk a természetnek visszaadva hozzájárulni a környék biodiverzitásának megőrzéséhez.

Ennek érdekében 11 focipályányi területen indítottunk természeti sokszínűséget megőrző és helyreállító átfogó projektet, azonban a kezdeményezések pozitív hatást gyakorolnak a Káli-medence teljes területére.

A program intézkedései, vállalásai:

Számos faj számára új életteret alakítunk ki, ezzel is elősegítve a természeti sokszínűség további erősödését. A folyamatot a kezdetektől egy szakértő bevonásával végezzük, az ő javaslatára készült el a fejlesztési terv és az egyes elemek, továbbá részt vesz az intenzív és folyamatos monitorozásban.

A Kékkúti Zöld Gyár biodiverzitás program főbb elemei:

  • Mesterséges tó: 2023 novemberben létrehozott tó sarkában a fecskék és a rovarok részére sározó és itató került kialakításra, a többi részébe az őshonos vízi világ fajait telepítettük
  • Fecske Hotel és Rovarszálló: egy kis épületet építettünk, körbe eresszel, ahol a fecskék tudnak fészket rakni, az ablakok helyén rovarszállások vannak, amelyek segíti a hideg hónapokban az áttelelésüket
  • Madárodúk: 2023 novemberében 28 madárodút helyeztünk ki a fákra, folyamatosan figyeljük, hogy melyekbe költöznek madarak, ha szükséges, bővítjük a számukat
  • Denevérmenedék: a denevérek részére is kihelyeztünk olyan lakóhelyeket, ahol napközben elbújhatnak, illetve az utódgondozást is segíti

A gyár közvetlen közelében az elmúlt kb. 40 év során 540 fát ültettünk, amelyek sokat fejlődtek a folyamatos gondoskodásnak köszönhetően. A természet hosszú távú fejlődését segítve az invazív fajok jelentős részét kiirtottuk, hogy helyére őshonos növények kerüljenek.

A biodiverzitás projekt egy jó példa arra, hogy iparágtól és tevékenységtől függetlenül lehet tudatos, hosszú távon fenntartható kezdeményezéseket indítani, ehhez érdemes egy jó és elkötelezett szakértőt bevonni, vagy más vállalatokkal együttműködni.

A Kékkúti Zöld Gyár kezdeményezéshez az inspirációt részben a Saint-Gobain pilisvörösvári biodiverzitás programja adta, ők ajánlották a szakértőt is, akivel végül ez a projekt is megvalósul.

A fecske hotel építéséhez pedig az anyagokat a Saint-Gobain térítésmentesen biztosította.

Az új kezdeményezések bemutatása is kiemelt figyelmet kap, a hamarosan megújuló Theodora tanösvény is kibővül ezekkel a látnivalókkal, ezáltal is elősegítve a szemléletformálást és edukációt.

A program hatása és eredménye:

A 11 focipályányi területen elindított projekt megvalósítása jól halad, elkészült a tó, a madárház és az odúk kihelyezésre kerültek, benépesültek az új lakóhelyek, a tóban már vízisikló is lett, a természet visszavette az uralmat a területen.

A monitoring rendszer kiépítése és megvalósítása is jó úton halad, amelyben a gyár vezetése is aktívan részt vesz.

Hosszú távon azzal tervezünk, hogy a kezdeti beruházás és odafigyelés után a biodiverzitás projektünk kevesebb foglalkozást igényel majd, visszaadjuk a területet a természetnek és hagyjuk érvényesülni.

Kapcsolódó linkek:

Kékkúti Zöld Gyár program video

Bővebben a Szentkirályiról 

Kapcsolódó kulcsszavak:

biodiverzitás, természeti sokszínűség, őshonos fajok, fecskehotel, rovarszálló, denevérodú, madárodú

 

„A körforgásos gyárbővítési projektünk Nyírbátorban azért különleges, mert tagadhatatlan a gyártási tevékenységünk környezeti lábnyoma, így a gazdasági növekedés mellett kiemelt figyelmet kell arra is fordítanunk, hogy számos környezetvédelmi innovációt vezessünk be, mellyel ezt a lábnyomot mérsékelhetjük, vagy akár semlegesíthetjük.”

Ács Tamás, ügyvezető igazgató

Cég neve:

Unilever Magyarország Kft.

Megvalósítás éve:

2021 – 2023

Célterületek:

Körforgásos gazdaság, Klímavédelem, klímaadaptáció, Hulladékgazdálkodás, Alternatív energiafelhasználás és energiahatékonyság, Vízhasználat

A program célja:

2021-2023 között zajlott le a nyírbátori háztartásvegyipari gyárunk 15 milliárd forintos bővítése, melynél a technológiai korszerűsítés mellett a környezetvédelmi innovációk és körforgásos ipari megoldások előtérbe helyezése is rendkívüli hangsúlyt kapott.

A nyírbátori egységünk a vállalatcsoport legnagyobb hatékonysággal működő háztartásvegyipari gyára Európában, amely ráadásul a kelet-európai régió piacainak 2/3-át fedi le az itt gyártott termékekkel. A körforgásos megoldásokat az Unilever csoport fenntarthatósági törekvései inspirálták. Ez sokat segített a tervezés, megvalósítás, belső reporting és hatásmérés elvégzésében, hiszen az ambíciózus zöld megoldásokra való törekvés még egy hozzánk hasonló kis ország számára sem volt ismeretlen és ezáltal a vezetőség támogatása is adott volt hozzá.

A program intézkedései, vállalásai:

A gyárban már ma is számos környezetbarát megoldás működik, mint pl, hogy az itt előállított csomagolóanyagok körülbelül 70%-a újrahasznosított műanyagból készül, az itt keletkező szennyvíz több, mint 30%-át újra felhasználják házon belül, a maradékot pedig teljes mértékben a gyárban szűrik és tisztítják, mielőtt visszaengednék a környezetbe, vagy hogy a hálózati villamos energiát 2021-től 100%-ban megújuló energia forrásból nyerik, illetve a teljes gyártási tevékenységük már 75%-ban karbonsemleges 2024-től. A legutóbbi gyárbővítéssel és automatizált magasraktár építéssel azonban még egy szinttel magasabbra emelték a körforgásos gazdaság gyakorlatba való átültetését. Semmilyen hulladék nem került lerakóba a bontások vagy az építkezések során, hiszen azt vagy teljes egészében a helyszínen újrahasznosították, vagy szakértő partnereik révén újrahasznosíttatták. Az Unilever úgynevezett ”zero waste to landfill” stratégiája nagyon sok innovatív hulladék kezelési megoldásra sarkallotta már a múltban minket, azonban a nyírbátori példára vagyunk jelenleg a legbüszkébbek.

Hogy mennyire fenntartható a megoldásunk? Az ipari hulladékok hatékonytalan kezelése, esetleges lerakóba szállítása elavult és környezet szennyező módszer, pedig létezik rá alternatíva. Ezen felül gondoljunk csak az egyre szigorodó szabályozói környezetre (akár EU, akár helyi szinten), a növekvő szállítmányozási költségekre, a dráguló alapanyagárakra, melyek egyértelműen a nyersanyagok túlzott igénybevételét indikálják, valamint azt, hogy a föld erőforrásait felelőtlenül és sok esetben pazarlóan hasznosítjuk. Ezek mellett azt gondoljuk, nem csak hogy fenntartható a mi megoldásunk, de a közel jövőben az egyetlen járható út is lesz minden ipari szereplő számára, aki a különböző gazdasági és környezeti anomáliákkal szemben reziliens akar maradni.

A program hatása és eredménye:

A gyárbővítés miatt 54 korszerűtlen ipari silót és épületet bontottunk le a kezdetekkor, melyek maradványait a következő módon hasznosítottuk újra: A beton törmelék (13.000m3) a helyszínen ledarálásra került, majd az új csarnok épület alapjához használtuk fel. A téglahulladékot (6000m3) egy Nyírbátor környéki napelempark stabilizált talajához használták fel partnereink, illetve belső utak stabilizációjához használtuk fel telephelyen belül. A vashulladékot (3000tonna) autóipari célokra vásárolták fel tőlünk.

Kapcsolódó linkek:

Kategóriagyőztesként végeztünk a Greengage fenntarthatósági versenyen | Unilever

Hatalmas gyárbővítés Nyírbátorban a Domestosnál – Világgazdaság (vg.hu)

Kapcsolódó kulcsszavak:

körforgásos gyárfelújítás

„Célunk, hogy egy minden eddiginél hatékonyabb és fenntarthatóbb takarmány előállítási rendszert hozzunk létre, mindezt pedig környezetkímélő technológiákkal valósítsuk meg. Azért fejlesztjük nap mint nap a folyamatainkat, hogy még inkább hozzájáruljunk a körforgásos biomassza alapú hazai gazdaság fejlődéséhez.”

Percze Rajmond, ügyvezető igazgató

 

Cég neve:

Agroloop Hungary Kft.

Megvalósítás éve:

2017

Célterületek:

Klímavédelem, klímaadaptáció, Körforgásos gazdaság

A program célja:

Az Agroloop Hungary Kft. célja, hogy csökkentse az európai fehérje kitettséget azáltal, hogy lokálisan elérhető, alacsony, de takarmány minőségű alapanyagokból készít etetőanyagot, amelyet egy légy lárvájának segítségével prémium minőségű takarmány fehérjévé és zsírrá alakít át. Globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként vagy megy kárba. Ezek az alapanyagok értékes beltartalommal rendelkező gyakran ipari méretben keletkező melléktermékek. Az Agroloop felismerte a lehetőséget ezekben az erőforrásokban és körforgásos működésének köszönhetően bármiféle szennyezéstől mentesen képes újrahasznosítani ezeket.

A program intézkedései, vállalásai:

Jelenleg is több mint 20 millió eurós beruházással bővítjük Budapest határában a fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenységünket. Körforgásos modellünkben a takarmány értéklánc alján található élelmiszeripari melléktermékeket etetjük meg rovarlárvákkal, majd a lárvákból prémium takarmány alapanyagokat állítunk elő a házi kedvenceknek és a haszonállatoknak. Mivel Magyarországon sok alma terem, ezért a gyümölcslégyártóknál sok préselési maradvány, gyümölcstörköly keletkezik. Ez nedves, nem áll el túl sokáig, ezért nem is szállítható túl messzire. Ugyanez igaz a kukorica másra nem használt részeire, vagy épp a búzakorpára, de ilyen alapanyag keletkezik még a csomagolt saláták előállításakor is, a rovaroknak például a káposzta torzsája vagy a saláták másra nem használt része is tökéletes. Ebből, a mások által már kidobandó vagy elégetendő „szerves melléktermékekből” kerül előállításra a biomassza, amivel a fekete katonalégy lárvákat etetjük. A lárvák gyorsan növelik a testtömegüket, automatizált rendszerben több ezer ládában elzártan növekednek, majd végül a kifejlett lárvák minden része és a melléktermékként keletkező komposzt (rovarürülék) is felhasználásra kerül. A prémium minőségű takarmányfehérje és olaj kiváló alapanyagot biztosít a kedvtelésből tartott állatok (kutyák, macskák) tápjaiba és a haszonállatok (sertés, baromfi) takarmányaiba. A lárvák virágföldszerű ürülékéből olyan komposzt készül, ami egyrészt alkalmas a kizsigerelt termőföld helyreállítására, másrészt a növények számára elengedhetetlen tápanyagokkal is szolgál. Ebben a rendszerben a forrásokat olyan hosszú ideig használjuk, amennyire csak lehet, minimalizáljuk a hulladékot és a szennyezést, és a termékek az életciklusuk végén újrahasznosításra, javításra vagy újrafeldolgozásra kerülnek.

 

A program hatása és eredménye:

Az átlagos haszonállat-tenyésztésből származó takarmányfehérjével ellentétben a rovarlárva tenyésztése és a belőlük készült alapanyagok azonos súlyra vetítve összehasonlíthatatlanul kisebb földfelületen és kevesebb víz felhasználásával tudnak megvalósulni, kisebb karbonkibocsátással. A rovarok hidegvérűek, ezért jelentősen kevesebb energiát használnak fel az életciklusuk során, így 1 kg kiváló minőségű alapanyag előállításához csupán 10 liter vízre van szükségük, míg például a szójatermelés vízlábnyoma 2000 l/kg, a sertéshúsé átlagosan 5500 l/kg, a vörös hús pedig elérheti a 16000 l/kg-ot is.

Kapcsolódó linkek:

Rólunk – Agroloop

LinkedIn

 

Kapcsolódó kulcsszavak:

körforgásos gazdaság, rovarfehérje

 

„A Zwack történetében meghatározó az innováció. Nyitottak vagyunk az újra, nem követni, hanem formálni szeretnénk a piacot, környezetünket. Nyomot hagyunk a világban – vezető márkánk hungarikum –, de ez hosszú távon minél alacsonyabb környezeti lábnyommal kell párosuljon. A dunaharaszti gyár energetikai beruházása kiemelten fontos a CO2 semleges működés elérésében. Elhivatottságunkat jelzi, hogy a projektet a 2022-es energiaválságot megelőzően kezdtük, alacsony megtérüléssel számolva. A fenntarthatóságot ugyanis nem lehet csak számokon keresztül vizsgálni, az egyúttal elvi kérdés.”

Frank Odzuck, vezérigazgató

 

Cég neve:

Zwack Unicum Nyrt.

Megvalósítás éve:

2020. január – 2023. február

Célterületek:

Klímavédelem, klímaadaptáció, Alternatív energiafelhasználás és energiahatékonyság

A program célja:

A Zwack Unicum Nyrt. célul tűzte ki a széndioxid-semleges működés elérését hosszú távon, amit a megújuló energia használatának folyamatos bővítésével kíván megvalósítani. A legnagyobb kibocsátás-csökkentést a legnagyobb, dunaharaszti gyárunk megújuló energiával történő ellátásával tudtuk elérni. A beruházás komplexitása adja a rendszer élenjáróságát. A hőszivattyú villamosenergia igényét napelemrendszer telepítésével terveztük fedezni, egy rendszerbe integrálva és okos-vezérléssel támogatva azt. Célunk a beruházással a versenyképességünk megtartása mellett a lehető legnagyobb pozitív környezeti hatás elérése volt.

A program intézkedései, vállalásai:

Már a beruházás kezdeti tervezésekor egyértelmű volt, hogy:

  • jelentős hatást kívánunk elérni, valamint
  • a cég innováció iránti elkötelezettsége meg kell jelenjen a projekt során, mivel ez lesz az alapja későbbi energetikai fejlesztéseinknek, valamint
  • külső és belső szemléletformálásra is fel kívánjuk használni az eredményeket.

Az energiahasználat környezeti terhelésére és ennek mérséklésére a vállalat hosszú évek óta stratégiai figyelmet fordít. A telephelyekről és ezen belül a jelentős energiafelhasználási pontokról, mérőpontok telepítésével és monitorozásával 6 éve készítettünk részletes tanulmányt, amely alapján kialakítottuk az intézkedési tervet az energiafogyasztás mérséklésére. A további szintlépéshez jelentős beruházásra volt szükség, amit Dunaharasztiban valósítottunk meg; Green Projekt néven projektcsapatot hoztunk létre, rendszeres beszámolással az Igazgatóság részére.

A Dunaharaszti telephelyen a termeléshez elsősorban hőenergiára van szükség, ami a korábbi megoldásokat kiváltani képes hőszivattyúval jó hatásfokon előállítható, ugyanakkor jelentős a kapcsolódó áramfogyasztás. A vásárolt elektromos áram kiváltására született meg az ötlet, hogy kombináljuk a hőszivattyút napelemekkel, és így a napelemek által a hőszivattyúk igényéhez képest megtermelt plusz energiát a gépek működtetéséhez is fel tudjuk használni. A hőszivattyú szondamezők fölé telepítettük a 354 darabból álló, 130 kW kapacitású napelempark egyik részét, másik rész a parkolók fölött kapott helyet. A berendezések 70°C-os vízhőmérséklet előállítására is képesek. A rendszer része a 48 db egyenként 100 mély szondakút, amelyekből egyenként akár 5 kW hő is kinyerhető.

A megvalósult fejlesztés az első lépés volt a független zöldenergia ellátás terén. A telephely adottságai folytán itt lehetett a legnagyobb hatást elérni, a központi telephellyel szemben műemléki kötöttségek sem befolyásolták a műszaki megoldásokat. A rendszer az AI révén az adatok bővülésével párhuzamosan egyre hatékonyabb lehet.

A program hatása és eredménye:

Célunk a beruházással:

  • a versenyképességünk megtartása mellett
  • a lehető legnagyobb pozitív környezeti hatás elérése volt.

A beruházás tervezésekor az energetikai piacot más jellemezte, mint a 2023-as átadáskor. Ennek megfelelően kalkuláltunk a több mint félmilliárd forintos anyagi elköteleződést igénylő projekt kapcsán.

A dunaharaszti gyár éves földgáz felhasználása a korábbi évekhez képest várhatóan 70%-kal csökken. A hőszivattyús rendszer üzemeltetése révén a földgáz-megtakarításból adódó CO2 kibocsátás csökkenése 2023. március-június hónapokban közel 82 tonna volt.

Kapcsolódó linkek:

https://www.zwackunicum.hu/files/cegunk_fenntarthatosag-napjainkban__fenntarthatosagi-riport—2013–julius-22-/fenntarthatosagi_jelentes_2023_HUN_v4.pdf

Kapcsolódó kulcsszavak:

energiahatékonyság, geotermikus energia, napelempark, hőszivattyú

 

„A Nestlé 2025-re kulcsfontosságú nyersanyagai ötödét olyan területekről fogja beszerezni, amelyeket talajmegújító módszerekkel művelnek meg. A LENS program lényege, hogy a mára már világszinten elterjedt nagyüzemi mezőgazdasági termelés negatív hatásait kiküszöbölje, és az ennek kitett termőtalajt újra olyan állapotba hozza, amelynek révén a föld hosszútávon megőrizheti termőképességét.”

Noszek Péter, ügyvezető igazgató


Cég neve:

Nestlé Hungária Kft.

Megvalósítás éve:

2022-2023

Célterületek:

Klímavédelem, klímaadaptáció, Vízhasználat, Biodiverzitás, Érintett felek, helyi közösségek, Fenntartható ellátási lánc

A program célja:

A Nestlé 2025-re kulcsfontosságú nyersanyagai ötödét olyan területekről fogja beszerezni, amelyeket talajmegújító módszerekkel művelnek meg.

A Nestlé büki talajmegújító mezőgazdasági programjának lényege, hogy:

  • a mára már világszinten elterjedt nagyüzemi mezőgazdasági termelés negatív hatásait kiküszöbölje, és
  • az ennek kitett termőtalajt újra olyan állapotba hozza, amelynek révén a föld hosszú távon megőrizheti termőképességét.

A program keretében a Nestlé Purina a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállást igyekszik előmozdítani beszállítói körében, hogy:

  • javítsa ellátási láncának ellenálló-képességét, valamint
  • hozzájáruljon a vállalat nettó nulla kibocsátási céljához.

A program intézkedései, vállalásai:

A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok szélesebb körben történő elterjesztése az ellátásbiztonság elősegítése mellett alkalmas:

  • nagymértékű szénmegkötésre és kibocsátáscsökkentésre is,
  • növeli a talaj vízmegtartó képességét, így javítva a vízkészletek minőségét,
  • növeli a biodiverzitást,
  • alkalmas haszonállatok legeltetésének bevonására,
  • nem utolsósorban hosszú távú biztonságot jelent a gazdálkodók számára is.

A Landscape Enterprise Networks (LENs) a magánszektor ökoszisztéma-szolgáltatási piactereinek egy adott területen történő fejlesztésére szolgáló módszertan. A 3Keel brit fenntarthatósági tanácsadó cég által kidolgozott program számos európai országban fut, és gondozását – a LENs alapelveivel és iránymutatásaival összhangban – a jobb földgazdálkodást és üzleti gyakorlatokat támogató Preferred by Nature nemzetközi nonprofit szervezet végzi.

A LENs program kezdeményezője Magyarországon 2021-ben a Nestlé Hungária Purina állateledel-üzletága volt a nyugat-dunántúli régióban. A Nestlé Purina büki állateledelgyárába évente beszállított alapanyag jelentős részét magyar gazdáktól vásárolt gabona teszi ki.

A LENs módszertan egy olyan független, ökológiai szolgáltatásokon alapuló mechanizmus, melynek keretében azok a vállalkozások, melyeknek közös érdeke egy adott régióban a természeti értékek és funkciók védelme és javítása, a kitűzött célok érdekében együttműködve közösen finanszírozzák a meghatározott gyakorlatokat és intézkedéseket.

A Bükön 2021 nyarán megkezdődött program egyelőre a Nestlé Purina Petcare finanszírozásában valósul meg, a Preferred by Nature mellett a Syngenta, Biospheres és Agricircle szakmai támogatásával. A jövőben a LENs Magyarországarra törekszik, hogy további társfinanszírozókat, magán- vagy állami szerveket, civileket vonjon be a programba. Ezek a partnerségek lehetővé tehetik, hogy a LENs Magyarország hálózata minél nagyobb területen biztosítsa a természetes erőforrásokra, az ökoszisztéma-szolgáltatásokra és az ellátásilánc-biztonságra gyakorolt jótékony hatását.

A program hatása és eredménye:

 

2022 során 3 gazdálkodóval több mint 200 hektáron működtünk együtt talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazásának végrehajtásában, amelyet a Nestlé Purina több mint 260 000 EUR értékben finanszírozott.

2023-ban 12 gazdálkodóval, több mint 5000 hektáron folytatjuk a programot, melynek keretében a kidolgozott monitoring-, jelentés- és ellenőrzési rendszer által helyet kap az eredmények mérése. A program fontos része a gazdálkodók szemléletformálására, edukációjára létrehozott Farm Network hálózat is, ennek keretében évente 4-5 gazdatréninget szervezünk.

 

Kapcsolódó linkek:

 

https://landscapeenterprisenetworks.com/hungary/
https://www.nestle.hu/talajmegujito-mezogazdasag
https://www.nestle.hu/media/pressreleases/talajmegujito-mezogazdalkodas
https://www.youtube.com/watch?v=ZA_Oj_TVlYk

 

Kapcsolódó kulcsszavak:

 

regeneratív mezőgazdaság, talajmegújító mezőgazdaság, biodiverzitás helyreállítás, klímavédelem, élelmiszerbiztonság, ellátási lánc