Az 1992-ben alapított családi gazdaság, a Szeredi Kft. regeneratív gazdálkodási formában szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik 1.200 hektár szántó területen, amelyhez 112 hektár saját telepítésű erdő is párosul. A szántóföldi területeken őszi durumbúzát, étkezési- és olaj napraforgót, szójababot, őszi takarmányborsót (vetőmagot is), őszi étkezési mákot, őszi spenótot, oregánót és kukoricát termesztenek.

A regeneratív rendszer működtetése olyan fenntartható alternatíva, amelynek elsődleges célja, hogy a biológiának adja át a szerepet a mesterséges anyagok fokozatos kizárása mellett, míg el nem ér arra a szintre, hogy a talaj művelése nélkül, a C02 kibocsátás minimalizálásával és a biológia segítségével egy magasabb tápelem- és vitamin tartalmú élelmiszer alapanyagot állít elő.

A saját gazdaságukban kaszálható gyepsávokat, mezővédő erdősávokat alakítanak ki vagy a rendszeresen megjelenő mezei pocok túlszaporodását a ragadozó madarak felszaporításával oldják meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bevonásával. A vetésszerkezetükbe egyre több faj termesztését hozzák be, illetve több fajt együtt vetve fokozzák egy-egy tábla biodiverzitását.

Hosszú távú és fenntartható gondolkodásukat mutatja, hogy céljuk és szívügyük, hogy a környezetükben minél több gazdaság átálljon a regeneratív gazdálkodásra, hogy ne csak egy-egy regeneratív „farmszigetként” működjenek, szolgálva ezzel az ökológiai rendszer pozitív irányba történő elmozdulását. Több szakmai szervezettel is együttműködnek, egyrészt, hogy gyakorlati segítséget nyújtsanak és tapasztalatokat osszanak meg a gazdákkal, valamint, hogy elősegítsék a rendszerszintű változásokat is.

A BCSDH-hoz való csatlakozásukkal további fenntarthatósági jógyakorlatokat szeretnének megismerni, tanulni azokból, emellett hasonló, a fenntarthatóság iránt mélyen elkötelezett embereket megismerni és a regeneratív gazdálkodás vonatkozásában kapcsolati tőkéjüket erősíteni.

A BCSDH üzleti ebédjén, október 12-én vették át oklevelüket „A jövő vezetői” tehetségprogram 2023-as évfolyamának végzettjei. A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH)  „A jövő vezetői” tehetségprogramjában az idei 35 résztvevővel együtt már több, mint 300 fiatal vezető végzett az eddigi 10 évfolyamon.

“ A 10 éves évfordulóját ünneplő jövő vezetői tehetségprogramunk az idők során nagyon sokat fejlődött. Kezdetben a problémák felismerésére, megértésére, míg jelenleg az azonnali cselekvésre helyezzük a hangsúlyt. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a résztvevők között, akik már több mint háromszázan vannak, időközben cégtulajdonosok, cégvezetők, igazgatósági tagok lettek. Bízom benne, hogy a nálunk végzett vezetők a változások katalizátorává válnak. – mondta el Márta Irén a BCSDH igazgatója.

A tizedik évfolyam résztvevői, az előző évfolyamokhoz hasonlóan, a BCSDH tagvállalatainak különböző szakterületekről  érkező fiatal vezetőiből kerültek ki. 

A program során a résztvevők nem csupán elismert szakértőktől, hanem gyakorló vezetőktől tanulhatják az etikus működést, stratégiát, fenntarthatóságot egy sokszínű csoportban, miközben megismerkedhetnek a mentorvállalatokkal. Évfolyamonként több, mint nyolcvan mentor: vállalatvezető, civil, tudományos és vállalati szakértő segíti, hogy a résztvevők minél több nézőpontból ismerhessék meg az üzleti szféra lehetőségeit.

Mivel ez a program a jövővel foglalkozik és a vezetéssel, mindig releváns lesz. Minél összetettebb a világ, annál izgalmasabb, hogy hogyan oldhatók meg a jövő kihívásai a jelen eszközeivel. Azért is marad mindig releváns ez a program, mert folyamatosan megújul. Az idei biodiverzitáshoz kötődő  projektmunkák pedig több olyan megoldás is hoztak, amelyek a tagvállalatink számára is alkalmazható új gyakorlat lehetőségét rejtik magukban.” -mondta Szederkényi Zita, a program vezetője.

A napok során a BCSDH „A fenntartható vállalatvezetés irányelvei”  egy-egy pontját, annak elméleti hátterét és vállalati gyakorlatát járják körbe (Stratégiai megközelítés, Felelős vállalatirányítás, Alapértékek tisztelete, Környezeti felelősségvállalás, Partnerség az érintett és érdekelt felekkel, Etikus és Átlátható működés, illetve immár 3 éve bevezetett a Fenntartható termékek, szolgáltatások és innováció). A 2023-as évfolyam 35 végzőse a BCSDH üzleti ebédjén, október 12-én vehette át oklevelét. Az idén végzettekkel együtt, már 10 évfolyamot és több, mint 300 fiatal vezetőt foglal magába „A jövő vezetői” tehetségprogram Alumni szervezete.

Mitől lesz egy vállalat valóban fenntartható? Erről beszélt Márta Irén, a BCSDH igazgatója, részletesen bemutatva a szervezet által megfogalmazott vezetői irányelveket az MVÜK sajtótájékoztatóján október 18-án. Dr. Csorbai Hajnalka (stratégiai igazgató, Opten)Dintser Andrea (ügyvezető, YourStory.hu), Fertetics Mandy (fenntarthatósági vezető, MVÜK; ügyvezető, Alternate), Horváth János (vezérigazgató, MVÜK) és Pistyur Veronika (ügyvezető, Bridge Budapest) társaságában olyan fenntarthatósági kérdéseket érintettek a beszélgetés résztvevői, mint: Miért kiemelt fontosságú a KKV-k fenntarthatósága? Miként játszik szerepet a fenntartható fejlődésben a vezetők sokszínűsége vagy a közösség? Az első fenntarthatósági jelentés elkészítése hogyan járul hozzá a fenntartható fejlődéshez? Milyen lehetőségek rejlenek a közösségi adományozás erejében? Miként válik mindennapjaink részévé a fenntarthatóság és miért fontos, hogy a gazdaság szereplői valódi megoldásokat találjanak?

Márta Irén kiemelte az MVÜK, mint BCSDH KKV-tagvállalat példamutatását a most megjelent, első fenntarthatósági jelentés-készítése kapcsán.

Bővebben: https://lnkd.in/gENEdNNc

Minden eddiginél nagyobb számú kiemelkedő pályázat érkezett a 2023-as Fenntartható jövőért díjra. A Fenntartható Fejlődési Célok elérése és a rendszerszintű változások érdekében végzett kiemelkedő vállalati és vezetői teljesítmény elismerésére született díjat – a szakmai zsűri döntése alapján – az egyes vállalati kategóriákban az IKEA, a Nestlé, a Graphisoft Park, az Opten és a Generali Biztosító nyerte. Báthory Balázs (Market Építő Zrt.) érdemelte ki a Változásvezető, Koncsikné Káli Andrea (BDL-Pureco Cégcsoport) és Schubauer Krisztina (EXIM Magyarország) pedig a Vezető nő díjat. A díjak ünnepélyes átadására a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) október 12-i üzleti ebédjén került sor.

Márta Irén, a BCSDH igazgatója, a szakmai zsűri tagjaként kifejtette: „A 2023-ban hetedik alkalommal meghirdetett Fenntartható jövőért díjra kiemelkedő számú pályázat érkezett. Az üzleti és a minket körülvevő világ gyorsan változik, folyamatos kihívások elé állítja a vállalatokat. Ez még inkább a gyors cselekvésre, a rendszereink fenntarthatóbbá történő átalakítására kell, hogy ösztönözzön bennünket. A Fenntartható jövőért díj együtt fejlődik az üzleti környezet változásával, reagál az aktuális kihívásokra. A díjat ebben az évben azokra a területekre összpontosítva hirdettük meg, ahol a rendszerek átalakítására a legnagyobb hatása van a vállalatoknak. A pályázatokat olvasva jó látni, hogy egyre több a valódi változást hozó megoldás, a fenntarthatóságot működésébe beépítő vállalat.”

A Dr. Bartus Gábor, Krizsó Szilvia, Márta Irén, Salgó István és Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána alkotta 5 tagú szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat.

A VÁLTOZÁSVEZETŐ DÍJ:

Báthory Balázs
Innovációkért és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettes
Market Építő Zrt.

Báthory Balázs innovatív, jövőt formáló, vizionárius vezető, aki az építési szektor fenntarthatóbbá tételén túl számos társadalmi ügy megoldásában is kiemelt szerepet vállal.

Báthory Balázs távolléte miatt virtuálisan tudta „átvenni” a díjat.

 

VEZETŐ NŐ DÍJ:

 Koncsikné Káli Andrea
Kommunikációs vezető, ESG vezető koordinátor
BDL-Pureco Cégcsoport

Elkötelezett, tudatos, felelős vezető, aki fontos szerepet tölt be a víz értékének megteremtése és a fenntartható települési vízgazdálkodás területén is.

.

 

Schubauer Krisztina
HR, Marketing és kommunikációs ügyvezető igazgató
EXIM Magyarország

Motiváló, értékteremtő vezető, aki innovatív hozzáállásával sokat tesz a fenntartható munkahelyi kultúra megteremtéséért vállalati és egyéb pozícióiban is.

 

 

ÜZLETI MEGOLDÁS DÍJ:

Körforgásos gazdaság kategória:

 

IKEA Lakberendezési Kft. – Bútorok második élete

IKEA a saját termékei életciklusának élenjáró növelésével hatékonyan járul hozzá a körforgásos gazdaság megvalósításához

A díjat Bálint Attila az IKEA Fenntarthatósági vezetője vette át

 

 

 

Klímavédelem és adaptáció kategória

Nestlé Hungária – Talajmegújító mezőgazdaság projekt

A Nestlé regeneratív mezőgazdasági programja a szektor teljes megújulásának motorja a kritikusnak számító biodiverzitás megőrzése, hazai helyreállítása, és klímaadaptáció érdekében.

A díjat  Hőgyész Anna, a Nestlé fenntarthatósági vezetője és Dr. Tompa Gábor vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgató vette át. 

 

 

Biodiverzitás helyreállítása kategória

Graphisoft Park SE – természetközeli irodapark

Aki hosszú távú, barnamezős fejlesztés során, a biodiverzitás helyreállításával minőségi, természetközeli irodaparkot hozott létre városi környezetben.

 

A díjat Kocsány János vezérigazgató vette át.

 

 

A vállalati transzformáció elősegítése kategória

OPTEN Informatikai Kft.  – ESG szolgáltatás kkv-knak

Az Opten saját fejlesztésű ESG önértékelő eszköze a hazai kis- és középvállalkozások fenntarthatósági, stratégiai átalakulását segíti elő.

A díjat Dr. Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató és Ferenczi Gergely céginformációs üzletág igazgató vette át.

 

 

A VÁLLALATI TRANSZFORMÁCIÓ DÍJ:

 

Generali Biztosító Zrt.

Aki a jövőbe való tudatos befektetésként tekint a fenntarthatóság érdekében megvalósított vállalati transzformációra.

.

A díjat  Orosz Dániel Imre, a Stratégiai menedzsment terület vezetője vette át.

 

 

A díj idei főtámogatói: Essity, SPAR, a Vezető nő kategória támogatója: McDonald’s voltak.

 GRATULÁLUNK!

 

 

 

A biodiverzitás csökkenése nagyobb és közelebbi veszélyt jelent, mint a klímaváltozás, itt még fontosabb az azonnali cselekvés. Nincs olyan vállalat, amely ne függene a természettől és ne lenne hatással rá. A vállalatvezetőknek kiemelt felelősségük és lehetőségük van, hogy pozitív változásokat érjenek el ezen a területen is. Erről szólt a BCSDH 2023. október 12-én tartott üzleti ebédje, amelynek fókuszában a biodiverzitás helyreállítása és a természetpozitív klímamegoldások álltak.

Budapest, 2023. október 12. – Természet nélkül nincs élet, de üzlet sem, hiszen a globális GDP közel fele közvetlenül függ a természettől, illetve annak szolgáltatásaitól. Hogyan vált a biodiverzitás az egyik leggyorsabban fejlődő ESG témává? Mi a szerepe a természetnek a nettó zéró célok teljesülésében? Mit tegyenek a vállalatok ezen a területen?

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) üzleti ebédjén került sor annak a három pontos ajánlásnak a bemutatására, amely az üzleti világnak segít lépéseket tenni a biodiverzitás területén.

A fenntartható jövőhöz rendszerszintű változásokra van szükség, a természet kínálta low tech megoldások mellett fontos élnünk a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel, erről beszélgetett Nagy Gréta a BCSDH elnökségi tagja Dr. Tilesch Györggyel, a mesterséges intelligencia (MI) szakértőjével, tanácsadóval, aki számos ágazatban és iparágban dolgozik, elsősorban a transzatlanti térségben.

„Az emberiség történetének legnagyobb fegyvere, amit a kezünkbe kaptunk a mesterséges intelligencia által és egyben a legjobb eszköz ahhoz, hogy civilizációs problémákat tudjunk vele megoldani. Ez viszont csak akkor működik, ha képesek vagyunk emberközpontúvá tenni. Az fogja hosszú távon a legnagyobb sikert felmutatni, aki képes a társadalmilag hasznos eredmény irányába kormányozni és a kockázatokat a megfelelő helyen kezelni. Alternatív technológiai jövőképet és paradigmát kell kialakítanunk. – fejtette ki Dr. Tilesch György.

De a technológiai megoldások önmagukban nem nyújtanak megoldást, szükség van a természet által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásokra. A természet a klímamegoldások harmadát jelenti.

Bevezető gondolataiban Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke kiemelte: „A biodiverzitás csökkenése akár nagyobb problémát is okozhat, mint a klímaválság, a biodiverzitás területén már-már az összeomlás kapujához kerülünk. A Világgazdasági Fórum (WEF) éves jelentése már az egyik legkomolyabb kockázatok között említi a biológiai sokszínűség eltűnését. A biodiverzitás fontos alkalmazkodási funkciókat biztosít nemcsak a klímaváltozás területén, hisz minél sokszínűbb, diverzebb egy rendszer – beleértve a vállalatokat is  –, annál ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, továbbá sokkal több esélye van a túlélésre vagy az adaptációra.”

Egyértelműen itt a cselekvés ideje. A Time to Transform 2030 keretprogramunkban idén a biodiverzitás témakörében közösen gondolkodva több mint 60 vállalatvezetővel és a felkért szakértőkkel – a következő három ajánlást fogalmaztuk meg, amely segíthet az üzleti szférának megtenni a szükséges lépéseket:

  1. Szervezeti hatásvizsgálat és célkitűzések a természeti és biológiai sokféleség megóvására és helyreállítására

  2. Releváns területek azonosítása és stratégiai kezdeményezések megvalósítása, a természeti sokszínűség beépítése a döntési folyamatokba

  3. Teljes értékláncban való gondolkodás, szemléletformálás, partnerségek és együttműködések kialakítása

Hogyan lehet elindulni ezen az úton? – állt annak a vállalatvezetői kerekasztalbeszélgetésnek a fókuszában, amelyben Décsi Gábor, a Dome Group vezérigazgatója, Mészáros János, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. stratégiai és gazdasági vezérigazgató-helyettese, és Simon Anita, az ALTEO Group vezérigazgató-helyettese Márta Irén, a BCSDH igazgatója moderálásával járták körbe a témát.

Köszönjük az üzleti ebéd támogatójának:

A Time to Transform 2030 program idei főtámogatói: K&H, Nestlé, kiemelt támogatója pedig az Auchan.

A BCSDH karbontudatos rendezvényeinek támogatója: ALD| LeasePlan.

***

 

Dr. Tilesch György

A mesterséges intelligencia (MI) szakértője, tanácsadó, aki számos ágazatban és iparágban dolgozik, elsősorban a transzatlanti térségben.

A PHI Institute for Augmented Intelligence alapítója és társelnöke, amely kiemelt küldetése, hogy a mesterséges intelligenciát az emberi életkörülmények javításának szolgálatába állítsa. Dr. Tilesch 25 éve dolgozik globális felsővezetőként és stratégiai tanácsadóként az iparági szereplők széles körével: kormányzati vezetőkkel minden kontinensen (EU, Fehér Ház, amerikai haditengerészet, NASA, Dubai, Új-Zéland); nagyvállalatokkal (Microsoft, Ipsos, Essity és több, a Fortune 50 Tech listán szereplő cég); nemzetközi szervezetekkel és globális think tankekkel (Világgazdasági Fórum, Club de Madrid); startupokkal, scaleupokkal és globális társadalmi innovációs vezetőkkel. Társszerzője a Világgazdasági Fórum 2022-es AI C-Suite Toolkit című kiadványának, amelyet világszerte nagyvállalati vezérigazgatók olvasnak és alkalmaznak. Dr. Tilesch a fentieken kívül a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője, amerikai-magyar kettős állampolgár,  a Szilícium-völgyben él.

Mostantól már nemcsak az ország hat régiójában, de Budapesten is elérhetővé váltak a hazai kisvállalkozások, termelők, kézműves cégek, kis borászatok és sörfőzdék kiváló minőségű magyar termékei, amelyek a Régiók Kincsei program keretében kerülnek a SPAR Magyarország üzleteinek polcaira.

„A Régiók Kincsei kezdeményezés 2021-es elindulásakor az volt a célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a hazai kistermelőket és a magyar vásárlókat. Ennek érdekében biztosítottunk piacra jutási lehetőséget azoknak a családi vállalkozásoknak, amelyek a SPAR Magyarország adott régiós központjainak néhány tíz kilométeres körzetéből, a szállítási láncokat lerövidítve, minél kisebb környezeti terhelést okozva tudták folyamatosan beszállítani magas minőségű termékeiket. Az elmúlt két év visszajelzései azt igazolták, hogy a vásárlók megkedvelték ezeket az egyedi, jellemzően kis szériában készülő élelmiszereket, a vállalkozásoknak pedig lehetőséget teremtettünk arra, hogy ne csak a kistermelői piacokon, hanem Magyarország egyik legnagyobb hazai üzletláncának partnereként, szélesebb közönség elé kerülve mutathassák be az általuk előállított termékeket. A kezdeményezésünk többeknek abban is segítséget nyújtott, hogy a közös munka során, valamint a mentor-programunkkal megszerzett plusz tudásuk és tapasztalatuk révén akár külföldi piacokat is elérjenek. Örömmel jelenthetjük be, hogy a Régiók Kincsei hálózat Budapesttel bővült ki, s lett teljes” – mondta Maczelka Márk a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A hidegen sajtolt olajoktól kezdve a kézműves sörökön, borokon át a különböző befőttekig, savanyúságokig, tejtermékekig, tésztákig és kekszekig, 86 beszállító több mint 400 terméke kapható – folyamatosan megújuló választékkal – az ország különböző régióiban a program keretén belül. Ezek közül 12 partner 56 árucikke képezi a budapesti régió állandó választékát, mely a főváros és környékének 13 SPAR szupermarketében és 7 INTERSPAR hipermarketében érhető el.

A Régiók Kincsei program – amelyet az áruházakban leginkább a „piros alma” logóval ellátott termékekről ismerhetnek fel a vásárlók – 2021-ben indult, és elsőként a székesfehérvári, majd a zalaegerszegi és a hódmezővásárhelyi régió csatlakozott a kezdeményezéshez. Egy évvel később, 2022-ben pedig a pécsi, a nyíregyházi és a győri régióval bővült a hálózat. A vidéki termelőket és kisvállalkozásokat segítő programban résztvevő cégek együttesen több mint 600 főt foglalkoztatnak, és olyan kistérségekben is támogatják a munkahelyek megőrzését és a munkahelyteremtést, ahol kevésbé vannak jelen nagyobb vállalkozások.

A Régiók Kincsei program részleteiről bővebb információ a következő linken érhető el: https://www.spar.hu/regiokkincsei

„Biztosítói hivatásunk, az emberek váratlan helyzetekre való felkészítése a fenntarthatóság melletti elköteleződésünkkel megváltozott: úgy kell ezt tennünk, hogy közben felelősségteljes és előretekintő módon azonosítjuk, értékeljük és kezeljük az ESG kérdésekkel kapcsolatos kockázatokat és lehetőségeket. A fenntartható vállalati működés komoly elköteleződéssel és befektetéssel jár, amit a pillanatnyi előnyökért hajlamosak vagyunk halogatni. Büszke vagyok rá, hogy a Generali Csoportnál mi nem lemondásként, hanem a jövőnkbe való tudatos befektetésként tekintünk a vállalati transzformációnkra.”
Erdős Mihály elnök-vezérigazgató Generali Biztosító

A pályázat vezetői összefoglalója – eredeti, változatlan szöveggel

A vállalati transzformáció vezetői összefoglalója:

Hiszünk abban, hogy a jövő biztonságának megteremtését a jelenben kell elkezdeni és a fókuszt a rövid távú értékek helyett a jövő generációk élhető világára kell helyezni. Ehhez saját működésünkben is fókuszt kellett váltanunk: a magyarországi Generalinál a fenntarthatóságnak nem volt dedikált szervezeti egysége, sem erőforrása, és nem rendelkeztünk lokális fenntarthatósági stratégiával sem. 2022-ben változtattunk ezen, lokális fenntarthatósági stratégiát dolgoztunk ki, 2022 elejétől pedig fenntarthatósági felelős dolgozik a szervezetben, vezérigazgatói irányítás alatt. A szemléletformálást célzott képzésekkel, dedikált akciókkal segítjük, elkészült a karboncsökkentési tervünk, és elfogadás alatt van a 2025-re szóló üzemeltetési szén-dioxid csökkentési célunk. Folyamatban van az autóflotta átalakítása (dízelautók száma -60%), és megkezdődött az üzleti utazások fenntarthatósági szempontú felülvizsgálata. A fenntarthatósági szempontokat integráltuk a beszerzési folyamatokba. A papírmentesség és digitalizáció előfeltételeként jelentős léptékű papírmentesítési lépést valósítottunk meg (felhasznált papír mennyisége -70%). Ingatlangazdálkodás vonatkozásában folytatjuk a megkezdett energiahatékonysági beruházásokat: már 8 helyszínen telepítettünk meglévő épületeinkre napelemeket, melyekkel 6,5 millió Ft/év megtakarítást értünk el. Teljes fenntarthatósági szervezeti átvilágítás révén tervezzük tovább alakítani a fenntartható vállalatirányítási folyamatokat.

 

„Az IKEA-nál célunk, hogy 2030-ra körforgásos vállalattá váljunk. Ennek eléréséhez újra kell gondolnunk, hogyan végezzük üzleti tevékenységünket, és hogyan őrizzük meg meglévő értékeinket. A használt bútorok piacára való belépés nagyszerű lehetőség számunkra, hogy fenntartható üzleti növekedést érjünk el, miközben csökkentjük a korlátozott erőforrásoktól való függőségünket. A Bútorok második élete szolgáltatásunk lehetővé teszi az IKEA vásárlói számára, hogy kényelmesen és gazdaságilag is ösztönző módon továbbadjanak használt bútoraikon, miközben egy második esélyt adnak az új otthonra találó termékeknek.”
Barbora Kotoun, Country Sustainability Manager, IKEA

A pályázat vezetői összefoglalója – eredeti, változatlan szöveggel

Az üzleti megoldás vezetői összefoglalója:

Az IKEA 2022 júniusában hívta életre a Bútorok második élete szolgáltatást, amely úgy nyújt fenntartható lehetőséget vásárlóinknak, hogy a már használt, azonban az otthonokban feleslegessé vált IKEA bútorokat visszavásárolja tulajdonosaiktól, hogy azok második esélyt kaphassanak egy új otthonban. A visszavásárlást követően és gondos ellenőrzés után az új tulajdonost kereső termékek a Bútormentő pontra kerülnek, ahonnan bárki megvásárolhatja őket azon az áron, amelyen az IKEA visszavásárolta azokat. A Bútormentő ponton található kínálatban szereplő termékeket egy év garanciával kínáljuk vásárlóink számára. Továbbá az IKEA Family tagoknak garantált gyermekbútorok visszavásárlási megoldást kínálunk, ezzel hozzásegítve azon bútorok a körforgásban tartását, amelyeket jellemzően csak rövid ideig, egy-egy életszakaszban használnak a családok.

A szolgáltatás segíti az IKEA 2030-ra kitűzött célját, hogy teljesen körforgásossá váljunk, továbbá megoldási opciót kínál vásárlóink számára abban, hogy környezeti szempontból fenntarthatóbb, tudatosabb döntést hozhassanak vásárlásaik, bútor cseréik során. A szolgáltatásnak köszönhetően, Magyarországon csupán 2022-ben 2993 IKEA termék kapott esélyt a második életre, célunk, hogy ennek mértéke évről évre növekedjen.